Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 11 juni 2018, nr. WJZ/1352811 (9410), houdende aanpassing van de OCW-regelgeving aan de Algemene verordening gegevensbescherming en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de Algemene verordening gegevensbescherming, artikel 51 van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming, artikel 7.31a, eerste lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, artikel 9.6a, vijfde lid, onderdeel c, van de Wet studiefinanciering 2000, en artikel 9.5a, vijfde lid, onderdeel c, van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten,

Besluiten:

ARTIKEL I

In artikel 2 van het Besluit beperkingen openbaarheid archief Directie Openbaar Lichaam De Wieringermeer 1928–1963 wordt ‘artikel 23 van de Wet bescherming persoonsgegevens’ vervangen door ‘artikel 24 van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming’.

ARTIKEL II

Artikel 2, tweede lid, van het Besluit machtiging P-Direkt (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) komt te luiden:

  • 2. Met betrekking tot de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming:

    • a. De directeur P-Direkt wordt gemachtigd om in het kader van de dienstverlening aan het ministerie verwerkingen van persoonsgegevens uit te voeren als verwerker. De verwerking van persoonsgegevens vindt plaats overeenkomstig het Normenkader Informatiebeveiliging.

      De machtiging wordt geacht te gelden als verwerkersovereenkomst.

    • b. De directeur P-Direkt heeft geen machtiging tot uitvoering van de artikelen 16, 17 en 18 van de Algemene verordening gegevensbescherming dan na een besluit van of namens de Minister.

ARTIKEL III

Het Besluit routinematige digitale vervanging archiefbescheiden Inspectie voor het onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 3 wordt ‘Inspectie voor het onderwijs’ vervangen door ‘Inspectie van het onderwijs’.

B

In bijlage 5 wordt ‘de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)’ vervangen door ‘de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG)’ en wordt ‘Documenten die een relatie hebben met de WBP worden hierin meegenomen’ vervangen door ‘Documenten die een relatie hebben met de AVG of de UAVG worden hierin meegenomen’.

C

In bijlage 6 wordt ‘Elk ingekomen stuk dat is geregistreerd moet worden gescand, behalve de uitzonderingen m.b.t. WBP’ vervangen door ‘Elk ingekomen stuk dat is geregistreerd moet worden gescand, behalve de uitzonderingen m.b.t. de AVG of de UAVG’.

D

In bijlage 9 wordt ‘WBP-gevoelige post’ vervangen door ‘AVG- of UAVG-gevoelige post’.

ARTIKEL IV

Het OCW-mandaatbesluit Europese beroepskaartprocedure voor niet in Nederland gereglementeerde beroepen wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Dit besluit geldt als een overeenkomst als bedoeld in artikel 28, derde lid, van de Algemene verordening gegevensbescherming.

B

Na artikel 6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6a. Uitbreiding grondslag

Dit besluit berust mede op artikel 28, derde lid, van de Algemene verordening gegevensbescherming.

ARTIKEL V

In artikel 4.1, derde lid, van de Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs wordt ‘de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens’ vervangen door ‘de basisregistratie personen, bedoeld in de Wet basisregistratie personen’.

ARTIKEL VI

In artikel 4a.3, tweede lid, van de Regeling studiefinanciering 2000 wordt ‘De functionaris voor de gegevensbescherming, bedoeld in artikel 62 van de Wet bescherming persoonsgegevens,’ vervangen door ‘De functionaris voor gegevensbescherming’.

ARTIKEL VII

In artikel 2a.3, tweede lid, van de Regeling tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten wordt ‘De functionaris voor de gegevensbescherming, bedoeld in artikel 62 van de Wet bescherming persoonsgegevens,’ vervangen door ‘De functionaris voor gegevensbescherming’.

ARTIKEL VIII

De Regeling toezichtsbevoegdheden functionarissen voor de gegevensbescherming OCW wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel e vervalt, onder verlettering van de onderdelen f tot en met h tot onderdelen e tot en met g.

2. Onderdeel e (nieuw) komt te luiden:

  • e. de functionarissen voor gegevensbescherming: de bij het ministerie benoemde functionarissen voor gegevensbescherming, bedoeld in artikel 37 van de Algemene verordening gegevensbescherming.

