Parkeerverbod Secretaris Luijbenstraat te Groesbeek

Logo Berg en Dal

Z-17-60230

Burgemeester en wethouders van Berg en Dal

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Secretaris Luijbenstraat is een woonstraat in Groesbeek. Deze straat verbindt de Cranenburgsestraat met de Van Nispenstraat en de Hoflaan. Op de hoeken van deze straten met de Secretaris Luijbenstraat bevinden zich woningen met een adres aan de Secretaris Luijbenstraat. Op de Secretaris Luijbenstraat wegen meerdere opritten uit behorend bij deze panden.

De gemeente heeft een verzoek ontvangen van mevrouw J. Jakobs, Secretaris Luijbenstraat 5, tot het instellen van een parkeerverbod tegenover haar uitrit. Wanneer daar voertuigen geparkeerd staan, wordt de uitrit van en naar hun carport geblokkeerd.

Beheer en onderhoud

De Secretaris Luijbenstraat is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente gemeente Berg en Dal.

Functie van de weg 

Het betreft een weg binnen de bebouwde kom met de categorisering ‘erftoegangsweg (overig)’; krachtens het onderdeel ‘categorisering wegennet’ in de Integrale mobiliteitsvisie gemeente Berg en Dal 2016-2016.

De weg heeft slechts een functie voor de woonadressen aan deze weg.

Beschrijving weggedrag 

In de Secretaris Luijbenstraat geldt momenteel geen parkeerverbod. Behoudens direct voor de uitritten mag geparkeerd worden op de rijbaan. Van deze mogelijkheid wordt door wisselende weggebruikers regelmatig gebruik gemaakt. Zo ook tegenover de carport van het pand Secretaris Luijbenstraat 5.

Gevolgen van het huidige weggedrag 

De Secretaris Luijbenstraat heeft een rijbaan met een breedte van ongeveer 5,5 meter. Wanneer tegenover de carport voertuigen geparkeerd staan, blijft effectief een ruimte over van 3,5 meter op de rijbaan. Om in en uit de carport te manoeuvreren is dan een ruimte beschikbaar van totaal 4 meter. Om op een goede manier in en uit te draaien is een vrije ruimte nodig van minimaal 5 meter.

Het pand Secretaris Luijbenstraat 5 beschikt over een met vergunning gebouwde carport voor twee naast elkaar te parkeren voertuigen. De carport is gebouwd tot direct aan de erfgrens en wordt ondersteund met bakstenen pilaren. Op eigen terrein is het derhalve niet mogelijk om verder naar achteren te parkeren om zo voldoende vrije manoeuvreerruimte te krijgen.

De gewenste maatregelen 

Door het instellen van een parkeerverbod tegenover de carport wordt een voldoende brede vrije ruimte gegarandeerd om de uitrit in, dan wel uit te kunnen rijden. Het parkeerverbod zal ongeveer 8 meter lang zijn en aansluiten aan de uitrit van perceel Secretaris Luijbenstraat 4.

Gevolgen van deze maatregelen

Met het instellen van het parkeerverbod kunnen effectief 2 auto’s minder parkeren op de rijbaan van de Secretaris Luijbenstraat. Dat betekent dat weggebruikers elders in de omgeving zullen moeten parkeren. Zowel in de Van Nispenstraat als aan de Cranenburgsestraat zijn openbare parkeerplaatsen aanwezig. Aan de Cranenburgsestraat bevindt zich op ongeveer 100 meter loopafstand bovendien een openbaar parkeerterrein. In de omgeving is dan ook voldoende parkeerruimte aanwezig om het verlies van parkeerruimte voor twee voertuigen op te vangen.

Wettelijke belangen 

Deze maatregel genomen wordt genomen in het belang van het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub c van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994). De weg kan dan gebruikt worden om de uitrit te bereiken.

Horen betrokkenen en afweging belangen 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de daartoe gemandateerde verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost-Nederland, afdeling DROS, werkzaam binnen het district Gelderland-Zuid. Deze heeft positief geadviseerd.

Voor de direct omwonenden geldt dat elk van de aan het deel van de Secretaris Luijbenstraat tussen Cranenburgsestraat en Van Nispenstraat gelegen woningen beschikt over een eigen oprit. Zij hebben daardoor de garantie dat in ieder geval één voertuig, in sommige gevallen zelf meerdere, op eigen terrein geparkeerd kunnen worden. Het parkeerverbod benadeelt dit niet.

Legitimiteit 

Burgemeester en Wethouders van gemeente Berg en Dal zijn gemachtigd tot het nemen van dit besluit ingevolge artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994. Daarnaast is artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer van toepassing.

BESLUIT

Tegenover de carport van Secretaris Luijbenstraat 5 te Groesbeek een parkeerverbod in te stellen door middel van een gele onderbroken band op het trottoir over een lengte van ongeveer 8 meter.

Groesbeek 12 juli 2018

College van burgemeester en wethouders

Namens deze,

G. Kwant

Hoofd afdeling openbare ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift bij ons worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten uw naam, adres, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Naar boven