Het instellen van een zonaal parkeerverbod met venstertijden op de Gerrit TH. Rotmanlaan e.o. in Almere Buiten.

Logo Almere

Verkeersbesluit

Gemeente Almere

Het instellen van een zonaal parkeerverbod met venstertijden op de Gerrit TH. Rotmanlaan e.o. in Almere Buiten.

Steller: AE Workel

Afdeling: Advies- en Ingenieursbureau

Nummer: AIB/2018/5814879 Datum: 14 juni 2018

 

Burgemeester en wethouders van Almere,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende:

Ingesloten tussen de Gerrit Th. Rotmanlaan, de Flipjestraat en het Ten Harmsen v.d. Beekpad (Stripheldenbuurt Almere Buiten) bevinden zich o.a. een basisschool, een kinderopvang en een buurtcentrum. Ondanks de aanwezigheid van een ruim aantal parkeervoorzieningen, is er sprake van parkeeroverlast ten tijde van het brengen en halen van kinderen. Behalve dat er sprake is van hinderlijk parkeren, wordt er ook geparkeerd op plekken waar dat niet wenselijk is.

Begin februari 2018 is in de directe omgeving van de school en kinderopvang in de Flipjestraat en de Gerrit TH. Rotmanstraat middels een doorgetrokken gele streep een stopverbod ingesteld om ongewenst parkeren tegen te gaan.

Dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. De parkeeroverlast heeft zich verplaatst naar de randgebieden grenzend aan het stopverbod.

Wijkregie, wijkpolitie, buurtcentrum en de school geven aan dat de huidige situatie verre van optimaal is en dat er nog steeds sprake is van een onveilige verkeerssituatie.

Deze ongewenste situatie heeft zich verspreid tot verder in de woonwijk.

Daarentegen zijn binnen de woonwijk voldoende parkeergelegenheden voorhanden. Allemaal op loopafstand van school, kinderopvang en buurtcentrum.

 

 

Besluitverplichting:

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover dit betreft het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Uit het oogpunt van:

de belangen genoemd in artikel 2, lid 1 alsmede artikel 2, lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Is het gewenst om:

Een zonaal parkeerverbod met venstertijden in te stellen in de Gerrit Th. Rotmanstraat, Funke Kupperplantsoen, Daan Hoeksemastraat, Flipjestraat, Thijs Slofstraat, Douwe Dabbertstraat, Gijsje Goochemstraat en Jochem Jofelstraat, middels plaatsing van de juiste RVV-bebording.

 

Motivering:

Omwille van de verkeersveiligheid en het tegengaan van parkeeroverlast c.q. foutief parkeergedrag is het gewenst om een zonaal parkeerverbod in te stellen in Gerrit Th. Rotmanstraat, Funke Kupperplantsoen, Daan Hoeksemastraat, Flipjestraat, Thijs Slofstraat, Douwe Dabbertstraat, Gijsje Goochemstraat en Jochem Jofelstraat.

Binnen het betreffende gebied is voldoende parkeerruimte aanwezig.

 

Gehoord

1.

Wijkregie, wijkpolitie buurthuis De Cartoon, school De Drieluik.

 

2.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de Politie Midden Nederland.

 

 

Financiën

De maatregel wordt gefinancierd uit het budget van de dienst Stadsruimte van de gemeente Almere.

 

Communicatie en bekendmaking

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant.

Bewoners in het betreffende gebied worden via een brief op de hoogte gesteld.

 

BESLUITEN

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouder tot het instellen van een zonaal parkeerverbod met venstertijden in de Gerrit Th. Rotmanstraat, Funke Kupperplantsoen, Daan Hoeksemastraat, Flipjestraat, Thijs Slofstraat, Douwe Dabbertstraat, Gijsje Goochemstraat en Jochem Jofelstraat.

  • 1.

    door:

    • plaatsing van de borden E01-ZB en E01-ZE van Bijlage I van het RVV 1990 en onderborden met daarop aangegeven venstertijden “ma t/m vr 08-16 h”, ter hoogte van:

rotonde Maarten Toonderlaan entree Gerrit TH. Rotmanlaan,

Van Raemdonckstraat-hoek Gerrit Th. Rotmanlaan ,

Jantje Joppestraat-hoek Gerrit Th. Rotmanlaan,

P. Koenenstraat-hoek Gerrit Th. Rotmanlaan,

Gerrit Th. Rotmanlaan t.h.v. busbaanoversteek Wim Meuldijklaan,

  • 2.

    plaatsing van het bord E01-ZH van Bijlage I van het RVV 1990, ter hoogte van hoek Flipjestraat-Daan Hoeksemastraat.

  • 3.

    Deze borden aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening.

 

 

Almere,

 

burgemeester en wethouders,

namens hen,

adjunct-hoofd van Stedelijke Beheersystemen

van het Advies- en Ingenieursbureau

 

 

 

K.J. de Vries

 

 

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie, postbus 200, 1300 AE Almere.

 

In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:

  • Naam en adres van de indiener;

  • Datum;

  • Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit eens is;

  • Handtekening van de indiener

Het is ook mogelijk om digitaal een bezwaarschrift in te dienen, middels het e-formulier op de website van de gemeente. Daarvoor moet de indiener wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist.

Indien belanghebbenden de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechter:

 

Rechtbank Midden-Nederland

Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

BIJLAGE: Situatietekening

 

 

Naar boven