Ontwerpbestemmingsplan Orionweg, ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder en m.e.r.-beoordelingsbesluit

Logo Velsen

Aankondiging

Burgemeester en wethouders zijn voornemens de gemeenteraad voor te stellen een nieuw bestem­mingsplan vast te stellen voor de locatie Orionweg in IJmuiden. Daartoe worden het ontwerpbestemmingsplan Orionweg, het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder (Wgh) en het m.e.r.-beoordelingsbesluit vanaf vrijdag 15 juni tot met donderdag 26 juli 2018 ter visie gelegd.

Aanleiding

Het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid tot het bouwen van drie woongebouwen met bijbehorende parkeervoorzieningen en infrastructuur aan de Orionweg. De nieuwbouw wordt opgericht ter vervanging van de inmiddels gesloopte portiekflat. De inmiddels gesloopte flat bestond uit 144 woningen en voorzag in een belangrijke huisvestingsbehoefte. De nieuw te bouwen woongebouwen bieden een mix van koop (21 woningen) en sociale huur (73 woningen). De kwaliteit van de woningen, maar ook van de buitenruimte wordt met de nieuwbouwplannen aanmerkelijk verhoogd.

In verband met het op 31 mei 2018 genomen m.e.r.-beoordelingsbesluit, het doorvoeren van enkele wijzigingen en het gelijktijdig ter visie leggen van het ontwerpbesluit hogere waarden,  wordt het ontwerpbestemmingsplan Orionweg opnieuw ter inzage gelegd. De doorgevoerde wijzigingen bestaan uit het gelijk zetten van blok twee en drie op dezelfde rooilijn door het verschuiven van de blokken richting de Orionweg, het vrijmaken van de duinrand door het laten vervallen van enkele parkeerplaatsen en verharding en het laten vervallen van de parkeerplaatsen langs de Orionweg onder de bestaande flat waardoor tevens de daar gelegen groenstrook in zijn huidige vorm kan blijven behouden.

Hogere waarden

Het nieuwe bestemmingsplan is getoetst aan de Wet geluidhinder. Uit het bijbehorend akoestisch onderzoek blijkt dat het geluidsniveau op de gevels van de drie nieuwe woongebouwen, vanwege de aanwezige geluidszone van het Industrieterrein IJmond en het verkeer op de Orionweg, hoger is dan de wettelijke voorkeurswaarde die is opgenomen in de Wet geluidhinder. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om, onder voorwaarden, ontheffing te verlenen van deze voorkeurswaarde. Het college van burgemeester en wethouders wil voor het plan gebruik maken van deze mogelijkheid en heeft het ontwerp van het besluit hogere waarden opgesteld. De raad kan het plan pas vaststellen nadat de ontheffing van de voorkeurswaarde is verleend.

M.e.r-beoordeling

Voor het nieuwe bestemmingsplan is een m.e.r.-aanmeldnotitie ingediend in het kader van de Wet milieubeheer. De aanmeldnotitie is getoetst aan de criteria van 7.17 van de Wet milieubeheer. De raad heeft besloten dat geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld voor de ontwikkeling.

Ligging plangebied

Het plangebied ligt binnen de gemeente Velsen in de kern IJmuiden, in de wijk Zeewijk. Aan de west- en zuidzijde van de wijk liggen duinen, aan de noordzijde de haven van IJmuiden.

Plan inzien

Het ontwerpbestemmingsplan Orionweg (idn: NL.IMRO.0453.BP0809ORIONWEG1-O002) ligt met ingang van 15 juni 2018 gedurende zes weken tijdens openingsuren voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, Dudokplein 1, IJmuiden en de centrale bibliotheek, Dudokplein 16, IJmuiden. Daarnaast is het plan digitaal in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het ontwerpbesluit hogere grenswaarden ligt met ingang van 15 juni 2018 gedurende zes weken voor een ieder ter visie bij de Omgevingsdienst IJmond, Stationsplein 48b 1948 LC te Beverwijk op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Zienswijze indienen

Op de volgende onderdelen kunnen zienswijzen worden ingediend:

Bestemmingsplan

Gedurende de termijn dat het plan ter inzage ligt, kunt u een zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan. Dit doet u door een brief te richten aan de gemeenteraad, Postbus 465, 1970 AL IJmui­den, onder vermelding van “zienswijze bestemmingsplan Orionweg”, of per e-mail aan ro@velsen.nl. Vergeet daarbij niet uw adres te vermelden.

Voor het indienen van mondelinge inspraakreactie kunt u een afspraak maken met de afdeling EWR, via telefoonnummer 0255-567200.

Hogere waarden

Gedurende de termijn van de tervisielegging kunnen belanghebbenden schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen kenbaar gemaakt worden bij Omgevingsdienst IJmond, Postbus 325, 1940 AH Beverwijk, onder vermelding van “Zienswijze ontwerpbesluit vaststelling hogere waarde Wet geluidhinder bestemmingsplan Orionweg”. Voor mondelinge zienswijzen kunt u telefonisch een afspraak maken met Omgevingsdienst IJmond, telefoonnummer 0251-263863.

 

Naar boven