Beschikking van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende aanwijzing van een tijdelijk gebied met beperkingen voor de luchtvaartvertoning Texel

Datum: 11 juni 2018

Nummer: ILT-2018/39029

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek om een luchtverkeersmaatregel te treffen tijdens de Texel Airshow van de Stichting Texel Airshow van 13 april 2018;

Overwegende dat er een reële kans bestaat op een botsing tussen (recreatief) luchtverkeer en deelnemers aan de luchtvaartvertoning te Texel en zodoende het instellen van een tijdelijke maatregel om het gebruik van een deel van het luchtruim te beperken gerechtvaardigd is;

Gelet op paragraaf SERA.6005 en artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

BESLUIT:

Artikel 1

Ter bescherming van het luchtverkeer ten opzichte van bijzondere luchtverkeersactiviteiten tijdens de luchtvaartvertoning op Texel wordt een tijdelijk gebied met beperkingen aangewezen in de vorm van het gebied ‘Texel’:

  • begrensd door een cirkel met een straal van 5 nautische mijlen met als middelpunt: 53°06'55"NB – 004°50'01"OL;

  • op vrijdag 3 augustus 2018 van 12.00 uur tot 19.00 uur LT, hoogte vanaf de grond tot 3.000 ft AMSL, waarbij de bovengrens tussen 13.00 uur en 17.00 uur lokale tijd na coördinatie tussen de Supervisor MilATCC Schiphol en de Supervisor LVNL wordt opgehoogd naar FL 100; de Supervisor MilATCC Schiphol coördineert ook het verlagen van de bovengrens van het tijdelijke gebied met beperkingen met de Supervisor LVNL;

  • op zaterdag 4 augustus 2018 van 08.00 uur tot 19.00 uur LT, hoogte vanaf de grond tot 3.000 ft AMSL, waarbij de bovengrens tussen 12.30 uur en 17.30 uur LT na coördinatie tussen de Supervisor MilATCC Schiphol en de Supervisor LVNL wordt opgehoogd naar FL 100; de Supervisor MilATCC Schiphol coördineert ook het verlagen van de bovengrens van het tijdelijke gebied met beperkingen met de Supervisor LVNL.Figuur 1 Tijdelijk gebied met beperkingen Texel

    Figuur 1 Tijdelijk gebied met beperkingen Texel

Artikel 2

In het tijdelijke gebied met beperkingen Texel gelden de volgende beperkingen.

  • a. Vanaf grond tot FL 120 gelden de regels behorende bij de klasse D1.

  • b. Luchtverkeersdienstverlening wordt verstrekt door luchtverkeersleiders van het Ministerie van Defensie.

  • c. Wat betreft de weerminima gelden de weerminima behorende bij klasse D1 en de weerminima, genoemd in tabel 4 van de Regeling luchtvaartvertoningen, waarbij de meest restrictieve eisen worden gehanteerd. In afwijking van tabel 4 uit de Regeling luchtvaartvertoningen gelden de volgende waarden:

    Demonstratietoestel

    Type demonstratie

     

    Weerminima

         

    Wolken-basis

    Zicht

    V/STOL vliegtuigen, vliegtuigen met overtreksnelheden beneden 50 kt IAS, (motor)zweefvliegtuigen, helikopters, vliegtuigen in de klasse MLA en categorie B- en C-demonstratietoestellen

    Volledige kunstvluchten

    Solo-vluchten

    500 ft (150 m)

    3,0 km

    Formatie

    800 ft (240 m)

    5,0 km

  • d. De luchtverkeersleider verstrekt:

    • 1°. de volgende informatie aan deelnemers of anderen:

      • VFR/VFR-luchtverkeersinformatie;

      • informatie omtrent windrichting en windsterkte;

      • informatie omtrent omstandigheden die het gebruik van het tijdelijke gebied met beperkingen kunnen beperken;

      • informatie over luchtverkeersactiviteiten op en in de nabijheid van het tijdelijke gebied met beperkingen;

      • informatie over de te volgen taxiprocedures en te gebruiken parkeerplaatsen;

    • 2°. klaringen.

