Bekendmaking van het voornemen tot het voorbereiden van een paraplubestemmingsplan inzake kleine appartementen

Logo Tilburg

Artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) verplicht het desbetreffende bestuursorgaan om een aankondiging te doen indien het voornemen bestaat om een ruimtelijk plan voor te bereiden. Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg is voornemens een paraplubestemmingsplan inzake kleine appartementen ter hand te nemen. Aanleiding hiervoor zijn de uitkomsten van een onderzoek naar kleine appartementen, die passen binnen het (desbetreffende) bestemmingsplan. De conclusie uit het onderzoek is dat de huidige bestemmingsplannen vaak te veel ruimte bieden voor realisatie van zeer kleine wooneenheden. De onwenselijke gevolgen hiervan zijn onder andere woningen met een slechte prijs-kwaliteitsverhouding, die een aanzuigende werking hebben op eenpersoonshuishoudens, die afhankelijk zijn van snel beschikbare en betaalbare huisvesting. Dit trekt ook malafide ondernemers en ondermijnende criminaliteit aan. Door veel kleine appartementen bijelkaar kan een disbalans in de woonomgeving ontstaan. Verder hebben (te) kleine appartementen vaak beheer dat te wensen overlaat. Dit kan tot overlast leiden. Dat wil de gemeente voorkomen. Voor gronden in de gebieden buiten de binnenstad met de bestemmingen Gemengd-Lint, Centrum-Lint, Centrum, Gemengd, Gemengd 1, Gemengd 2 en Gemengd-Buurt maakt de gemeente daarom een paraplubestemmingsplan. Dit plan maakt de vorming van te kleine appartementen onmogelijk. Concreet is het voornemen de maximale bouwhoogte in straten net buiten het centrum, de linten, op 11 meter vast te leggen en voor appartementen binnen de bestemmingen Gemengd(e) Doeleinden en Centrum Doeleinden een minimale oppervlakte van 50 vierkante meters te eisen. Hiervan kan afgeweken worden voor het huisvesten van bijzondere doelgroepen. De opstelling van het bestemmingsplan vergt naar verwachting circa 1 jaar.

Terinzagelegging

Het onderzoek en een tekening van het plangebied zijn te bekijken en/of te downloaden op https://www.tilburg.nl/ondernemers/bouwen-en-vestigen/bestemmingsplan/achtergrond-info-bestemmingsplannen/. Tevens ligt een papieren versie van de stukken ter inzage in Stadskantoor 6, Spoorlaan 181, in de centrale hal op de begane grond. Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en dinsdag en donderdag van 8.00 tot 20.00 uur. Hebt u vragen over het plan, maak dan een afspraak via www.tilburg.nl of bel 14 013.

Vervolg

Er wordt toepassing gegeven aan de Richtlijn omgevingsdialoog van de gemeente Tilburg. In die handreiking wordt geregeld hoe inwoners van de gemeente Tilburg bij de voorbereidingen van ruimtelijke plannen worden betrokken. Het paraplubestemmingsplan wordt in concept ook aan de wettelijke overleginstanties voorgelegd op grond van artikel 3.1.1 van het Bro. Daarna wordt het plan als (eventueel aangepast) ontwerp ter visie gelegd. Dat zal naar verwachting rond de zomer van 2019 zijn. Er kunnen zienswijzen tegen het ontwerpplan worden ingediend. De publicatie van de terinzagelegging vindt plaats in de Staatscourant en in het Gemeenteblad. Daarnaast kunt u het ontwerpplan t.z.t. downloaden van internet via www.tilburg.nl/ruimtelijkeplannen.

Meer informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimte, telefonisch via nr. 14013 en per e-mail via ruimte@tilburg.nl.

Tilburg, 3 juli 2018

Het college,

M.J.M. Meijs drs. Th.L.N. Weterings

de gemeentesecretaris de burgemeester

Naar boven