Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 25 juni 2018, nummer 2294133, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdzesenvijftigste wijziging)

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 107, derde lid, van de Vreemdelingenwet 2000 en de artikelen 3.77, elfde lid, 3.86, achttiende lid en 8.36 van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3.25 wordt ‘bedoeld in de artikel 3.77, elfde lid’ vervangen door ‘bedoeld in artikel 3.77, elfde lid’.

B

In de artikelen 7.1a, eerste lid, aanhef, en tweede lid, 7.1b, eerste lid, aanhef, en derde lid, 7.1c, eerste lid, aanhef en tweede lid, wordt ‘bijzondere persoonsgegevens’ vervangen door: bijzondere categorieën van persoonsgegevens en persoonsgegevens van strafrechtelijke aard.

C

Artikel 7.1d wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt ‘bijzondere persoonsgegevens’ vervangen door: bijzondere categorieën van persoonsgegevens en persoonsgegevens van strafrechtelijke aard.

2. In het eerste lid, onder b, wordt ‘verantwoordelijke’ vervangen door ‘verwerkingsverantwoordelijke’ en wordt ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ vervangen door: Algemene verordening gegevensbescherming.

3. In het eerste lid, onder c, wordt ‘verantwoordelijke’ vervangen door ‘verwerkingsverantwoordelijke’.

D

Bijlage 12, behorend bij artikel 3.25, komt te luiden als aangegeven in de bijlage behorend bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2018, met dien verstande dat Artikel I, onderdelen B en C, terugwerken tot en met 25 mei 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 juni 2018

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Algemeen

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing (AVG). Ter uitvoering hiervan is de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG) opgesteld. Daarbij is onder meer de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) ingetrokken. Als gevolg hiervan is het noodzakelijk een aantal bepalingen in het Voorschrift Vreemdelingen 2000 technisch aan te passen omdat hierin nog naar de Wbp wordt verwezen of nog gebruik wordt gemaakt van verouderde terminologie. Dat gebeurt in deze regeling.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdelen A en D (artikel 3.25 en bijlage 12, behorend bij artikel 3.25)

In artikel 3.25 is een verschrijving hersteld. Voorts is bijlage 12, behorend bij artikel 3.25, geactualiseerd.

Onderdelen B en C (artikelen 7.1a, 7.1b, 7.1c en 7.1d)

In deze onderdelen wordt de terminologie aangepast aan de Algemene verordening gegevensbescherming. Het betreft de vervanging van ‘verantwoordelijke’ door ‘verwerkingsverantwoordelijke’, ‘bijzondere persoonsgegevens’ door ‘bijzondere categorieën van persoonsgegevens en persoonsgegevens van strafrechtelijke aard’ en ‘Wet bescherming persoonsgegevens’ door ‘Algemene verordening gegevensbescherming’. De term ‘Wbp-regeling’ in de artikelen 7.1d, tweede lid, en 7.1l, eerste lid, wordt voorlopig aangehouden en zal te zijner tijd met een voorgenomen wijziging van die regeling worden aangepast.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

BIJLAGE 12, BEHOREND BIJ ARTIKEL 3.25 VOORSCHRIFT VREEMDELINGEN 2000

Antecedentenverklaring

Deze verklaring hoeft alleen ingevuld te worden als de vreemdeling 12 jaar of ouder is.

1 Verklaring

> Kruis aan welke situatie van toepassing is

  • Ik verklaar dat:

    • ik nooit vanwege het plegen van een misdrijf ben veroordeeld tot een gevangenisstraf of een vrijheidsontnemende maatregel;

    • ik nooit vanwege het plegen van een misdrijf ben veroordeeld tot het verrichten van onbetaalde arbeid ten algemene nutte of een taakstraf;

    • ik nooit vanwege het plegen van een misdrijf een onvoorwaardelijke geldboete opgelegd heb gekregen;

    • ik nooit vanwege het plegen van een misdrijf een transactieaanbod heb aanvaard;

    • ik nooit vanwege het plegen van een misdrijf een strafbeschikking opgelegd heb gekregen;

    • ik op dit moment niet vanwege het plegen van een misdrijf ben onderworpen aan strafvervolging;

    • ik nooit verantwoordelijk ben geweest voor één van de volgende categorieën handelingen zoals bedoeld in artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag van 1951: een misdrijf tegen de vrede, een oorlogsmisdrijf, een misdrijf tegen de menselijkheid, een ernstig niet-politiek misdrijf (bijvoorbeeld moord of terrorisme), of handelingen in strijd met de doelstellingen en beginselen van de Verenigde Naties (bijvoorbeeld terroristische handelingen); en

    • het mij bekend is dat een veroordeling vanwege het begaan van een misdrijf kan leiden tot verblijfsweigering of verblijfsbeëindiging.

    • ik geen onjuiste gegevens heb overgelegd tijdens eerdere verblijfsprocedures;

    • ik in het verleden niet illegaal in Nederland heb verbleven;

    • op mij geen inreisverbod van toepassing is.

  • Ik kan om de volgende redenen bovenstaande niet verklaren:

2 Ondertekening (door de vreemdeling)

Ik heb deze verklaring naar waarheid ingevuld

2.1 Naam

2.2 Plaats en datum Plaats Dag Maand Jaar

2.3 Handtekening

Let op!

Het invullen van de antecedentenverklaring in strijd met de waarheid levert een strafbaar feit op,

waarvan in alle gevallen aangifte wordt gedaan.

Verwerking van persoonsgegevens

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verwerkt persoonsgegevens tijdens de behandeling van uw aanvraag, melding of verzoek. Dit betekent dat de IND gegevens opvraagt bij uzelf en bij andere organisaties of personen als dat nodig is. Ook gebruikt en bewaart de IND gegevens en geeft deze door aan andere organisaties. De IND houdt zich daarbij aan de regels die in de privacywetgeving staan. Zo moet de IND zorgvuldig en veilig met gegevens omgaan. De wet geeft ook rechten. Als u dat vraagt, mag u bijvoorbeeld zien welke gegevens de IND over u verwerkt. Ook kunt u informatie krijgen over waarom de IND deze gegevens verwerkt en aan wie deze zijn doorgegeven.

Naar boven