  • e. Voor het verplichte radiocontact tussen luchtverkeer en luchtverkeersleider wordt de frequentie 119.300 (Texel Radio) gebruikt.

  • f. Het gebied is alleen toegankelijk voor deelnemers aan de vertoning, maar

    • luchtvaartuigen van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart;

    • luchtvaartuigen die worden ingezet voor zoek- en reddingsacties;

    • helikopters voor HEMS-vluchten, hebben ook toegang tot het gebied na informatiewisseling met de luchtverkeersleider en diens verkregen klaring.

  • g. Eén uur vóór aanvang en direct ná afloop van de luchtvaartvertoning neemt de havenmeester of de luchtverkeersleider contact op met de luchtverkeersleiding van MilATCC Schiphol voor coördinatie in verband met het luchtverkeer van de luchtvaartvertoning.

  • h. De luchtverkeersleider en de havenmeester zijn gedurende de luchtvaartvertoning te allen tijde bereikbaar op telefoonnummer 0222 – 311 267.

  • i. Niet-deelnemend IFR-verkeer wordt 5 nautische mijlen vrijgehouden van de grenzen van het tijdelijke gebied met beperkingen.

Artikel 3

Het handelen in strijd met deze beschikking levert een strafbaar feit op.

Artikel 4

De operationele inhoud van deze beschikking wordt bekendgemaakt per NOTAM door MilATCC Schiphol.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 3 augustus 2018 en vervalt met ingang van 5 augustus 2018, tenzij deze voortijdig wordt ingetrokken.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Tegen dit besluit kunt u binnen een termijn van zes weken na dagtekening, ingaande de dag na verzending van dit besluit, bezwaar indienen. Het bezwaar moet minimaal bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar;

  • uw handtekening.

Het bezwaar kan onder vermelding van ‘bezwaar’ en het kenmerk van dit besluit worden gestuurd naar het volgende adres:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Is er sprake van onverwijlde spoed? Dan kunt u de rechtbank in het rechtsgebied van uw woonplaats verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

Meer informatie over de voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

TOELICHTING

Ter bescherming van het luchtverkeer dat deelneemt aan de luchtvaartvertoning ‘Texel Airshow 2018’ en het overige (recreatieve) luchtverkeer dat met name in het weekeinde gebruik van het luchtruim maakt, wordt een tijdelijk gebied met beperkingen aangewezen.

Dit gebied wordt ingesteld zodat deelnemers aan de luchtvaartvertoning zich volledig kunnen concentreren op het uitvoeren van hun demonstratie en er minder kans is dat er conflicten ontstaan met niet aan de vertoning deelnemend VFR-verkeer. Door het luchtruim tijdens de vertoning tijdelijk te beperken voor het overige VFR-verkeer wordt het risico op botsingen verkleind.

Aangezien deelnemers aan de luchtvaartvertoning voor hun demonstratie een vlucht kunnen uitvoeren tot de rand van het ingestelde gebied, hanteert de luchtverkeersdienstverlener een buffer van 5 nautische mijlen, gerekend vanaf de rand van het gebied, voor het gecontroleerde luchtverkeer dat langs het tijdelijke gebied met beperkingen wil vliegen.

Er wordt luchtverkeersdienstverlening gegeven door de luchtverkeersleiding van het maritiem vliegkamp De Kooy.

Het handelen in strijd met de regels, gesteld in deze beschikking, levert een strafbaar feit op. Ingevolge artikel 11.9, tweede lid, van de Wet luchtvaart, gaat het hier om overtredingen.


X Noot
1

Conform Aanhangsel 4 bij SERA, afgeleid uit SERA.6001 en SERA.5025.b.

Naar boven