Bekendmaking

Logo Sint-Michielsgestel

Wet ruimtelijke ordening en Wet geluidhinder

Vaststelling Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum (art. 3.6 lid 1a Wro ) en vaststelling Hogere Grenswaarde (art. 82 en 83 Wet geluidhinder).

Burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel maken bekend dat zij op 25 juni 2018 het “Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum” (ten opzichte van het ontwerp Wijzigingsplan) gewijzigd hebben vastgesteld. Zij maken tevens bekend dat zij op 25 juni 2018 hierbij op grond van de Wet geluidhinder hebben besloten de aangevraagde hogere grenswaarde van maximaal 62 dB voor geluid voor de nieuw op te richten appartementen te verlenen.

Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum

Het centrumgebied van Berlicum kent een divers aanbod aan voorzieningen. Behoud en versterking van deze voorzieningen is belangrijk om ook in de toekomst een levendig centrum met voldoende aanbod te garanderen. Ook moet het centrum een prettige plek blijven om te wonen en te verblijven.

Het “Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum” betreft de locatie Hoogstraat 162 in Berlicum, gelegen in het centrum van Berlicum aan het Mercuriusplein op de hoek Runweg/Hoogstraat. Al geruime tijd is een derde supermarkt voorzien op deze hoek. Naast deze supermarkt is het voornemen hier appartementen op de verdiepingen te realiseren en ruimte voor andere detailhandelszaken op de begane grond. In het geldende bestemmingsplan (moederplan) “Hartkamers van Berlicum (2017)” is er t.b.v. deze projectlocatie een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Het ontwerp “Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum” heeft 6 weken ter inzage gelegen en hierop zijn zienswijzen ingediend.

Burgemeester en wethouders hebben op 25 juni 2018 besloten om het Wijzigingsplan “Hoogstraat 162 Berlicum”, NL.IMRO.0845.WP2018BLCHGSTR162-VA01, vast te stellen, waarbij de volgende aanpassingen/wijzigingen ten opzichte van het ontwerp Wijzigingsplan zijn aangebracht:

  • 1.

    aanpassing van regel (artikel) 3.2.5 sub a, waarmee de maximaal toegestane hoogte voor geluidschermen wordt verhoogd van 2,5 naar 4 m1;

  • 2.

    de toelichting van het Wijzigingsplan wordt aangevuld met het onderzoek luchtkwaliteit, het aangepaste akoestisch onderzoek en de zonnestudie.

     

Be sluit hogere grenswaarde (Wet geluidhinder)

Uit de ruimtelijke onderbouwing en het akoestische onderzoek verkeer blijkt dat vanwege de Runweg de voorkeursgrenswaarde op de nieuw te bouwen appartementen wordt overschreden. Op grond van de Wet geluidhinder en het Besluit geluidhinder is het mogelijk om hiervoor een ontheffing te verlenen. Naar aanleiding van de terinzagelegging van het ontwerp besluit hiertoe hebben wij geen zienswijzen ontvangen. Het besluit is daarom ongewijzigd ten opzichte van het ontwerp-besluit. Burgemeester en wethouders hebben besloten de aangevraagde hogere grenswaarde van maximaal 62 dB voor geluid voor de nieuw op te richten appartementen te verlenen.

Anterieure overeenkomst

Artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening geeft aan dat het verhaal van kosten over de in het plan of in de vergunning begrepen gronden verzekerd dient te zijn. Tussen de gemeente en de initiatiefnemer is een zogeheten anterieure exploitatie-overeenkomst met addendum (aanvulling) gesloten. Door middel van deze overeenkomst is het verhaal van kosten anderszins verzekerd, waardoor zij hebben besloten om geen separaat exploitatieplan vast te stellen.

Crisis- en herstelwet

Het “Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum” betreft een project als bedoeld in categorie 3.1 van Bijlage I van de Crisis- en herstelwet. De Crisis- en herstelwet is bedoeld voor projecten op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling zoals woningbouw, herontwikkeling van de binnenstad of de herstructurering van bedrijventerreinen. De wet bevat een aantal tijdelijke en permanente maatregelen waardoor procedures eenvoudiger en sneller kunnen verlopen.

Inzagetermijn en beroepsprocedure

Het vaststellingsbesluit, het “Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum” en het Besluit hogere grenswaarde en de hierop betrekking hebbende stukken liggen vanaf vrijdag 6 juli 2018 tot en met donderdag 16 augustus 2018 voor een ieder ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis, Meanderplein 1 in Sint-Michielsgestel. Buiten de reguliere openingstijden is inzage op afspraak mogelijk; daarvoor kunt u bellen naar de centrale balie (073-5531111).

Het digitale “Wijzigingsplan Hoogstraat 162 Berlicum” met bijbehorende stukken kunt u via diverse zoekopties (via kaart, adres of ID-nummer NL.IMRO.0845.WP2018BLCHGSTR162-VA01 raadplegen en downloaden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl of via de volgende directe link/weblocatie: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0845.WP2018BLCHGSTR162-VA01

 

Tegen de vaststelling van het Wijzigingsplan kan gedurende de genoemde inzagetermijn beroep worden ingesteld door een belanghebbende, die destijds tegen het ontwerp Wijzigingsplan een zienswijze heeft ingediend bij burgemeester en wethouders. Ook kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden die kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest. Tegen de twee genoemde aanpassingen/wijzigingen (ten opzichte van het ontwerp Wijzigingsplan) bij de vaststelling, kan door elke belanghebbende beroep worden ingesteld.

Het beroep moet binnen de genoemde inzagetermijn schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het Wijzigingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het Wijzigingsplan niet.

Indien beroep wordt ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het Wijzigingsplan treedt dan niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Tegen het Besluit hogere grenswaarde, dat zonder zienswijzen en ongewijzigd is vastgesteld, kan alleen beroep worden ingesteld door belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest tegen het ontwerp Besluit hogere grenswaarde een zienswijze in te dienen. Ook dit beroep moet binnen de genoemde inzagetermijn bij de Raad van State worden ingediend en hiervoor gelden dezelfde bepalingen omtrent inwerkingtreding en verzoek om voorlopige voorziening zoals hiervoor gemeld m.b.t. de vaststelling van het Wijzigingsplan.

Op grond van artikel 11 van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van deze wet van toepassing. Dit houdt in dat na afloop van de in deze publicatie genoemde inzagetermijn van zes weken er geen nieuwe beroepsgronden meer kunnen worden aangevoerd en dat de beroepsgronden binnen de termijn in het beroepschrift moeten worden opgenomen. Zoniet, dan wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard.

Informatie:

Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer T. Diebels van het team Ruimtelijke Ontwikkeling, bereikbaar op het telefoonnummer 073-5531626. Bij afwezigheid van de heer T. Diebels kunt u contact opnemen met de heer P. van Boxtel (073-5531617).

Burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel,

5 juli 2018.

Naar boven