Gemeente Enschede, verkeersbesluit, onderwerp: het instellen van een verbod om stil te staan in de Borneostraat, ter hoogte van het kruispunt met de Beltstraat in Enschede.

Logo Enschede

Datum : 4 juli 2018

Ons kenmerk : V-2018-4465 1800062621

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- Door middel van het plaatsen van de verkeersborden E2 van bijlage 1 van het RVV 1990, een verbod om stil te staan in te stellen op de Borneostraat voor beide zijden van rijbaan, direct ten westen van het kruispunt Beltstraat.

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur (gemandateerd vertegenwoordiger) van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De Borneostraat is gecategoriseerd als erftoegangsweg binnen de bebouwde kom van Enschede met een maximum toegestane snelheid van 30 km/uur. Binnen een 30 km/uur gebied is het toegestaan om te parkeren op de rijbaan, daarnaast zijn er langs de straat parkeervakken aanwezig. In de Borneostraat is een fysieke afsluiting aanwezig die de Borneostraat opsplitst in twee delen. De afsluiting is vormgegeven door middel van een wegversmalling met paaltjes, waardoor de straat slechts ten dele toegankelijk is voor verkeer met meer dan twee wielen. Om de wegafsluiting te verduidelijken, is er als aanvullende maatregel een verkeersbord geplaatst dat aangeeft dat de straat een doodlopende weg betreft, met het onderbord ‘uitgezonderd (brom)fietsverkeer’. Aan de Borneostraat is een in-/uitrit gesitueerd voor ambulances, de Borneostraat grenst namelijk aan het MST-ziekenhuis.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Vanaf de Burgemeester Edo Bergsmalaan en de Beltstraat slaan structureel voertuigen af richting de Borneostraat. Veel voertuigen rijden de straat in en komen er vervolgens achter dat de straat doodlopend is, keren om, en rijden terug richting het kruispunt Borneostraat – Beltsstraat – Burgemeester Edo Bergsmalaan. Tevens komt het regelmatig voor dat voertuigen stil staan in de Borneostraat voor het laden/lossen van goederen of het ophalen/wegbrengen van personen. Dit zorgt voor een vermindering van de bereikbaarheid en een verslechtering van de toegankelijk van de straat.

 

Zoals beschreven in de huidige situatie, is er aan de Borneostraat een in-/uitrit gesitueerd voor ambulances. Uit verschillende meldingen is naar voren gekomen dat het verkeer in de Borneostraat hinder vormt voor de ambulancedienst. Door invoering van een verbod om stil te staan worden de verkeersdeelnemers erop geattendeerd om niet te stoppen, parkeren of stil te staan in de Borneostraat. Als aanvullende maatregel worden (extra) vooraankondigingsborden van de doodlopende geplaatst.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Er wordt een verbod om stil te staan ingesteld op de Borneostraat, om te voorkomen dat het verkeer op de rijbaan stopt of parkeert en daardoor hinderlijk is voor de ambulancedienst. De verkeersborden worden geplaatst aan beide zijden van de Borneostraat t.h.v. het kruispunt Borneostraat – Beltsstraat – Burgemeester Edo Bergsmalaan, in westelijke richting. Het verbod om stil te staat is ter alle tijden van kracht, op deze manier wordt de toegankelijkheid van de in-/uitrit van het ziekenhuis gewaarborgd. Door het instellen van deze maatregel ondervindt de ambulancedienst geen hinder van stilstaande en/of geparkeerde voertuigen.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (gemandateerd vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 4 juli 2018.

 

 

 

 

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven