Convenant ter bevordering van de afgifte van het Internationaal Certificaat voor Pleziervaartuigen

Partijen:

Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club (hierna gezamenlijk te noemen: de bonden) en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, handelend als bestuursorgaan (hierna te noemen: IenM);

Komen als volgt overeen:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit convenant wordt verstaan onder:

bond:

een van de in artikel 3 genoemde organisaties;

ICP:

internationaal eigendomsbewijs voor pleziervaartuigen als bedoeld in de herziene resolutie 13 van de Working Party on Inland Water Transport van de Europese Commissie voor Europa (ECE) van de Verenigde Naties van 14 november 1986;

pleziervaartuig:

schip dat uitsluitend anders dan in de uitoefening van een beroep of bedrijf wordt gebruikt.

Artikel 2 Aanmelding

Overeenkomstig onderdeel 2, onder b, van de herziene resolutie 13 van de Working Party on Inland Water Transport van de Europese Commissie voor Europa (ECE) van de Verenigde Naties van 14 november 1986 meldt IenM de bonden aan bij het secretariaat van de Europese Commissie voor Europa van de Verenigde Naties als qualified bodies die het ICP verstrekken aan leden en niet leden onder de in dit document overeengekomen voorwaarden.

Artikel 3 Afgifte ICP

  • 1. Een ICP wordt afgegeven voor een pleziervaartuig, waarvan:

    • a. de eigendom berust bij een of meer:

      • 1°. natuurlijke personen die de nationaliteit bezitten van een lidstaat van de Europese Unie, van een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, van Zwitserland of die worden gelijkgesteld met EU-onderdanen ingevolge het van het Gemeenschapsrecht afgeleide recht;

      • 2°. vennootschappen waarop het recht van een lidstaat van de Europese Unie, van een van de landen, eilanden of gebieden, bedoeld in artikel 299, tweede tot en met vijfde lid en zesde lid, onder c, van het EG-Verdrag, van een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland toepasselijk is;

      • 3°. rechtspersonen, niet zijnde een vennootschap als bedoeld onder 2°, waarop het recht van een lidstaat van de Europese Unie, van een van de landen, eilanden of gebieden, bedoeld in artikel 299, tweede tot en met vijfde lid en zesde lid, onder c, van het EG-Verdrag, of van een andere staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland toepasselijk is;

      • 4°. natuurlijke personen, vennootschappen of rechtspersonen, anders dan bedoeld onder 1°, 2° en 3° die aanspraak kunnen maken op het Europese recht van vrije vestiging ingevolge een overeenkomst tussen de Europese Unie en een derde staat;

    • b. de niet-ingezeten eigenaar blijkens een verklaring in Nederland vertegenwoordigd is door een natuurlijk persoon die bij voortduring bereikbaar is en beschikt over bevoegdheden om onverwijld te kunnen handelen in situaties waarin dat geboden is.

  • 2. De in het eerste lid, onderdeel a, onder 1°, bedoelde landen zijn:

    België;

    Bulgarije;

    Cyprus;

    Denemarken;

    Duitsland;

    Estland;

    Finland;

    Frankrijk;

    Griekenland;

    Hongarije;

    Ierland;

    Italië;

    Letland

    Litouwen;

    Luxemburg;

    Malta;

    Nederland;

    Oostenrijk;

    Polen;

    Portugal;

    Roemenië;

    Slovenië;

    Slowakije;

    Spanje;

    Tsjechië;

    Verenigd Koninkrijk;

    Zweden;

    Liechtenstein;

    Noorwegen;

    IJsland;

    Zwitserland.

Artikel 4 Bonden

Het ICP wordt afgegeven door:

  • a. Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club te Leerdam;

  • b. Koninklijke Nederlands Watersport Verbond te Nieuwegein.

Artikel 5 Voorwaarden afgifte

  • 1. Het ICP wordt afgegeven onder de volgende voorwaarden:

    • a. het ICP wordt afgegeven volgens het model, opgenomen in de bij dit convenant behorende bijlage;

    • b. het ICP is eigendom van de bond die het heeft afgegeven;

    • c. het ICP is geldig voor een periode van twee jaar, gerekend vanaf de dag van afgifte;

    • d. het ICP vervalt van rechtswege op het tijdstip waarop de gegevens in het ICP betreffende het pleziervaartuig of de eigendom niet meer in overeenstemming zijn met de werkelijkheid.