3. In de onderdelen f (nieuw) en g (nieuw) wordt ‘functionaris voor de gegevensbescherming’ telkens vervangen door ‘functionaris voor gegevensbescherming’.

B

In artikel 2, eerste en vierde lid, wordt ‘verantwoordelijke’ vervangen door ‘verwerkingsverantwoordelijke’.

C

In de artikelen 2, eerste, tweede en vierde lid, 3, eerste lid, 4, 5, eerste lid, 6, eerste lid, 7, 8, eerste en tweede lid, 9, eerste, tweede en derde lid, 11, 12, 14, en 18 wordt ‘functionarissen voor de gegevensbescherming’ telkens vervangen door ‘functionarissen voor gegevensbescherming’.

D

In de artikelen 2, derde lid, en 4 wordt ‘bewerkers’ vervangen door ‘verwerkers’.

E

In de artikelen 8, eerste lid, en 10 wordt ‘functionaris voor de gegevensbescherming’ vervangen door ‘functionaris voor gegevensbescherming’.

F

In artikel 9, eerste lid, wordt ‘bewerker’ vervangen door ‘verwerker’.

G

In de artikelen 11 en 14 wordt ‘het College bescherming persoonsgegevens’ vervangen door ‘de Autoriteit persoonsgegevens’.

H

Artikel 13 vervalt.

I

Artikel 15 komt te luiden:

Artikel 15. Geheimhouding

De functionarissen voor gegevensbescherming alsmede de in voorkomend geval door hen ingeschakelde personen, bedoeld in artikel 3, tweede lid, zijn verplicht tot geheimhouding van hetgeen hen op grond van een klacht of een verzoek van de betrokkene, bedoeld in artikel 4, onderdeel 1, van de Algemene verordening gegevensbescherming, bekend is geworden, tenzij deze betrokkene met bekendmaking instemt.

J

Na artikel 15 wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 15a. Nieuwe grondslag

Deze regeling berust op artikel 37 van de Algemene verordening gegevensbescherming.

ARTIKEL IX. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Op 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing geworden en is de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG) in werking getreden. Daarbij is de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) ingetrokken.

Deze regeling heeft tot doel de OCW-regelingen en OCW-besluiten technisch (beleidsneutraal) aan te passen, omdat hierin nog verwijzingen zijn opgenomen naar de Wbp of nog gebruik wordt gemaakt van verouderde terminologie uit de Wbp. De AVG hanteert bijvoorbeeld de term ‘functionaris voor gegevensbescherming’ in plaats van ‘functionaris voor de gegevensbescherming’. Onder meer de ‘Regeling toezichtsbevoegdheden functionarissen voor de gegevensbescherming OCW’ is hier, met inbegrip van de citeertitel, op aangepast (Artikel VIII). Artikel 13 van die regeling kan bovendien vervallen, omdat de verplichting op grond van artikel 30 Wbp voor de functionaris voor de gegevensbescherming om een register bij te houden van de bij hem aangemelde gegevensverwerkingen met de komst van de AVG is vervangen door een verplichting voor de verwerkingsverantwoordelijke om een register bij te houden van de verwerkingsactiviteiten die plaatsvinden (artikel 30 AVG).

Voorts zijn enkele technische verbeteringen meegenomen die los staan van de AVG of de UAVG. Het betreft Artikel III, onderdeel A (Besluit routinematige digitale vervanging archiefbescheiden Inspectie voor het onderwijs) en Artikel V (Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs).

Deze regeling geldt niet voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden). De AVG is daar niet van toepassing, omdat deze openbare lichamen de status van LGO (landen en gebieden overzee) hebben. Op de BES-eilanden blijft de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp-BES) gelden.

Op grond van kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten treden ministeriële regelingen op het terrein van het onderwijs in beginsel op vaste tijdstippen in werking. Bekendmaking geschiedt uiterlijk twee maanden voor inwerkingtreding. In deze regeling is afgeweken van het systeem van vaste verandermomenten, zodat deze regeling zo snel mogelijk na het van toepassing zijn van de AVG en het van kracht worden van de UAVG in werking kan treden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de uitzonderingsgrond dat dit nodig is vanwege Europese regelgeving (Aanwijzingen voor de regelgeving, Ar 4.17, vijfde lid, onder d).

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven