Verkeersmaatregelen bij de kruising Hommerter Allee, Allee en Hoofdstraat te Amstenrade

Logo Schinnen

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schinnen

 

Betreft:  Verkeersbesluit voor het aanwijzen van verplichte fietspaden aan de Hoofdstraat, het verwijderen van een Voetgangersoversteekplaats aan de Hommerter Allee en het verwijderen van een aantal verkeerszuilen met borden D2 aan de Hommerter Allee, Allee en Hoofdstraat te Amstenrade.

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing en verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet zijn wij  bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle wegen binnen onze gemeente, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, bij de Provincie of een Waterschap. Op grond van de Mandaatregeling 2009 van de gemeente Schinnen is de Beleidsadviseur Verkeer van de gemeente Schinnen gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten. De betreffende wegen zijn in beheer bij de gemeente Schinnen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De T-Splitsing Hommerter Allee, Allee en Hoofdstraat te Amstenrade is momenteel een voorrangskruising, met vrij liggende verplichte fietspaden in de Hommerter Allee en Allee, en fietsstroken in de Hoofdstraat.

In verband met de aansluiting van de Buitenring op de Allee neemt het verkeer toe op en om de Allee. Uit onderzoek blijkt dat de huidige inrichting en vorm van het kruispunt het verkeer niet zal kunnen verwerken. Een Verkeersregelinstallatie (V.R.I.) inclusief extra rijstroken kan de toekomstige groei wel aan. Om dit mogelijk te maken moet betreffende kruising gereconstrueerd worden.

Op dit moment worden de hoofdrijbanen van de Hommerter Allee, Allee en Hoofdstraat gescheiden door middengeleiders met verkeerszuilen D02ro-BB22 (verkeerszuilen met borden D2). Het wegprofiel biedt te weinig ruimte om voorsorteervakken aan te leggen en tevens de middengeleiders te handhaven. Om het aanleggen van voorsorteervakken mogelijk te maken is het derhalve gewenst de middengeleiders met de verkeerszuilen D02ro-BB22 te verwijderen.

In de Hommerter Allee is een Voetgangersoversteekplaats (VOP) gelegen meteen ten westen van de kruising met de Parallelstraat/Achter den Hof. Deze VOP ligt precies op de locatie waar de eerder genoemde voorsorteervakken t.b.v. de V.R.I. komen te liggen. Om het aanleggen van de voorsorteervakken mogelijk te maken moet de VOP op deze locatie verwijderd worden. Een nieuwe veilige oversteekmogelijkheid voor voetgangers wordt  meteen ten oosten van genoemde kruising gerealiseerd.

In de nieuwe door V.R.I geregelde situatie is het van belang om op de kruising zelf het fietsverkeer volledig te scheiden van het verkeer op de hoofdrijbanen en voor de fietsers veilige oversteken te creëren. Op dit moment gaan de verplichte fietspaden van de Allee ter hoogte van de Hoofdstraat over in fietsstroken. Om de veiligheid van de fietsers te garanderen moeten de fietspaden van de Allee gedeeltelijk worden doorgetrokken in de Hoofdstraat.

Het plan voor het realiseren van een geregeld kruispunt met VRI heeft haar basis in het Mobiliteitsplan 2016 – 2021. Dit is vastgesteld door de Gemeenteraad in juli 2016. Het reconstructieplan is besproken met omwonenden en ondernemers in de Hoofdstraat.

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit: 

- het verzekeren van de veiligheid op de weg; 

- het beschermen van weggebruikers en passagiers; 

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; 

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Overig.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de door de korpschef van politie hiertoe aangestelde functionaris

Overeenkomstig artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant en in weekblad Goed Nieuws.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen

b e s l u i t e n  wij:

De Voetgangersoversteekplaats aan de Hommerter Allee meteen ten westen van de kruising met de Parallelstraat/Achter den Hof te verwijderen, zoals op de bij dit besluit als bijlage 1 bijgevoegde situatietekening is aangegeven.

De verkeerszuilen D02ro-BB22 aan de Hommerter Allee, Allee en Hoofdstraat te verwijderen, zoals op de bij dit besluit als bijlage 1 bijgevoegde situatietekening is aangegeven.

Door het plaatsen van de borden G11 van Bijlage I van het RVV 1990 aan te wijzen als verplicht fietspad de vrijliggende paden aan de west- en oostzijde van de Hoofdstraat,

zoals op de bij dit besluit als bijlage 2 bijgevoegde situatietekening is aangegeven.

 

Schinnen, , 5 juli 2018

 

Burgemeester en Wethouders van Schinnen,

namens dezen,

Sector Ontwikkeling en Beheer

Ing. R. van den Waardenberg

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van het bepaalde van de Algemene wet bestuursrecht kan, door degenen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen een termijn van zes weken, ingaande op de dag na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt c.q. is verzonden of uitgereikt, bij ons college een bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: - de naam en het adres van de indiener; - de dagtekening; - een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; - de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en wethouders van Schinnen, Postbus 50, 6365 ZH Schinnen.

Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking. Om de inwerkingtreding van het besluit en de gevolgen daarvan op te schorten kan om een voorlopige voorziening worden verzocht. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, sector bestuursrecht, postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Voor de behandeling van een verzoek voor voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U wordt door de griffie van de rechtbank geïnformeerd over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betaling.

U kunt ook digitaal een verzoek voor het treffen van voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Naar boven