Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2 juli 2018, kenmerk 1366391-1370884-MEVA, houdende wijziging van de Subsidieregeling Opleidingen in een Jeugd ggz-instelling 2015–2019 in verband met het toevoegen van de opleiding tot klinisch neuropsycholoog en verpleegkundig specialist ggz en het vervallen van enkele bijlagen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling Opleidingen in een Jeugd ggz-instelling 2015–2019 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel g komt te luiden:

g. opleidingsinrichting:

opleidende zorginstelling die door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) is erkend voor het verzorgen van (een deel van) de opleiding tot psychiater.

2. Onderdeel h komt te luiden:

h. praktijkopleidinginstelling:

opleidende zorginstelling of zorgaanbieder die of het samenwerkingsverband van zorginstellingen en/of zorgaanbieders dat is erkend door een registratiecommissie voor het verzorgen van het praktijkgedeelte van de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychotherapeut of verpleegkundig specialist;

3. Onderdeel i vervalt, onder verlettering van onderdeel j tot en met m tot onderdeel i tot en met l.

4. Onderdeel i (nieuw) komt te luiden:

i. registratiecommissie:

de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst voor de opleiding tot psychiater, de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) voor de opleiding tot verpleegkundig specialist, of de Commissie Registratie en Toezicht (CRT) van de FGzPt voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog of psychotherapeut;

5. Onderdeel k (nieuw) komt te luiden:

k. zorgopleiding:

opleiding tot psychiater, gezondheidspsycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut, klinisch neuropsycholoog of verpleegkundig specialist ggz;

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De minister kan ten behoeve van de subsidiejaren 2015 tot en met 2019 op aanvraag een subsidie voor het verzorgen van een zorgopleiding verstrekken aan een opleidingsinrichting of een praktijkopleidingsinrichting die uitsluitend zorg levert aan jeugdigen tot 18 jaar.

2. In het derde lid wordt ‘in bijlage 2’ vervangen door ‘in bijlage 1’

3. Het vierde lid komt te luiden:

  • 4. De subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan een opleidingsinrichting die voor het verzorgen van (een deel van) de opleiding tot psychiater is erkend door de RGS of aan een praktijkopleidinginstelling die voor de desbetreffende zorgopleiding is erkend door de CRT of de RSV.

C

Bijlage 1 en 3 vervallen, onder vernummering van bijlage 2 tot bijlage 1.

D

Bijlage 1 (nieuw) komt te luiden:

BIJLAGE 1. SUBSIDIEBEDRAG PER OPLEIDINGSPLAATS PER FTE

nr.

zorgopleiding

Subsidiebedrag per opleidingsplaats

1.

Gezondheidszorgpsycholoog in ggz

31.000

2.

Klinisch psycholoog in ggz

37.800

3.

Psychiater in ggz

51.100

4.

Psychotherapeut in ggz

51.100

5.

Klinisch Neuropsycholoog in ggz

61.500

6.

Verpleegkundig specialist ggz

36.300

 

Prijspeil voorl. 2018

 

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Algemeen

De Subsidieregeling Opleidingen in een Jeugd ggz-instelling 2015–2019 (hierna: de Subsidieregeling) stelt regels omtrent de verstrekking van subsidies voor de financiering van opleidingsplaatsen voor de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, psychiater, psychotherapeut en klinisch psycholoog in een jeugd geestelijke gezondheidszorg (ggz)-instelling die uitsluitend zorg biedt aan jeugdigen tot 18 jaar. Met deze wijzigingsregeling komen daar de opleidingen tot klinisch neuropsycholoog en verpleegkundig specialist ggz bij. Gebleken is immers dat ook deze opleidingen kunnen worden vormgegeven in jeugd ggz-instellingen.

Daarnaast is de limitatieve lijst (voormalig bijlage 1) met instellingen die een aanvraag kunnen indienen uit de regeling gehaald. Gebleken is dat het proces waarbij instellingen kenbaar moeten maken dat zij uitsluitend zorg aanbieden aan jeugdigen tot 18 jaar, waardoor zij in de lijst worden opgenomen, niet effectief werkt. Hierdoor kwamen instellingen niet of niet tijdig in de lijst terecht waardoor zij niet in aanmerking konden komen voor een subsidie. Doordat de lijst uit de regeling is gehaald kan nu iedere instelling die uitsluitend zorg aanbiedt aan jeugdigen tot 18 jaar in beginsel in aanmerking komen voor subsidie. Deze aanvraag zal echter enkel worden gehonoreerd wanneer de instelling ook een opleidingsplaats toegewezen heeft gekregen door Top Opleidingsplaatsen. Omdat de tabel eruit wordt gehaald, is in artikel 1 en 2 verduidelijkt dat enkel opleidingsinrichtingen en praktijkopleidingsinstellingen die uitsluitend zorg leveren aan jeugdigen tot 18 jaar in aanmerking kunnen komen voor subsidie. De voormalige bijlage 2 (het subsidiebedrag per opleidingsplaats per fte) is geactualiseerd. Dit is voortaan de nieuwe bijlage 1 bij de Subsidieregeling.

Daarnaast vervalt de voormalige bijlage 3, die bestond uit een format voor het aanvraagformulier. Deze bijlage had geen meerwaarde, aangezien het aanvraagformulier voor deze Subsidieregeling online beschikbaar is (www.dus-i.nl/subsidies/opleidingen-jeugd-ggz).

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Omdat voormalig bijlage 1 van de Subsidieregeling is komen te vervallen, zijn in artikel 1, onderdeel g en h, de verwijzingen naar de voormalige bijlage 1 eveneens komen te vervallen en is toegevoegd dat het enkel gaat om opleidingsinrichtingen en praktijkopleidingsinstellingen die uitsluitend zorg leveren aan jeugdigen tot 18 jaar. Daarnaast zijn in artikel 1, onderdeel h en j aangepast, omdat ook de opleiding tot klinisch neuropsycholoog en de opleiding tot verpleegkundig specialist ggz onder de definitie van zorgopleiding vallen. De Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde is opgenomen in onderdeel j als relevante registratiecommissie voor de opleiding tot Verpleegkundig Specialist ggz. Onderdeel i vervalt. De onderdelen j tot en met m zijn vernummerd tot onderdeel i tot en met l.

B

In artikel 2, eerste lid is eveneens verduidelijkt dat alleen opleidingsinrichtingen en praktijkopleidingsinstellingen die uitsluitend zorg leveren aan jeugdigen tot 18 jaar in aanmerking kunnen komen voor subsidie. In het derde lid, is een verwijzing naar voormalig bijlage 2 aangepast. In het vierde lid is de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde opgenomen als relevante registratiecommissie voor opleiding tot Verpleegkundig Specialist ggz.

C

Voormalig bijlage 1, waarin de instellingen zijn opgenomen die in aanmerking kunnen komen voor subsidie, is komen te vervallen. Voormalig bijlage 3 is eveneens komen te vervallen. Voormalig bijlage 2 is vernummerd tot de nieuwe bijlage 1.

D

In de nieuwe bijlage 1 zijn nu ook de subsidiebedragen per opleidingsplaats per fte voor de opleidingen tot klinisch neuropsycholoog en verpleegkundig specialist ggz opgenomen en zijn de overige genoemde subsidiebedragen geactualiseerd.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2018, in afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving (VVM). De onderhavige wijziging van de Subsidieregeling heeft namelijk betrekking op het komende subsidiejaar. Subsidieaanvragen ten behoeve hiervan moeten uiterlijk 1 oktober 2018 zijn ontvangen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven