Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Staatscourant 2018, 34663 | Interne regelingen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Staatscourant 2018, 34663 | Interne regelingen |
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies en artikel 7 van de Regeling kwaliteitsafspraken mbo 2019–2022;
Besluit:
In dit besluit wordt verstaan onder:
commissie, bedoeld in artikel 2;
Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen;
de kwaliteitsagenda zoals bedoeld in artikel 6 van de regeling kwaliteitsafspraken mbo;
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
1. Er is een Commissie Kwaliteitsafspraken mbo.
2. De commissie heeft tot taak per mbo-instelling:
a. de kwaliteitsagenda 2019–2022 te beoordelen, zo nodig mede op basis van een gesprek met de instelling, en de minister te adviseren over goedkeuring daarvan;
b. de tussentijdse resultaten te beoordelen, zo nodig mede op basis van een gesprek met de instelling, en de minister te adviseren over toekenning van het resultaatafhankelijke budget;
c. te komen tot een integrale eindbeoordeling gebaseerd op de vergelijking van de resultaten met de ambities en doelstellingen verwoord in de kwaliteitsagenda, zo nodig mede op basis van een gesprek met de instelling, en de minister te adviseren over de toekenning van het resultaatafhankelijke budget;
d. de minister te adviseren over de bijstelling van de kwaliteitsagenda van een instelling die daartoe een verzoek heeft ingediend, zo nodig mede op basis van een gesprek met de instelling.
3. De commissie heeft daarnaast tot taak om een integrale rapportage op te stellen met een landelijk beeld van de voortgang en/of resultaten van de kwaliteitsafspraken op drie momenten, te weten na de initiële beoordeling van de kwaliteitsagenda’s, na de midterm review en na de eindbeoordeling.
1. De commissie bestaat uit een voorzitter en zes andere leden.
2. De voorzitter en de leden worden door de minister benoemd.
3. De benoeming geschiedt voor de duur van de commissie.
4. Bij tussentijds vertrek van een lid kan de minister een ander lid benoemen.
5. De voorzitter en overige leden kunnen worden geschorst en ontslagen door de minister.
De commissie wordt ingesteld met ingang van 15 juni 2018 en wordt opgeheven per 1 juni 2024.
Met ingang van 15 juni 2018 worden tot lid van de commissie benoemd:
de heer dr. M. Scheffer, tevens voorzitter;
de heer E. van den Berg;
mevrouw drs. M.A. ten Heuw;
mevrouw Y. Moerman-van Heel;
mevrouw M. Nijkamp-Diesfeldt MBA;
de heer A.M. Timmermans; en
mevrouw mr. R.G.K. Voss.
1. De commissie wordt ondersteund door een secretariaat.
2. Het secretariaat is voor de inhoudelijke uitvoering van zijn taak uitsluitend verantwoording schuldig aan de voorzitter van de commissie.
3. In het secretariaat wordt voorzien door de minister. Het secretariaat is ondergebracht bij DUS-I.
1. De commissie stelt haar eigen werkwijze vast.
2. De commissie legt jaarlijks voor 1 oktober een werkplan voor het volgend kalenderjaar en een begroting tot uitvoering van dit werkplan voor aan de minister. De begroting behoeft goedkeuring van de minister. Uitgaven buiten de begroting worden tevoren per geval ter goedkeuring voorgelegd aan de minister.
3. De commissie kan in voorkomende gevallen onderzoek laten uitvoeren of expertise van derden inroepen, voor zover dat valt binnen de goedgekeurde begroting.
De commissie verstrekt aan de minister desgevraagd de door hem gewenste inlichtingen. De minister kan inzage vorderen van zakelijke gegevens en bescheiden, voor zover dat voor de vervulling van zijn taak redelijkerwijs nodig is.
De voorzitter en de andere leden ontvangen een vaste vergoeding per maand. De toepasselijke salarisschaal voor de voorzitter en de andere leden is schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984. De arbeidsduurfactor voor de voorzitter en de andere leden is voor de jaren 2018 en 2019 respectievelijk 0,175 en 0,15. De arbeidsduurfactor voor de rest van de instellingsduur wordt door de minister voor 1 oktober 2019 nader vastgesteld.
1. De kosten van de commissie komen, voor zover goedgekeurd, voor rekening van de minister. Onder kosten worden in ieder geval verstaan:
a. de kosten voor secretariële ondersteuning,
b. de kosten voor de faciliteiten van vergaderingen,
c. reis- en verblijfkosten als bedoeld in het Reisbesluit binnenland,
d. de kosten voor het inschakelen van externe deskundigheid en het laten verrichten van onderzoek, en
e. de kosten voor publicatie van rapportages.
