Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 11 juni 2018, kenmerk 1360947-177714-PZO, houdende wijziging van het Besluit vaststelling beleidskader subsidiëring transparantie over de kwaliteit van zorg 2018 in verband met het verhogen van het subsidieplafond

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3 van het Besluit vaststelling beleidskader subsidiëring transparantie over de kwaliteit van zorg 2018 wordt ‘voor 2018 € 5 miljoen’ vervangen door ‘voor 2018 € 11,1 miljoen’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Artikel I

Dit besluit tot wijziging voorziet in een eenmalige verhoging van het subsidieplafond bij het Besluit vaststelling beleidskader subsidiëring transparantie over de kwaliteit van zorg 2018.

Het beleidskader inzake het subsidiëren van transparantie over de kwaliteit van zorg wordt sinds 2016 uitgevoerd door het Zorginstituut Nederland. Jaarlijks wordt € 5 miljoen beschikbaar gesteld om een impuls te geven aan de transparantie over de kwaliteit van de medisch specialistische zorg. Het terrein van de zorg is veelomvattend. Het thema waarvoor subsidies verstrekt kunnen worden kan jaarlijks verschillen. Voor 2018 is het thema ‘Het gebruiken van uitkomstinformatie bij samen beslissen’. Dit thema sluit inhoudelijk nauw aan bij de doelstellingen van het regeerakkoord van het kabinet, waarbij wordt ingezet op de uitkomsten van zorg voor patiënten.

Gelet hierop wordt het subsidieplafond van het Besluit vaststelling beleidskader subsidiëring transparantie over de kwaliteit van zorg 2018 eenmalig verhoogd, voor het subsidiejaar 2018, tot € 11,1 miljoen. Artikel 3 is hiertoe aangepast. Het ingevolge het subsidieplafond beschikbare bedrag wordt via een tendersysteem verdeeld over de subsidieaanvragen, die vanaf 1 februari 2018 tot en met 31 maart 2018 zijn ingediend. Op het moment van inwerkingtreding van het onderhavige besluit is op deze aanvragen nog niet beslist.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte waarin het wordt geplaatst. De verhoging van het subsidieplafond is van belang voor het beslissen op de subsidieaanvragen ten behoeve van 2018, die al zijn ingediend.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven