Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Fysieke afsluiting zijstraat Molenstraat, tussen huisnummers 24-28 en 30 te Enschede

Logo Enschede

Datum : 26 juni 2018

Ons kenmerk : V-2018-4210 1800059407

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- door het aanbrengen van een hekwerk op de inrit aan de Molenstraat tussen huisnummers 24-28 en 30 de weg fysiek te sluiten voor al het verkeer.

 

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

- het voorkomen of beperken de door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of functie van objecten of gebieden

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur (gemandateerd vertegenwoordiger) van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel. Daarnaast is overleg gevoerd met de brandweer (adviseur brandveiligheid), de brandweer kan eveneens instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

De inrit tussen de Molenstraat 24-28 en de Molenstraat 30 leidt vanaf de Molenstraat tot het terrein achter deze gebouwen. Deze ruimte wordt als parkeerruimte gebruikt en betreft privé terrein. De weg (zijstraat Molenstraat) is in beheer van de gemeente Enschede en sluit aan op dit privé terrein. In het verleden is een parkeerverbod ingesteld om af te dwingen dat men enkel in de aanwezige parkeervakken zou parkeren om hiermee de doorgang/bereikbaarheid te waarborgen.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

De bewoners/eigenaren van aanwezige bedrijfsruimte(n) aan dit parkeerterrein ervaren overlast op verkeerskundig vlak vanwege het parkeren van voertuigen door anderen. Om dit tegen te gaan zou een fysieke afsluiting gerealiseerd kunnen worden op de gemeentelijke weg die aansluit op het privé terrein. De bewoners en gebruikers van de Molenstraat 14 t/m 36 hebben gezamenlijk een aanvraag ingediend bij de gemeente Enschede om een fysieke afsluiting te realiseren waardoor de toegang enkel voor bewoners/gebruikers van de panden toegankelijk is. Naast het verkeerskundige aspect speelt hier ook andere overlast op het gebied van sociale veiligheid. Door het fysiek onmogelijk te maken voor onbevoegden wordt voorkomen dat men hier nog gebruik van kan maken en voor onrust kan zorgen.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

De doelstelling is personen en geparkeerde voertuigen van personen te weren die er niet wonen of geen bedrijfsruimte hebben. Deze fysieke afsluiting wordt gerealiseerd door middel van het plaatsen van een hekwerk over de volledige breedte van de inrit, van muur tot muur. Alleen mensen die op deze locatie wonen of hun bedrijfsruimte hebben krijgen een sleutel van het hekwerk, waardoor toegang voor de aanwonenden/eigenaren gewaarborgd blijft. Het hekwerk zal geplaatst worden ter hoogte van de voorgevels van de betreffende panden.

 

Wettelijk kader

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

- fysieke voorzieningen op de weg worden aangebracht of verwijderd, of de inrichting van de weg wordt aangepast waardoor het aantal categorieën weggebruikers, dat van de weg gebruik kan maken, wordt beperkt of uitgebreid.

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (gemandateerd vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 26 juni 2018.

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven