Vergunning luchtvaartvertoning Texel Airshow 2018

Datum: 11 juni 2018

Nummer: ILT-2018/39030

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de Stichting Texel Airshow van 13 april 2018;

Overwegende dat dit verzoek is getoetst aan het wettelijk kader, gesteld in:

  • artikel 17 van de Luchtvaartwet;

  • artikel 158 van de Regeling Toezicht Luchtvaart;

  • Regeling luchtvaartvertoningen;

  • artikel 5.5, derde lid, van de Wet luchtvaart;

Gezien de verklaring van geen bezwaar van 15 februari 2018, zaaknummer 1493138, van de burgemeester van de gemeente Texel;

BESLUIT:

Artikel 1

De vergunning, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet, wordt verleend aan de Stichting Texel Airshow, hierna aan te duiden als organisator. De heer E.C. de Bruijn, woonachtig te Texel, of de heer F.M.J. Bouwhuis, woonachtig te Sint Nicolaasga, zal als vertoningsdirecteur optreden.

Artikel 2

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 1, heeft betrekking op de locatie: luchthaven Texel, gelegen in de gemeente Texel, geografische positie 53°06'55.00"NB – 004°50'01.00"OL, nader aangegeven op de bij deze vergunning behorende kaart (gemerkt ‘bijlage 1').

  • 2. De vergunning is geldig op zaterdag 4 augustus 2018 van 08.00 uur tot 19.00 uur plaatselijke tijd.

  • 3. Indien de luchtvaartvertoning niet op deze datum kan worden gehouden, geldt er geen uitwijkdatum.

  • 4. Tijdens de luchtvaartvertoning mogen zich geen passagiers bevinden in de deelnemende luchtvaartuigen. Dit geldt tevens voor de luchtvaartuigen die een fly-by uitvoeren tijdens de luchtvaartvertoning.

  • 5. Bij de voorbereiding en uitvoering van de luchtvaartvertoning moet worden voldaan aan de Regeling luchtvaartvertoningen.

  • 6. De organisator zorgt ervoor dat tijdens de luchtvaartvertoning een deelnemerslijst met DA- en BVB-nummers, alsmede een kopie van het BVL van alle deelnemers aan de luchtvaartvertoning ter inzage aanwezig is.

  • 7. De vertoningsdirecteur stelt een veiligheidscommissie in die de verschillende onderdelen beoordeelt en de vertoningsdirecteur gevraagd en ongevraagd adviseert over de veiligheidsaspecten bij de voorbereiding en uitvoering van de luchtvaartvertoning. Deze veiligheidscommisie bestaat uit ten minste twee leden met aantoonbaar relevante ervaring om de diverse onderdelen te kunnen beoordelen.

  • 8. De publieksgebieden beperken zich tot een gebied ten noordwesten van de start- en landingsbaan, zoals opgenomen in bijlage 2, behorende bij deze vergunning.

  • 9. Eén uur vóór aanvang van de luchtvaartvertoning dient er contact te worden opgenomen met de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel. 0577-458700); aan de voorwaarden door hen gesteld wordt strikt de hand gehouden.

  • 10. Het niet-doorgaan of voortijdig beëindigen van de luchtvaartvertoning wordt door de vertoningsdirecteur telefonisch doorgegeven aan de Supervisor van MilATCC Schiphol (tel. 0577-458700), de Inspectie Leefomgeving en Transport (tel. 070-4563434), de meldkamer van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart (tel. 020-5025693) en de Operationele Helpdesk van de Luchtverkeersleiding Nederland (tel. 020-4062201).

Artikel 3

De luchtvaartvertoning mag uitsluitend plaatsvinden binnen het voor de luchtvaartvertoning aangewezen tijdelijke gebied met beperkingen Texel.

Artikel 4

Aan de organisator wordt ontheffing verleend om een demonstratie met een modelvliegtuig hoger dan de toegestane vlieghoogte voor modelvliegtuigen zoals gesteld in de Regeling Modelvliegen te laten vliegen onder de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. in afwijking van artikel 2, onderdeel e, van de Regeling modelvliegen, bedraagt de minimale afstand tussen het publiek en de vertoning 150 meter, een en ander overeenkomstig de snelheid voor een demonstratie kunstvliegen waarbij de snelheid van het demonstratietoestel ligt tussen de 100-200 kt, zoals genoemd in tabel 5 van de Regeling luchtvaartvertoningen;

  • b. in afwijking van artikel 2, onderdeel h, van de Regeling modelvliegen, mag de vlucht plaatsvinden tot een hoogte van maximaal 300 meter boven de grond;

  • c. de vlucht met het modelvliegtuig waarvoor ontheffing wordt verleend, mag alleen worden uitgevoerd op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus 2018 van 12.00 uur tot 19.00 uur plaatselijke tijd;

  • d. bij de voorbereiding en uitvoering van de demonstratie dient, met uitzondering van artikel 2, onderdelen e en h, te worden voldaan aan de voorschriften en beperkingen zoals opgenomen in de Regeling modelvliegen;

  • e. aanwijzingen van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart, of de Inspectie Leefomgeving en Transport in het kader van de veiligheid van het luchtverkeer moeten worden nagekomen.

Artikel 5

De luchtvaartvertoning bestaat uit de onderdelen, vermeld in het programmaoverzicht dat als bijlage 3 bij deze vergunning is opgenomen.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van 4 augustus 2018 en vervalt met ingang van 5 augustus 2018. Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in de artikelen 2 en 3, kan aanleiding zijn de in dit besluit verleende vergunning in te trekken.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Tegen dit besluit kunt u binnen een termijn van zes weken na dagtekening, ingaande de dag na verzending dit besluit, bezwaar indienen. Het bezwaar moet minimaal bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar;

  • uw handtekening.

Het bezwaar kan onder vermelding van ‘bezwaar’ en het kenmerk van dit besluit worden gestuurd naar het volgende adres:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Is er sprake van onverwijlde spoed? Dan kunt u de rechtbank in het rechtsgebied van uw woonplaats verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie over de voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

BIJLAGE 1:

BIJLAGE 2:

Publieksgebied incl. displaylijnen

Publieksgebied incl. displaylijnen

150 meter vertoningslijn: noord/westelijke baanrand (witte kegelrij) RWY 04/22

230 meter vertoningslijn: Rij Wit/Rood/Wit markers

BIJLAGE 3:

Programma

Deelnemers luchtvaartvertoning Texel Airshow 2018 op 4 augustus 2018 of deelnemers of demonstratietoestellen van gelijke soort en kwaliteit ter vervanging daarvan, mits het luchtvaartuig is voorzien van een geldig bewijs van inschrijving en luchtwaardigheid of permit to fly geldig in Nederland:

  • demonstratie met valschermspringen;

  • demonstratie modelvliegen (demo uitgevoerd met Ralf Niebergall);

Onderdeel

Registratie

Type

Paracentrum Texel

N.b.

Valschermspringen

Leaseweb

PH-ZWS

Extra 330LT

Belgian Air Force

N.b.

Seaking

Ralf Niebergall

D-EDUR

Siai Marchetti SF-260

Dutch Historical Flight

PH-KHV

Beechcraft D18S

N.b.

Noorduyn AT-16 Harvard

Postbellum

N590D

Cessna O2a 337

Dutch Thunder Yaks

PH-DTW,

Yakovlev Yak-52

PH-DTX

Yakovlev Yak-52

PH-KAH

Sukhoi Su-29

Koninklijke Luchtmacht

N.b.

Hercules C-130

Brendan O’Brien Flying Circus

G-BPCF

Piper PA-18 Super Cub

SKHV

PH-OUQ

Spitfire Supermarine Mk.IX

St. Vroege Vogels

PH-JAT

P-51 Mustang

Wings over Holland

PH-TXN

North American T-6 Texan

AeroSuperBatics

N5057V

Boeing Stearman A75NI

SE-BOG

Boeing Stearman A75NI

Koninklijke Luchtmacht

N.b.

KDC-10

Belgian Air Force

N.b.

2x General Dynamics F-16

Bronco demo team

G-ONAA

Rockwell OV-10B

St. Catalina

PH-PBY

Catalina PBY 5a

NATO

N.b.

NATO E3A Awacs

Royal Jordanian Falcons

N.b.

Extra 300L

Red Bull

N25Y

Lockheed P-38L Lightning

Red-Bull

OE-EAS

F4U-4 Corsair

Czech Air Force

N.b.

Mi-24/Mi-117

Dutch Rush Productions

PH-SMX

Sukhoi Su-26

German Air Force

N.b.

Airbus A400M

Dutch Hawker Hunter

G-KAXF

Hawker Hunter

Royal Air Force

N.b.

Torando GR-4/Typhoon

Naar boven