Mededeling Winning van zand Noordzee 2018–2027, Rijkswaterstaat

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de definitieve besluiten omtrent de winning van zand in de Noordzee vastgesteld en aan de aanvragers bekendgemaakt op donderdag 12 juli 2018. Van dinsdag 17 juli tot en met maandag 27 augustus 2018 kunt u in beroep gaan tegen deze besluiten.

De komende 10 jaar zal er naar schatting in totaal 311 miljoen kuub zand gewonnen worden op de Noordzee, maximaal 161 miljoen kuub suppletiezand voor Rijkswaterstaat en maximaal 150 miljoen kuub ophoogzand voor de commerciële zandwinners. Het winnen van dergelijke hoeveelheden zand is een activiteit waarvoor een milieueffectrapport (MER) is opgesteld, om de eventuele nadelige gevolgen voor het milieu in beeld te brengen. DEME Building Materials en het Havenbedrijf Rotter­dam, die zich samen met andere commerciële zandwinners op de Noordzee voor het doorlopen van de m.e.r.-procedure hebben verenigd in de Stichting LaMER, en Rijkswaterstaat hebben samengewerkt bij het opstellen van de MER’s.

Voor de zandwinning in de Noordzee zijn drie ontgrondingenwetvergunningen verleend: één ten behoeve van Rijkswaterstaat, één ten behoeve van DEME Building Materials en één ten behoeve van het Havenbedrijf Rotterdam. Tegen deze vergunningen kan beroep worden ingesteld.

Meer informatie over het doel van de zandwinningen, wat er gaat gebeuren en waar de initiatieven precies uit bestaan, vindt u op: www.platformparticipatie.nl/zandwinningnoordzee.

In beroep gaan

Heeft u een zienswijze ingediend op de ontwerpvergunning(en)? Dan kunt u in beroep gaan tegen het definitief besluit bij: De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag

of via het Digitaal Loket: https://digitaalloket.raadvanstate.nl/.

Actuele informatie over in beroep gaan, vindt u op: www.raadvanstate.nl/onze-werkwijze/bestuursrechtspraak/ruimtelijke-ordeningskamer.html.

Stukken bekijken

Alle documenten zijn van maandag 16 juli tot en met maandag 27 augustus 2018 in te zien op:

www.platformparticipatie.nl/zandwinningnoordzee en op papier tijdens reguliere openingstijden bij:

  • Inspectie Leefomgeving en Transport Utrecht, Graadt van Roggenweg 500 (op afspraak via telefoonnummer 088 489 00 00.).

  • Rijkswaterstaat Rijswijk, Lange Kleiweg 34.

  • Rijkswaterstaat Middelburg, Poelendaelesingel 18.

Informatie

Meer informatie op: www.platformparticipatie.nl/zandwinningnoordzee.

Voor inhoudelijke vragen over de vergunningen voor DEME Building Materials en Havenbedrijf Rotterdam kunt u contact opnemen met Sander de Jong, telefoon 06 52 56 27 19 of e-mail: sander.de.jong@rws.nl.

Voor inhoudelijke vragen over de vergunning voor Rijkswaterstaat kunt u contact opnemen met Emile Lamers of Arno van Breemen via het Meld- en Informatiecentrum Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), telefoon 088 489 00 00.

Naar boven