Ontwerp-bestemmingsplan Dirkzwager

Logo Schiedam

Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, artikel 110c van de Wet geluidhinder en artikel 3.12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat met ingang van 28 juni 2018 voor een ieder ter inzage wordt gelegd:

  • 1.

    het ontwerp-bestemmingsplan ‘Dirkzwager’ (NL.IMRO.0606.BP0042);

  • 2.

    de ontwerp-welstandsparagraaf ‘Beeldkwaliteitsplan Dirkzwager’;

  • 3.

    het ontwerpbesluit voor het vaststellen van hogere waarden (geluid) voor Dirkzwager.

Aanleiding

De gemeenteraad heeft op 24 oktober 2017 een voorbereidingsbesluit genomen voor de Dirkzwagerlocatie. De raad heeft besloten om, in lijn met de uitgangspunten van de Woonvisie en de Ontwikkelingsvisie voor de Binnenstad, het voormalige bedrijfscluster van distilleerderij Dirkzwager te herstructureren naar een gemengd stedelijke woongebied en het bestemmingsplan ‘Binnenstad 2014’ overeenkomstig te herzien.

Plangebied

Het plangebied is gelegen aan de noordzijde van de binnenstad van Schiedam. Het gebied wordt begrensd door het water van de Noordvestgracht en de Schie. Aan de westzijde wordt het plangebied begrensd door de Sint Anna Zusterstraat en de Palmboomstraat.

Bestemmingsplan

Om de herontwikkeling van de Dirkzwagerlocatie mogelijk te maken wordt de geldende bedrijfsbestemming gewijzigd naar een woonbestemming. Het bestemmingsplan biedt de ruimte om daar maximaal 130 woningen te bouwen, waarbij wordt ingezet op behoud van de monumentale panden en nieuwbouw in lijn met de uitgangspunten van het beschermd stadsgezicht van Schiedam.

Welstand

Om de gewenste ruimtelijke en architectonische (beeld)kwaliteit te borgen wordt in samenhang met het bestemmingsplan de welstandsparagraaf ‘Beeldkwaliteitsplan Dirkzwager’ voorbereid. Op basis van deze welstandsparagraaf worden kwaliteitseisen gesteld voor de architectonische uitwerking van de bebouwing. De welstandsparagraaf geldt als aanvulling op de gemeentelijke welstandsnota

Hogere waarden (geluid)

Het plangebied is deels gelegen binnen de wettelijke geluidszone van de Broersvest / ‘s-Gravelandseweg. Voor het oostelijke gedeelte van het plangebied geldt dat de wettelijke voorkeursgrenswaarde voor wegverkeerslawaai uit de Wet geluidhinder wordt overschreden. Voor de bouw van de 40 van de 130 woningen die het bestemmingsplan mogelijk maakt zullen daarom hogere waarden (geluid) worden vastgesteld. De procedure tot het vaststellen van hogere waarden (geluid) is gekoppeld aan het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het ontwerp-bestemmingsplan en de ontwerpbesluiten hogere waarde (geluid) ligt vanaf 28 juni 2018 gedurende 6 weken ter inzage bij het Klant Contact Centrum (KCC) in het Stadskantoor, Stadserf 1 te Schiedam. Het KCC is op afspraak geopend. De stukken zijn digitaal te raadplegen op http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0606.BP0042-0001 en via de website van de gemeente Schiedam (http://www.schiedam.nl/schiedam.net?id=106033).

Zienswijzen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan eenieder schriftelijk of mondeling zienswijzen tegen de ontwerpen kenbaar maken bij de Gemeenteraad van Schiedam, t.a.v. Teammanager Ruimtelijke Ontwikkeling & Beleid, postbus 1501, 3100 EA te Schiedam. Mondelinge zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu van het KCC.

Vragen en opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over het ontwerp-bestemmingsplan, de ontwerp-welstandsparagraaf, het ontwerp-besluit hogere waarden (geluid) en de verdere procedure kunt u via telefoonnummer 14010 contact opnemen de heer S.J.C. Hovens, juridisch adviseur ruimtelijke ontwikkeling.

Naar boven