Verordening tot wijziging van de Verordening op de praktijkopleidingen

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants;

Gelet op de artikelen 5, eerste lid, 19 tweede lid, onderdeel j en 47, tweede lid, van de Wet op het accountantsberoep;

Stelt de volgende verordening vast:

ARTIKEL I

De Verordening op de praktijkopleidingen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt na de aanhef de volgende definitie ingevoegd:

aantekening:

de aantekening, bedoeld in artikel 36, tweede lid, onderdeel i, van de wet;

B

In artikel 2 wordt onder vernummering van de leden twee tot en met vijf tot drie tot en met zes na het eerst lid een lid ingevoegd dat komt te luiden:

  • 2. De Raad voor de Praktijkopleidingen bestaat uit ten hoogste acht leden, waaronder de voorzitter.

C

Artikel 3 vervalt.

D

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt als volgt te luiden:

  • 2. Het bestuur stelt referaatbegeleiders aan.

2. Na het tweede lid wordt een derde lid toegevoegd dat komt te luiden:

  • 3. Het bestuur stelt intervisiecoaches aan.

E

In artikel 12 worden na het tweede lid twee leden toegevoegd welke als volgt luiden:

  • 3. Anders dan gegevens die nodig zijn voor de uitvoering van de verordening en de daarop berustende bepalingen, bevatten documenten in het portfolio geen gegevens betreffende geïdentificeerde natuurlijke personen, rechtspersonen of samenwerkingsverbanden.

  • 4. Een trainee is verplicht tot geheimhouding van informatie die hem bekend wordt vanwege deelname aan plenaire bijeenkomsten, waarvan hij weet of behoort te weten dat deze vertrouwelijk is.

F

Artikel 23 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Het bestuur kan op een daartoe strekkend verzoek een vrijstelling verlenen van de toetsing van het vermogen om de theoretische kennis in de praktijk toe te passen indien daarvoor relevante praktische werkervaring is opgedaan in het kader van een praktijkopleiding die is afgerond met een door de staat erkend examen of diploma.

2. Het tweede komt te luiden:

  • 2. Het bestuur kan aan de toekenning van een vrijstelling als bedoeld in het eerste lid voorwaarden verbinden welke voor trainees die de praktijkopleiding volgen die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister met aantekening en trainees die de praktijkopleiding volgen die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister zonder aantekening, verschillend kunnen worden vastgesteld.

3. Onder vernummering van het derde lid tot het vierde lid komt het derde lid te luiden:

  • 3. Aan de toekenning van een vrijstelling aan een trainee die de praktijkopleiding volgt die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister met aantekening, stelt het bestuur in elk geval als voorwaarde dat de praktische werkervaring is opgedaan met betrekking tot de vakgebieden genoemd in artikel 8 lid 1 en 2 van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006.

G

Na artikel 23 wordt een artikel ingevoegd dat als volgt luidt:

Artikel 23a

  • 1. Het bestuur kan een vrijstelling verlenen aan een trainee die:

    • is begonnen aan een praktijkopleiding die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister zonder aantekening en voor afronding daarvan overstapt naar de praktijkopleiding die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister met aantekening;

    • is begonnen aan de praktijkopleiding die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister met aantekening en voor afronding daarvan overstapt naar een praktijkopleiding die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister zonder aantekening; en

    • is begonnen aan een praktijkopleiding die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister zonder aantekening en overstapt naar enige andere aangeboden variant van een praktijkopleiding die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister zonder aantekening.

  • 2. Het bestuur kan aan de toekenning van een vrijstelling als bedoeld in het eerste lid voorwaarden verbinden.

H

De aanduiding ‘Hoofdstuk 10. Overige bepalingen’ wordt geplaatst voor artikel 24a.

I

Artikel 31 vervalt.

ARTIKEL II

Deze verordening treedt in werking op de dag na publicatie daarvan in de Staatscourant.

Goedgekeurd bij besluit van de Minister van Financiën van 2 juli 2018 (kenmerk 2018-0000110296)

TOELICHTING

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Met deze toevoeging wordt de definitie van de aantekening zoals die is opgenomen in artikel 36, tweede lid, onderdeel i, van de Wet op het accountantsberoep opgenomen in de begripsbepalingen. Dit betreft de aantekening die wordt geplaatst bij de inschrijving van een accountant in het accountantsregister waaruit blijkt dat hij een opleiding heeft gevolgd die voldoet aan de eindtermen voor het uitvoeren van wettelijke controles.

Artikel I, onderdeel B en C

Op dit moment is in de verordening bepaald dat de Raad voor de Praktijkopleidingen uit acht leden bestaat, de voorzitter daaronder begrepen. Het wordt niet langer noodzakelijk geacht dat de Raad uit exact acht leden bestaat en daarom wordt voorgesteld om te bepalen dat de Raad uit ten hoogste acht leden bestaat. Verder wordt het niet langer noodzakelijk geacht dat in de Raad Accountants-Administratieconsulenten en Registeraccountants gelijk vertegenwoordigd zijn. Veel belangrijker is het, zoals dat artikel 5, tweede lid ook blijkt, dat binnen de Raad de professionele omgevingen van de praktijkopleiding AA en de praktijkopleiding RA evenwichtig vertegenwoordigd zijn.