2. De commissie biedt zo spoedig mogelijk na haar instelling een werkplan en een begroting tot uitvoering van dit werkplan voor 2018 aan de minister aan.
3. Reiskosten gemaakt vanaf 1 februari 2018 in verband met voorbereidende werkzaamheden voor de instelling van de commissie kunnen voor vergoeding in aanmerking komen.
De commissie biedt de minister jaarlijks een verslag aan waarin verslag wordt gedaan over de activiteiten van de periode waarin de commissie werkzaam is geweest. Desgewenst kan de commissie het laatste verslag (het eindverslag) gelijktijdig met het eindrapport indienen.
Rapporten, notities, verslagen, adviezen en andere producten die door of namens de commissie worden vervaardigd of vergaard, worden niet door de commissie openbaar gemaakt, maar uitsluitend aan de minister uitgebracht of overgedragen.
De commissie draagt zo spoedig mogelijk na beëindiging van haar werkzaamheden of, zo de omstandigheden daartoe aanleiding geven, zoveel eerder, de bescheiden betreffende die werkzaamheden over aan het archief van de directie Organisatie en Bedrijfsvoering (DOB) van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven
Het kabinet heeft in het Regeerakkoord 2017–2021 Vertrouwen in de Toekomst van 10 oktober 2017 aangekondigd dat er voor het mbo nieuwe kwaliteitsafspraken komen. Met het oog op de cruciale rol van het mbo in de Nederlandse samenleving vindt het kabinet het van belang dat mbo-scholen zich continu blijven verbeteren. Daarom heeft het kabinet voor de periode 2019 tot en met 2022 een bedrag van in totaal circa € 1,6 miljard beschikbaar gesteld voor kwaliteitsverbetering. Dit bedrag wordt, evenals in voorgaande jaren, aanvullend op de reguliere bekostiging ter beschikking gesteld op basis van kwaliteitsafspraken met de mbo-instellingen.
Elke mbo-instelling maakt één op één afspraken met de minister van OCW. Deze afspraken worden vastgelegd in de kwaliteitsagenda van de mbo-instelling. De kwaliteitsagenda wordt beoordeeld door een nieuw samen te stellen, onafhankelijke commissie, die hierover advies uitbrengt aan de minister van OCW. Deze commissie monitort de realisatie van de kwaliteitsagenda tussentijds en beoordeelt de realisatie na 2022. De kwaliteitsagenda kent een midterm review en kan tussentijds bijgesteld worden.
De beoordeling van de kwaliteitsagenda’s vraagt om specifieke expertise. Daarom wordt een onafhankelijke commissie kwaliteitsafspraken mbo ingesteld.
De commissie:
• beoordeelt de kwaliteitsagenda 2019–2022 per mbo-instelling, zo nodig mede op basis van een gesprek met de instelling, en adviseert de minister over goedkeuring daarvan;
• beoordeelt de tussentijdse resultaten, zo nodig mede op basis van een gesprek met de instelling, en adviseert de minister over toekenning van het resultaatafhankelijke budget;
• komt tot een eindbeoordeling gebaseerd op de vergelijking van de resultaten met ambities verwoord in de kwaliteitsagenda, zo nodig mede op basis van een gesprek met de instelling, en adviseert de minister over de toekenning van het resultaatafhankelijke budget;
• adviseert de minister over de bijstelling van de kwaliteitsagenda van een instelling die daartoe een verzoek heeft ingediend; en
• stelt een integrale rapportage op met een landelijk beeld van de voortgang en/of resultaten van de kwaliteitsafspraken op drie momenten, te weten na de initiële beoordeling van de kwaliteitsagenda’s, na de midterm review en na de eindbeoordeling.
De commissie adviseert de minister, waarna de minister besluit of de kwaliteitsagenda dan wel de (tussentijdse) realisatie daarvan voldoende is en daarmee of de aanvullende bekostiging wordt toegekend. De commissie maakt bij de beoordeling van de kwaliteitsagenda’s en de voortgang van de uitvoering maximaal gebruik van informatie van instellingen, de Inspectie van het Onderwijs en stakeholders (waaronder werkgevers).
De commissie heeft een rol als het gaat om de kwaliteit van de kwaliteitsagenda, de maatregelen die in dit kader worden uitgevoerd en de resultaten die in dit kader worden behaald. De commissie heeft geen rol ten aanzien van de kwaliteit van het onderwijs, de kwaliteitszorg door de instelling en de naleving van de wet- en regelgeving, die onder het toezicht van de Inspectie van het Onderwijs vallen.
De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-34663.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.