Ontwerp verkeersbesluit herinrichting Oude Nijkerkerweg, Volenbeekweg en Arendlaan (Westflank), gemeente Ermelo

Logo Ermelo

 

Het college van burgemeester en wethouders van Ermelo is op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Gelet op het voorstel van 15-6-2018 nummer e180021897 zijn wij gekomen tot de volgende overwegingen en motivering op grond waarvan wij een besluit hebben genomen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

  • -

    de inrichting en vormgeving van de weg niet voldoet aan de functie als gebiedsontsluitingsweg, volgens het bestemmingsplan Westflank;

  • -

    om de functie van de weg als gebiedsontsluitingsweg te waarborgen wordt deze heringericht volgens het Duurzaam Veilig-principe;

  • -

    om de verkeersveiligheid, de verkeersafwikkeling en de oversteekbaarheid (voor met name langzaam verkeer) van de weg te waarborgen worden voldoende oversteekplaatsen ingericht;

  • -

    dat de leefbaarheid voor omwonenden minimaal gelijk blijft en verbeterd;

  • -

    dat door de het verleggen van de Oude Nijkerkerweg, tussen de Horsterweg en de Lange Haag, de bestaande Oude Nijkerkerweg vanuit het waarborgen van de verkeersveiligheid, de functie van erftoegangsweg (30 km zone) krijgt;

  • -

    om de verkeersveiligheid, de verkeersafwikkeling en de oversteekbaarheid van het kruispunt Oude Nijkerkerweg – Telgterweg – Arendlaan te waarborgen, wordt deze ingericht als rotonde. Daarnaast wordt de doorgaande functie van de Oude Nijkerkerweg en Arendlaan hierbij gewaarborgd;

  • -

    de betreffende wegen in beheer en eigendom zijn bij de gemeente.

 

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens (BABW), alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit is vereist. In bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is een overzicht van de verkeersborden opgenomen. In dit besluit gaat het om het plaatsen en/of verplaatsen van de volgende borden waarvoor een verkeersbesluit is vereist:

 

Te plaatsen en/of verplaatsen bebording:

 

De borden worden geplaatst/verplaatst volgens de bijlage opgenomen tekeningen.

 

Motivatie van het besluit

Dit besluit beoogt een bijdrage te leveren aan de doorstroming (bereikbaarheid), het verbeteren van de verkeersveiligheid, het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan te waarborgen zoals bedoeld in artikel 2, eerste lid van de WVW 1994.

 

In het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoer Plan) en het bestemmingsplan is opgenomen dat er een goede doorstroming van het autoverkeer plaats vindt. Door de aanleg van de Kolbaanweg zijn de verkeersintensiteiten op de Oude Nijkerkerweg toegenomen. De Oude Nijkerkerweg is in het GVVP gecategoriseerd als gebiedsontsluitings-weg waarbij de inrichting van de weg in de huidige situatie niet aansluit bij de wegcategorie. Door de weg her in te richten, wordt de bruikbaarheid van de weg gewaarborgd en in stand gehouden.

 

Het aanleggen van een rotonde verbetert de veiligheid op de weg, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan. Tevens beschermt een rotonde de weggebruikers en passagiers omdat een rotonde verkeersveiliger is dan het huidige kruispunt.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is er overleg geweest met de gemandateerde verkeersadviseur van de politie, de heer Msch, Eenheid oost Nederland, district Noord en Oost Gelderland. De politie heeft positief gereageerd op de verkeersmaatregelen.

 

Besluit

 

  • I.

    In overeenstemming met de kaartbeelden in bijlage 1, het plaatsen en verplaatsen van de diverse verkeersborden en het aanbrengen van de noodzakelijke markeringen.

  • II.

    In overeenstemming met het kaartbeelden in bijlage 1, aanleggen van een rotonde op het kruispunt Oude Nijkerkerweg – Telgterweg – Arendlaan en het plaatsen van de daarbij behorende bebording.

Het college van burgemeester en wethouders van Ermelo,

A.M. Weststrate,

secretaris,

A.A.J. Baars,

burgemeester,

Mededelingen

-

 

Zienswijze

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan een ieder wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken hiertegen een met redenen omklede zienswijze indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de datum waarop wij het ontwerpverkeersbesluit ter inzage hebben gelegd.

 

Belanghebbenden kunnen hun zienswijze richten aan het college van burgemeester en wethouders van Ermelo, Postbus 500, 3850 AM Ermelo.

 

 

 

Bijlage 1: Kaartbeelden herinrichting Westflank

 

Naar boven