  • 2. Ter verkrijging van het ICP dienen te worden overgelegd:

    • a. een door de aanvrager ingevuld en ondertekend (elektronisch) aanvraagformulier, beschikbaar gesteld door een bond;

    • b. de in bijlage 2 door de bonden aangewezen documenten, waarmee de aanvrager aannemelijk maakt dat hij eigenaar is van het pleziervaartuig;

    • c. een eventueel eerder aan de aanvrager voor hetzelfde pleziervaartuig verstrekt ICP;

    • d. een geldig legitimatiebewijs;

    • e. bij aanvrage door een niet-ingezetene: een verklaring van vertegenwoordiging als bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel b.

  • 3. De bonden hebben het recht om een aanvraag voor een ICP af te wijzen indien niet aan het tweede lid is voldaan.

Artikel 6 Afgifte duplicaat

  • 1. Indien een ICP onleesbaar of onbruikbaar is geworden, wordt, na terugzending van het ICP aan de bond die het heeft afgegeven, een duplicaat afgegeven onder handhaving van de oorspronkelijke geldigheidsduur.

  • 2. Het duplicaat wordt eveneens onder handhaving van de oorspronkelijke geldigheidsduur afgegeven, wanneer het ICP verloren is gegaan en hiervan melding is gedaan aan de in het eerste lid bedoelde bond en een bewijs van aangifte bij de plaatselijke politie is overgelegd. De kosten van een duplicaat worden door de organisaties in rekening gebracht.

Artikel 7 Intrekking document

De bond die het ICP heeft afgegeven kan het ICP intrekken als niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden voor afgifte.

Artikel 8 Schrapping document

Een geldig ICP kan op verzoek van de houder worden geschrapt. De eigenaar dient alsdan het originele document in te leveren bij de bond die het heeft afgegeven. Een bewijs van ‘VERKLARING VAN DOORHALING-UITSCHRIJVING / CERTIFICATE OF WITHDRAWAL / ATTESTATION DE RADIATION / STREICHUNSBESCHEID’ zal worden afgegeven.

Artikel 9 Kosten document

De kosten van behandeling van een aanvraag tot afgifte of schrapping van een ICP worden door de organisaties individueel vastgesteld op het prijspeil 2017 en kunnen jaarlijks ten hoogste overeenkomstig het prijsindexcijfer van het CBS worden verhoogd.

Artikel 10 Administratieve verwerking

Door de bonden wordt een bestand bijgehouden van afgegeven en ingetrokken ICP’s. Indien de eigenaar van het pleziervaartuig niet een in Nederland woonachtige natuurlijke of rechtspersoon is wordt in het overzicht tevens vermeld de in artikel 3, eerste lid, onderdeel b, bedoelde vertegenwoordigingsbevoegde natuurlijke persoon. Het ICP wordt onder een nummer geregistreerd, welk nummer tevens wordt vermeld op het ICP.

Het nummer bestaat uit het jaar van afgifte van het ICP, gevolgd door een volgnummer dat aan het ICP in volgorde van afgifte wordt toegekend, daaraan toegevoegd: de letter M voor ICP, afgegeven door Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club; de letters hl voor ICP, afgegeven door Koninklijk Nederlands Watersport Verbond.

Artikel 11 Informatie-uitwisseling

De bonden zullen uitsluitend informatie inwinnen bij de aanvrager (eigenaar of vertegenwoordiger) die noodzakelijk is voor de afgifte van het ICP. De organisaties zullen geen gegevens aan derden verstrekken anders dan op grond van een wettelijke verplichting.

De bonden zijn slechts met toestemming van de aanvrager gerechtigd tot het verwerken van diens persoonsgegevens voor eigen doeleinden.

Artikel 12 Controle- en inzagerecht

IenM heeft het recht om inzage te verkrijgen in het systeem van afgifte van het ICP document van de betreffende bonden ten behoeve van een correcte ratificatie van dit convenant.

Artikel 13 Wijziging van het convenant

Dit convenant kan alleen met voorafgaande instemming van alle partijen worden gewijzigd.

Artikel 14 Duur en opzegging van het convenant

Dit convenant is aangegaan voor twee jaar. Het convenant kan door partijen eenzijdig worden opgezegd. De opzegging geschiedt schriftelijk en met inachtneming van een opzegtermijn van ten minste zes maanden.

