Verruimen voetgangersgebied Molenplein

Logo Geldrop-Mierlo

Samenvatting

In dit verkeersbesluit wordt het mogelijk gemaakt dat op het Molenplein in Mierlo, dat aangewezen is als voetgangersgebied ook fietsen wordt toegestaan. Het verkeersbesluit is bekend gemaakt op 18 juli 2018.

Aan leiding

In 2015 is het Molenplein in Mierlo heringericht en is een groot deel van het Molenplein aangewezen als voetgangersgebied. Dit houdt in dat er niet gefietst mag worden. In de praktijk blijkt dat veel fietsers toch over het hele Molenplein fietsen en dat nauwelijks tot overlast leidt. Het gebied is een logische verbindingsroute tussen de Hertenkampstraat en het centrum van Mierlo.

Huidige verkeersituatie

In de huidige verkeersituatie geldt dat op het westelijk deel van het Molenplein (richting de bibliotheek) fietsen binnen het voetgangersgebied is toegestaan. Op het oostelijk deel van het Molenplein (tegen de Molenhoek aan) is binnen het voetgangersgebied het fietsen niet toegestaan. Het plein voor de molen wordt op piekmomenten wanneer de parkeerdruk groot is in het centrum ingezet als overloopgebied voor parkeren. Op donderdag vindt hier de markt plaats en mag er niet geparkeerd worden. Ook is het fietsen over het plein tijdens de weekmarkt niet toegestaan.

Gewenste verkeersituatie

Het is de bedoeling dat op het oostelijk deel van het Molenplein ook het fietsen wordt toegestaan. Hiermee wordt het huidige gebruik van dit deel van het Molenplein door fietsers feitelijk gelegaliseerd. Het blijft een voetgangersgebied, zodat de fietsers rekening moeten houden met voetgangers en daarbij hun rijgedrag horen aan te passen.

Bebording

Om deze situatie te bewerkstelligen zullen onder de bestaande borden ‘Voetgangersgebied’ onderborden worden aangebracht met de tekst ‘fietsers toegestaan’.

Juridisch kader

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

Afstemming politie

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 8 juli 2018 hierover een positief advies heeft afgegeven.

Dit verkeersbesluit is op 12 juli 2018 genomen met het oog op het waarborgen van zowel de bruikbaarheid van de weg als de vrijheid van verkeer (art. 2 WVW 1994, lid 1c en 1d). Op 18 juli 2018 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening 'Verruiming voetgangersgebied Molenplein, VKB 2018-05', d.d. 9 juli 2018'.

Motivering / Belangenafweging

Motivering wegenverkeerswet

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Doelstelling

De maatregel is bedoeld om de vrijheid van verkeer te waarborgen en daarmee ook de bruikbaarheid van de weg.

Belangenafweging

In dit geval wordt het mogelijk gemaakt dat in het voetgangersgebied ook fietsers worden toegestaan. Voetgangers zullen dus alerter moeten zijn op fietsverkeer. In de praktijk is al gebleken dat veel fietsers nu al van het voetgangersgebied gebruik maken, waarbij er slechts zeer beperkt overlast door de voetgangers is ervaren. Het is een vrij logische verbindingsroute tussen de Hertenkampstraat en het centrum. Bovendien blijft het gebied een voetgangersgebied, waardoor fietsers rekening moeten houden met de voetgangers en hun rijgedrag aanpassen. Fietsers worden toegestaan, maar zullen voldoende rekening moeten houden met de voetgangers.

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening 'Verruiming voetgangersgebied Molenplein, VKB 2018-05', d.d. 9 juli 2018'

1)“Het plaatsen van een vijftal onderborden ‘fietsers toegestaan’ bij bestaande borden model G07zb (Voetgangerszone) aan de oostelijke zijde van het Molenplein (grenzend aan de Molenhoek), zodat het wordt toegestaan om te fietsen binnen deze voetgangerszone.

Geldrop-Mierlo, 6 juli 2018

namens burgemeester en wethouders,

Gabriel van Houtert

Senior cluster Ontwerp

Rechtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven