VERKEERSBESLUIT voor het instellen van een verplicht fiets/bromfietspad op de Molenweg in Adorp

Logo Winsum

 

Formeel kader

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is vastgesteld dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit. Ook maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Er is gelet op het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en de Wegenverkeerswet 1994.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is de voorgestelde maatregel voor advies voorgelegd aan de korpschef van de Regiopolitie Groningen. Namens de korpschef heeft de unitchef districtsondersteuning van het district Noord/West een positief advies uitgebracht.

Bevoegd orgaan

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994, waarin staat dat, voor zover de verkeersbesluiten het verkeer op andere wegen dan de wegen die onder het beheer van het Rijk, provincie en waterschap zijn betreffen, een verkeersbesluit genomen moet worden door burgemeester en wethouders of, krachtens een besluit van hen, door een door hen ingestelde bestuurscommissie of dagelijks bestuur van een deelgemeente, zijn burgemeester en wethouders van de gemeente Winsum het bevoegde orgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Motivatie

De provinciale weg N361 verbindt de stad Groningen met Winsum, waarbij de weg door de kernen van Adorp en Sauwerd gaat. Parallel gelegen langs de N361 ligt (buiten de bebouwde kom van Adorp) een verplicht fiets/bromfietspad aan weerszijden van de rijbaan. Binnen de bebouwde kom maken de bromfietsers op de N361 gebruik van de rijbaan. De Provincie Groningen is bezig om de wegvakken van de N361 ter hoogte van de kernen van Adorp en Sauwerd her in te richten. Zo ook in Adorp bij het kruispunt  van de Provincialeweg N361 en de gemeentelijke weg Molenweg. Hierbij gaat het om de noordelijke aansluiting van de Molenweg, buiten de bebouwde kom van de kern Adorp.

De bestaande bebouwde kom van Adorp ligt op de Molenweg op plusminus 10 meter ten oosten  van de aansluiting op de N361. Momenteel bestaat de mogelijkheid voor alle voertuigen om vanaf de N361 richting de Molenweg te rijden en omgekeerd. Bij de herinrichting wordt gekozen om de Molenweg ter hoogte van de aansluiting op de N361 af te sluiten voor alle motorvoertuigen. Hiermee wordt het aantal aansluitingen van erftoegangswegen, dat rechtstreeks op de 60 km/uur weg aansluit, teruggebracht. Deze maatregel leidt, conform de in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 gestelde doelen, tot: het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan. Dit wordt belangrijker geacht dan het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

De afsluiting zal worden vormgegeven door middel van het instellen van een verplicht fiets/bromfietspad in tweerichtingen tussen de aansluiting met de N361 en de uitweg van Molenweg 29. Om misbruik van het fiets/bromfietspad te voorkomen wordt daarnaast een fysieke afsluiting gerealiseerd waardoor het niet meer mogelijk is voor gemotoriseerd verkeer om vanaf de N361 met een auto van en naar de Molenweg (noordelijke aansluiting) te rijden . Ook wordt de mogelijkheid voor (brom)fietsers om de N361 over te steken - ter hoogte van de Molenweg - beperkt door de oversteek op te heffen en bermen aan te leggen. Hierbij wordt middels bord D5r een gebod tot het volgen van de rijrichting die op het bord staat aangegeven zodat bromfietsverkeer vanaf de Molenweg verplicht rechtsaf moeten slaan. Hiermee wordt beoogd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Alternatieve en veilige oversteekmogelijkheden voor (brom)fietsers zijn er aan de noordzijde bij de Munnikeweg en aan de zuidzijde binnen de bebouwde kom van Adorp. Het verkeersbesluit voor de herinrichting in Adorp is opgesteld door de Provincie Groningen en wordt gelijktijdig met het verkeersbesluit ‘voor het instellen van een verplicht fiets/bromfietspad en het realiseren van een fysieke afsluiting voor gemotoriseerd verkeer op de Molenweg in Adorp’ gepubliceerd.

Bebordingsplan

Het bebordingsplan is als bijlage bij dit besluit toegevoegd.

BESLUIT

    • 1.

      Door middel van het plaatsen van de verkeersborden G12a en G12b van bijlage 1 van het RVV 1990 een verplicht fiets/bromfietspad in twee richtingen aan te wijzen op de Molenweg (noord) aan de oostkant van de aansluiting met de provinciale weg N361 tot aan de uitweg van Molenweg 29.

    • 2.

      Door middel van het plaatsen van verkeersbord D5 (rechts) van bijlage 1 van het RVV 1990 een gebod tot het volgen van de rijrichting of één van de rijrichtingen die op het bord zijn aangegeven in te stellen op de Molenweg ter hoogte van N361 in Adorp.

    • 3.

      Door middel van het plaatsen van een drietal palen een fysieke afsluiting te realiseren zoals bedoeld in artikel 15.2 van de Wegenverkeerswet 1994 overeenkomstig met het bebordingsplan in de verkeersbesluit.

     

 

Openbare bekendmaking

Het verkeersbesluit zal op 26 juni 2018 gepubliceerd worden in De Wiekslag en in de Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit daartegen schriftelijk bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders.

Winsum, 19 juni 2018

Burgemeester en wethouders van Winsum,

M.A.P. Michels, burgemeester

F.J.G. Wiertz, secretaris

Naar boven