Wijziging Verordening ruimte ivm plan Natuurbegraafplaats Landgoed Huis ter Heide, Loon op Zand

Logo Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben in hun vergadering van 3 juli 2018 de ‘Wijziging Verordening ruimte ivm Natuurbegraafplaats Landgoed Huis ter Heide, Loon op Zand’ vastgesteld. Het planidentificatienummer van deze wijzigingsverordening is: NL.IMRO.9930.VrNBHB0809HtHeide-va01.

 

Inhoud

Bestemmingsplan Natuurbegraafplaats Landgoed Huis ter Heide is een bestemmingsplan gericht op het realiseren van een natuurbegraafplaats binnen het landgoed Huis ter Heide ten zuiden van de Middelstraat (de verbindingsweg tussen Loon op Zand in het oosten en de Moer in het westen).

Binnen het plangebied ligt een jachthuis met een vigerende woonbestemming. Dit jachthuis zal worden gebruikt en ingericht als informatiecentrum.

Daarnaast voorziet het plan in een beheerschuur en een half-verharde parkeerplaats welke een ruimtebeslag van totaal 2.500 m2 zullen innemen. Het is niet mogelijk gebleken deze voorzieningen binnen het vigerende bestemmingsvlak te realiseren.

De realisering van een beheersgebouw en een half-verharde parkeerplaats valt samen met het Natuur Netwerk Brabant in de Verordening ruimte. Hier moet een bestemming gericht zijn op behoud en ontwikkeling van natuur, zodat de nieuwe bebouwing hiermee in strijd is.

Vaststelling van het bestemmingsplan is daarom alleen mogelijk na aanpassing van de grenzen van het Natuur Netwerk Brabant in de Verordening ruimte. Dit is mogelijk o.b.v. artikel 5.5: herbegrenzing van het Natuur Netwerk Brabant voor kleinschalige ingrepen. Het plan voldoet aan de daarbij gestelde voorwaarden (o.a. op gebied van compensatie) en er worden verder geen provinciale belangen geschaad. Er bestaat dus geen bezwaar tegen medewerking aan het gemeentelijke plan d.m.v. een herbegrenzing.

De vereiste compensatie is voorzien op een perceel grasland (eigendom van Natuurmounumenten), 1,8 km ten zuiden van het plangebied, binnen de gemeente Tilburg. Voor dit perceel is een wijzigingsplan door de gemeente Tilburg in procedure gebracht waarbij de agrarische gronden worden gewijzigd in de bestemming natuur.

De gronden die behoren bij het jachthuis zijn tevens opgenomen in het NNB. Deze zijn ingericht als tuin/erf en in het geldende plan bestemd tot Wonen. Gelet op deze geldende bestemming en inrichting had hier geen NNB op de kaart van de Vr opgenomen moeten zijn.

Daarom wordt het NNB voor zover dat samenvalt met het bestaande bestemmingsvlak op grond van artikel 38.4, tweede lid onder a, van de Verordening verwijderd. Omdat hier sprake is van een correctie hoeft hiervoor geen compensatie plaats te vinden.

Hierdoor kan de gemeente het bestemmingsplan ‘Natuurbegraafplaats Landgoed Huis ter Heide’ vaststellen.

De vaststelling van de wijziging van de Verordening ruimte zorgt ervoor dat de kaarten van deze verordening en het bestemmingsplan goed op elkaar aansluiten.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de wijzigingsverordening raadplegen via de rechtstreekse linken hieronder:

1. http://ruimtelijkeplannen.brabant.nl;

2. www.ruimtelijkeplannen.nl

’s-Hertogenbosch, 3 juli 2018

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

de voorzitter,

Prof.dr. W.B.H.J. van de Donk

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven