Gemeente Enschede, verkeersbesluit, onderwerp: Afsluiting voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen – Brandemaatweg in Enschede.

Logo Enschede

Datum : 8 juli 2018

Ons kenmerk : V-2018-4458 1800062549

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- door het plaatsen van een draaihek op de Brandemaatweg ter hoogte van huisnummer 122 de weg tussen de Braakweg en de Vanekerbeekweg af te sluiten voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

- het beschermen van weggebruikers en passagiers

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

- het voorkomen of beperken van de door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

Ten noorden van de bebouwde kom van Enschede ligt het (her)ontwikkelingsgebied Zuidkamp-Vaneker. Hier worden bestaande voormalige militaire gebouwen omgebouwd tot woningen en worden nieuwe vrijstaande villa’s op grote kavels gebouwd. Tussen dit (her)ontwikkelgebied en de bebouwde kom van Enschede zijn diverse, soms erg smalle, wegen aanwezig. Het overgrote deel van het Vaneker/Zuidkamp wordt ontsloten via de Braakweg naar de hoofdweg Weerseloseweg-Deurningerstraat. Via de Braakweg rijdt dagelijks in de spitsuren ook wijkvreemd verkeer tussen Oldenzaal en Enschede. De Brandemaatweg en Vanekerbeekweg zijn smal en sluiten aan op het woongebied Enschede-Noord. Ook hierlangs rijdt wijkvreemd verkeer om de drukke Weerseloseweg en Deurningerstraat te ontwijken.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

De Brandemaatweg en Vanekerbeekweg zijn wat breedte en constructie betreft niet op het doorgaande autoverkeer ingericht. Doordat een toenemend aantal bouwkavels in het (her)ontwikkelgebied uitgegeven, bebouwd en bewoond is, neemt het aantal verkeersbewegingen tussen dit gebied en de omgeving, waaronder Enschede-Noord, toe. Samen met het eerder genoemde gebruik door wijkvreemd verkeer betekent dat een afname van de verkeersveiligheid op de Brandemaatweg en Vanekerbeekweg. Ook de instandhouding van de wegen en bermen wordt door de toename van het autoverkeer bedreigd. Een andere ontwikkeling is dat begin 2017 de omgeving en toegang van de Kinderboerderij Noord aan de Vanekerbeekweg heringericht is. Een autoluwe situatie ter hoogte van de Kinderboerderij is daarbij zeer wenselijk omdat onder de 80.000 bezoekers per jaar veel kinderen zijn.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Door de plaatsing van een draaihek op de Brandemaatweg tussen de Braakweg en de Vanekerbeekweg kan doorgaand autoverkeer worden geweerd en ontstaat een autoluwe situatie op de Brandemaatweg en Vanekerbeekweg zonder dat aanwonenden en belanghebbenden onevenredig worden benadeeld. Een afsluiting voor autoverkeer op deze plaats heeft de voorkeur van omwonenden boven een afsluiting op de Vanekerbeekweg. Hulpdiensten hebben altijd de mogelijkheid om het draaihek te openen en te passeren. Het draaihek wordt zodanig geplaatst dat het langzaam verkeer het hek in gesloten toestand kan passeren.

 

De aan de Vanekerbeekweg weg gelegen bestemmingen zoals de Kinderboerderij Noord blijven voor autoverkeer bereikbaar via de Vanekerstraat. Gebruikers van de noordelijk gelegen volkstuinen kunnen vanaf de Vanekerstraat via de Vanekerbeekweg en Brandemaatweg hun bestemming bereiken of hun auto parkeren op het nieuwe parkeerterrein nabij de Kinderboerderij Noord. Via dezelfde route kunnen bewoners en eigenaren van gronden aan de Brandemaatweg ten oosten van de afsluiting hun bestemming bereiken. Via de Braakweg kan de Brandemaatweg ten westen van de afsluiting worden bereikt.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast,

- fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Situatieschets

 

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 8 juli 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven