Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 21 juni 2018, kenmerk ACM/17/024357 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet betreffende de berekening van de neutrale gasprijs

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Transportcode gas LNB wordt gewijzigd als volgt:

Artikel 4.1.6.4 komt te luiden:

Artikel 4.1.6.4

  • 1. De neutrale gasprijs is de volumegewogen gemiddelde prijs van alle contracten die op de door de Minister van Economische Zaken en Klimaat op grond van de Gaswet aangewezen beurs worden afgesloten op D-2, D-1 en D voor levering op D (balansdag). Hierbij is de index calculatie een continu en real-time proces en vindt de index publicatie plaats op 'near real time’ basis en worden de historische gegevens op Internet gepubliceerd. In formulevorm wordt de neutrale gasprijs als volgt weergegeven:

    waarin:

    INDEXD = ‘Neutrale Gasprijs’ voor de ‘balansdag’ (D) waarop contracten in levering gaan

    Pi t/m Px = Prijzen van contracten voor levering van gas op balansdag (D)

    Vi t/m Vx = Volumes van contracten voor levering van gas op balansdag (D)

    x = aantal contracten afgesloten van D-2 t/m D.

  • 2. Indien de neutrale gasprijs niet op basis van lid 1 berekend kan worden, dan zal de laatst berekende neutrale gasprijs gelden als neutrale gasprijs voor balansdag D.

  • 3. Het handelsplatform PEGAS van de door de Minister van Economische Zaken en Klimaat aangewezen beurs European Energy Exchange AG wordt gebruikt voor de in lid 1 bedoelde berekening van de neutrale gasprijs.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 21 juni 2018

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don waarnemend bestuursvoorzitter

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I Samenvatting

  • 1. Met dit codewijzigingsbesluit legt de ACM vast dat voor de berekening van de neutrale gasprijs het handelsplatform PEGAS van de beurs European Energy Exchange AG wordt gebruikt. De ACM legt met dit besluit eveneens vast wat de neutrale gasprijs is indien de neutrale gasprijs niet kan worden berekend voor een bepaalde dag. In die gevallen geldt de laatst berekende neutrale gasprijs als neutrale gasprijs voor deze dag.

II Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 7 december 2017 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland in de Transportcode gas LNB vastleggen dat voor de berekening van de neutrale gasprijs het handelsplatform PEGAS van de beurs European Energy Exchange AG wordt gebruikt. Eveneens wil Netbeheer Nederland met dit voorstel vastleggen dat de laatst berekende neutrale gasprijs zal gelden als neutrale gasprijs voor balansdag D als de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de neutrale gasprijs niet kan berekenen zoals bepaald in artikel 4.1.6.4 lid 1 van de Transportcode gas LNB.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III Beoordeling

  • 4. Artikel 4.1.6.4 van de Transportcode gas LNB bepaalt dat de neutrale gasprijs de volumegewogen gemiddelde prijs is van de contracten die zijn afgesloten op de door de Minister van Economische Zaken aangewezen beurs. Met dit codebesluit legt de ACM vast dat voor de berekening van de neutrale gasprijs het handelsplatform PEGAS van de door de Minister van Economische Zaken aangewezen beurs European Energy Exchange AG wordt gebruikt.

  • 5. De netbeheerder van het landelijk gastransportnet heeft iedere dag een neutrale gasprijs nodig. Gelet op artikel 4.1.6.4 van de Transportcode gas LNB kon de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de neutrale gasprijs niet berekenen als er geen contracten waren afgesloten op balansdag D-2, D-1 en D. Met dit codebesluit legt de ACM vast dat indien de neutrale gasprijs niet kan worden berekend zoals bepaald in artikel 4.1.6.4, eerste lid, van de Transportcode gas LNB, de laatst berekende neutrale gasprijs zal gelden als neutrale gasprijs voor balansdag D.

  • 6. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don waarnemend bestuursvoorzitter

Naar boven