Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied Oude IJsselstreek 2017 en planMER

Logo Oude IJsselstreek

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek maken bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 28 juni 2018 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Oude IJsselstreek 2017’ met identificatienummer (planID) NL.IMRO.1509.BP000100-VA01 en het daarbij behorende planMER, gewijzigd heeft vastgesteld.

 

Inzage

De stukken liggen van 19 juli 2018 tot en met 30 augustus 2018 voor iedereen ter inzage. Wanneer u het bestemmingsplan in het gemeentehuis wilt inzien, kunt u hiervoor een afspraak maken bij balie Vergunningen. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 0315-292292 of een e-mail sturen naar balievergunningen@oude-ijsselstreek.nl. Het bestemmingsplan is in elektronische vorm te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl en te verkrijgen via de website van de gemeente (www.oude-ijsselstreek.nl) wanneer u zoekt op de naam van het bestemmingsplan. In het gemeentehuis kunt u het bestemmingsplan zowel in elektronische vorm als op papier bekijken. De elektronische vorm is hierbij juridisch bindend.

 

Plangebied en inhoud van het plan

Het plan heeft betrekking op vrijwel het gehele buitengebied van de gemeente Oude IJsselstreek. De bebouwde kommen maken geen deel uit van het plan. Verder zijn enkele percelen niet meegenomen waarvoor specifieke bestemmingsplannen gelden. Met het plan wordt gestreefd naar een actuele planologische regeling voor het plangebied.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals deze in de periode van 23 februari 2017 tot 6 april 2017 voor iedereen ter inzage heeft gelegen. De regeling omtrent stikstofemissie- en depositie is aangepast aan de meest actuele regelgeving en jurisprudentie. Daarnaast zijn wijzigingen aangebracht naar aanleiding van de ingebrachte zienswijzen. Deze wijzigingen zijn voornamelijk op perceelsniveau. Tenslotte zijn ambtshalve nog wijzigingen aangebracht. De ambtshalve wijzigingen betreffen voornamelijk correcties op perceelsniveau en wijziging, aanvulling of verduidelijking van de regels. Voor nadere details wordt verwezen naar de Nota’s zienswijzen en ambtshalve wijzigingen, die onderdeel uitmaken van het vaststellingsbesluit.

 

Milieueffectrapportage

Uit de planMER komt naar voren dat, in het geval alle agrarische bedrijven gebruik maken van de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt, er sprake is van een te grote toename van de stikstofuitstoot op Natura 2000-gebieden. Om die reden is een zogenaamd planalternatief opgesteld. Het planalternatief is uitvoerbaar indien wordt vastgelegd, dat het gebruiken of laten gebruiken van gronden en bouwwerken, waarbij een toename van stikstofuitstoot plaatsvindt, als strijdig gebruik wordt aangemerkt. Dit betekent dat is uitgegaan van de feitelijke planologische situatie (wettelijke plicht), maar dat inmiddels verkregen vergunningen op basis van de Natuurbeschermingswet 1998 / Wet natuurbescherming, meldingen op grond van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en Aeriusberekeningen die onder de grens van 0,05 mol stikstof ha/jaar blijven, niet worden aangemerkt als een toename van de stikstofuitstoot.

 

Beroep

Tijdens de ter inzage termijn kan tegen het besluit van de gemeenteraad beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Van deze beroepsmogelijkheid kan alleen gebruik worden gemaakt door:

 

  • 1.

    belanghebbenden die een zienswijze indienden;

  • 2.

    belanghebbenden, die aan kunnen tonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om bij de gemeenteraad een zienswijze in te dienen;

  • 3.

    belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp heeft aangebracht.

 

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking op 31 augustus 2018, tenzij binnen de beroepstermijn in samenhang met een ingesteld beroep een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet inwerking voordat op het beroep is beslist.

Naar boven