Artikel 15 Evaluatie van het convenant

Na de inwerkingtreding van dit convenant kunnen de opzet en de inhoud van dit convenant door de bonden en IenM gezamenlijk worden geëvalueerd, met inachtneming van de tot dat moment opgedane ervaringen. Indien daartoe aanleiding is, zal het convenant in gezamenlijk overleg worden aangepast en zullen bonden en IenM met elkaar in overleg treden en aanvullende afspraken maken.

Artikel 16 Inwerkingtreding en publicatie

Dit convenant treedt in werking met ingang van de dag nadat dit door alle betrokken partijen is ondertekend en wordt binnen twee maanden na ondertekening gepubliceerd in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen:

Namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat: B.C.M. Gijsbers, Directeur Maritieme Zaken

Namens het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond te Nieuwegein: M. Leeser Directeur

Namens de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club te Leerdam: P.L. Holleman Voorzitter

P.A. Bezemer Secretaris

BIJLAGE 1 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 5, EERSTE LID, ONDERDEEL A

Model ICP document

BIJLAGE 2 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 5, TWEEDE LID, ONDERDEEL B

 

Nederlander woonachtig in NL

Nederlander woonachtig in buitenland

niet-Nederlander woonachtig in NL

niet-Nederlander, woonachtig in buitenland

Rechtspersonen (vestiging statutaire zetel in NL)

Aanvraagformulier

ingevuld en van een handtekening voorzien aanvraagformulier

ingevuld en van een handtekening voorzien aanvraagformulier

ingevuld en van een handtekening voorzien aanvraagformulier

ingevuld en van een handtekening voorzien aanvraagformulier

ingevuld en van een handtekening voorzien aanvraagformulier op naam van bedrijf.

ID

fotokopie van die pagina’s van het paspoort of identiteitsbewijs.

fotokopie van die pagina’s van het paspoort of identiteitsbewijs.

verklaring, uitgegeven door een overheidsinstantie, in het Nederlands, Frans, Duits of Engels waaruit de nationaliteit blijkt

verklaring, uitgegeven door een overheidsinstantie, in het Nederlands, Frans, Duits of Engels waaruit de nationaliteit blijkt

fotokopie van pagina’s van het paspoort of identiteitsbewijs.

Aanvullend ID

n.v.t.

n.v.t.

uittreksel uit persoonsregister, niet ouder dan 30 dagen met aantekening dat de aanvrager minimaal 5 jaar in Nederland woonachtig is.

ingevulde en ondertekende verklaring van vertegenwoordiging in Nederland aangevuld met kopie ID van de vertegenwoordiger (M,V).

bedrijven en/of instellingen (Rechtspersonen en Vennootschappen) moeten een uittreksel uit het Register van de KvK meezenden dat niet ouder mag zijn dan 30 dagen. Voorwaarde is dat het pleziervaartuig voor meer dan de helft toebehoort aan Nederlanders of aan een in Nederland gevestigde Rechtspersoon.

Eigendomsbewijs

a.) de aankooppapieren (op naam van de eigenaar) of

b.) een geldige verzekeringspolis en een bewijs dat de premie in elk geval voor het lopende jaar is betaald of

c.) een geldig bewijs van registratie (Postkantoor of Kadaster), geen douaneverklaring

a.) de aankooppapieren (op naam van de eigenaar) of

b.) een geldige verzekeringspolis en een bewijs dat de premie in elk geval voor het lopende jaar is betaald of

c.) een geldig bewijs van registratie (Postkantoor of Kadaster), geen douaneverklaring

a.) de aankooppapieren (op naam van de eigenaar) of

b.) een geldige verzekeringspolis en een bewijs dat de premie in elk geval voor het lopende jaar is betaald of

c.) een geldig bewijs van registratie (Postkantoor of Kadaster), geen douaneverklaring

a.) de aankooppapieren (op naam van de eigenaar) of

b.) een geldige verzekeringspolis en een bewijs dat de premie in elk geval voor het lopende jaar is betaald of

c.) een geldig bewijs van registratie (Postkantoor of Kadaster), geen douaneverklaring

a.) de aankooppapieren (op naam van het bedrijf) of

b.) een geldige verzekeringspolis en een bewijs dat de premie in elk geval voor het lopende jaar is betaald of

c.) een geldig bewijs van registratie (Postkantoor of Kadaster), geen douaneverklaring

Naar boven