Artikel I, onderdeel D

Met deze toevoeging wordt aan het bestuur de bevoegdheid toegekend om referaatbegeleiders en intervisiecoaches aan te wijzen. In de praktijk zal het bestuur daarvoor mandaat verlenen aan onder andere betrokken onderwijsinstellingen of overige instellingen nu deze de referaten, intervisiegesprekken, of trainingsdagen organiseren.

Artikel I, onderdeel E

Dit artikel bevat de verplichting van de trainee om in het portfolio geen documenten op te nemen waarin natuurlijke personen, rechtspersonen of samenwerkingsverbanden identificeerbaar zijn opgenomen. Verder bevat dit artikel de verplichting van de trainee om de informatie die hem ter kennis komt bij deelname aan plenaire bijeenkomsten geheim te houden als hij weet of behoort te weten dat deze informatie een vertrouwelijk karakter heeft.

Artikel I, onderdeel F

Dit artikel bevat een gewijzigde regeling voor het verlenen van een vrijstelling voor delen van het examen ter afronding van de praktijkopleiding. Dit artikel was gebaseerd op een praktijkopleiding die kan leiden tot een inschrijving in het accountantsregister met de aantekening dat een opleiding is gevolgd die voldoet aan de eindtermen voor het uitvoeren van wettelijke controles. Dit artikel behoeft aanpassing met de introductie van de nieuwe oriëntatie Accountancy-MKB, welke wel kan leiden tot een inschrijving in het accountantsregister, maar niet met de aantekening dat een opleiding is gevolgd die voldoet aan de eindtermen voor het uitvoeren van wettelijke controles. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling blijft wel vereist dat relevante praktische werkervaring is opgedaan binnen het kader van een praktijkopleiding die is afgerond met een door de Staat erkend examen of diploma.

In het artikel is nu in het eerste lid een algemene bevoegdheid opgenomen om vrijstellingen te verlenen. In het tweede lid is tot uitdrukking gebracht dat aan vrijstellingen die worden verleend aan trainees die de opleiding volgen die kan leiden tot een inschrijving met aantekening, andere voorwaarden mogen worden verbonden dan aan vrijstelling die worden verleend aan trainees die de opleiding volgen die kan leiden tot een inschrijving zonder aantekening.

In het nieuwe derde lid is tot uitdrukking gebracht dat aan een vrijstelling voor een trainee die de praktijkopleiding volgt die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister met aantekening (de oriëntatie Assurance), in elk geval als voorwaarde wordt gesteld dat de praktische werkervaring is opgedaan met betrekking tot de vakgebieden genoemd in artikel 8 lid 1 en 2 van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006. Voor trainees die een opleiding volgen die uiteindelijk kan leiden tot een inschrijving met de aantekening, blijft immers de oude systematiek gelden.

Artikel I, onderdeel G

De verordening bevatte nog geen grondslag om aan trainees de mogelijkheid te bieden om bij de overstap naar een andere oriëntatie voordat de oude oriëntatie is afgerond, de opleidingsduur van de nieuw te volgen oriëntatie te bekorten vanwege de behaalde resultaten in de oude oriëntatie. Dit geldt zowel voor een overstap van de oriëntatie Assurance naar de oriëntatie Accountancy-MKB als een overstap in omgekeerde richting. Verder wordt met dit artikel de mogelijkheid geboden om binnen de oriëntatie Accountancy over te stappen op een variant die binnen die oriëntatie wordt aangeboden. Ook ontbrak de mogelijkheid om de praktijkopleiding binnen de oriëntatie Assurance te bekorten als daarvoor al de praktijkopleiding binnen de oriëntatie Accountancy-MKB met succes was afgerond. Die grondslagen zijn nu opgenomen in het nieuw ingevoegde artikel 23a. Aan het verlenen van een vrijstelling kunnen voorwaarden worden verbonden.

Een vrijstelling voor een trainee die een praktijkopleiding heeft afgerond die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister zonder aantekening en begint met de opleiding die kan leiden tot inschrijving in het accountantsregister met aantekening, is met dit artikel niet geregeld. Een vrijstelling voor een dergelijke situatie kan worden verleend op grond van artikel 23.

Artikel I, onderdeel H

Artikel 24a, dat gaat over fraude, is nu abusievelijk geplaatst in Hoofdstuk 9 (Examengelden). Die vergissing wordt hersteld door de aanduiding van Hoofdstuk 10 (overige bepalingen) voor artikel 24a te plaatsen.

Artikel I, onderdeel I

Artikel 31 bevatte een bepaling van overgangsrecht, welke inmiddels overbodig is geworden. Dit artikel vervalt daarom.

Artikel II

Dit artikel bevat de inwerkingtredingsbepaling.

Naar boven