Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 juni 2018, houdende de wijziging van het Organisatie- mandaat- en volmachtbesluit directie Mensen & Middelen 2017

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 5, onderdeel k, en 12 van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2017;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit directie Mensen & Middelen 2017 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7 komt te luiden:

Artikel 7. Taak vakgroep AMF

De vakgroep AMF draagt ten behoeve van programma’s en projecten zorg voor het voorzien in vakbekwame medewerkers voor de uitvoering van het toezicht op de naleving door werkgevers van wet- en regelgeving op het gebied van de arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen, met name ten aanzien van illegale tewerkstelling van vreemdelingen, allocatie van arbeidskrachten door intermediairs, gelijke behandeling en beloning van mannen en vrouwen, de arbeidstijden en de betaling van het minimumloon en de minimumvakantiebijslag, alsmede het in verband daarmee opsporen van strafbare feiten.

B

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel g wordt ‘arbeidsgezondheid en productveiligheid op aangewezen certificatie- en keuringsinstellingen’ vervangen door ‘arbeidsgezondheid en productveiligheid aangewezen certificatie- en keuringsinstellingen’.

2. In onderdeel h wordt ‘in onderdeel b’ vervangen door ‘in onderdeel g’.

3. Na onderdeel k worden, onder vervanging van de punt door een puntkomma, de volgende onderdelen toegevoegd:

  • l. het verlenen van expertise bij en het onder functionele aansturing van de directeur Toezicht uitvoeren van de aan de Minister opgedragen toezichtswerkzaamheden betreffende wet- en regelgeving op het terrein van arbeidstijden en arbeidsomstandigheden;

  • m. het verlenen van expertise bij en het onder functionele aansturing van de directeur Toezicht uitvoeren van toezichtswerkzaamheden op grond Europese verordeningen, waaronder de REACH-verordening en de CLP-verordening;

  • n. het verlenen van expertise bij en het onder functionele aansturing van de directeur Toezicht uitvoeren van toezichtswerkzaamheden op grond van wet- en regelgeving op het terrein van arbeidsveiligheid, arbeidsgezondheid en productveiligheid, waaronder het Besluit risico’s zware ongevallen 2015;

  • o. het verlenen expertise bij en het onder functionele aansturing van de directeur Toezicht uitvoeren van toezichtswerkzaamheden op de naleving door werkgevers van wet- en regelgeving op het gebied van de arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen, met name ten aanzien van illegale tewerkstelling van vreemdelingen, allocatie van arbeidskrachten door intermediairs, gelijke behandeling en beloning van mannen en vrouwen, de arbeids- en rusttijden en de betaling van het minimumloon en de minimumvakantiebijslag, alsmede het in verband daarmee opsporen van strafbare feiten.

C

In artikel 18, eerste lid, wordt na onderdeel d, onder vervanging van de punt door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. het accorderen van buitenlandse dienstreizen en declaraties van kosten in verband met buitenlandse dienstreizen op grond van de Reisregeling buitenland.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte in de Staatscourant.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 11 juni 2018

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, C. Postma directeur Mensen & Middelen

TOELICHTING

Met dit besluit worden enkele wijzigingen aangebracht in het Organisatie- mandaat- en organisatiebesluit directie Mensen & Middelen 2017.

De specialisten AMF (arbeidsmarktfraude) zijn geplaatst bij de afdeling IKC. Deze IKC-specialisten voeren ook toezichtswerkzaamheden uit op het terrein van AMF. In verband hiermee zijn de artikelen 7 en 16 aangepast en zijn deze expertisetaak en toezichtswerkzaamheden ondergebracht bij de afdeling IKC.

Daarnaast is in artikel 16 opgenomen dat tot de taken van het IKC ook behoort het verlenen van expertise en verrichten van toezichtswerkzaamheden op de terreinen van arbeidsomstandigheden. Deze wijziging regelt voor specialisten de bevoegdheid om ook te inspecteren en te handhaven op het gebied van de arbeidstijden, arbowetgeving, productwetgeving en het BRZO. Van deze bevoegdheid wordt gebruik gemaakt onder de verantwoordelijkheid van een directeur Toezicht en zal veelal in samenspraak met een inspecteur Arbo of MHC worden ingezet.

Verder is expliciet geregeld dat ook expertise wordt verleend en toezichtswerkzaamheden worden verricht in het kader van de rechtstreeks werkende verordeningen, zoals de REACH-verordening en de CLP-verordening. De REACH-verordening verplicht bedrijven om de risico’s van stoffen in kaart te brengen op basis van hun eigenschappen, gebruik en blootstelling. In de CLP-verordening zijn de gevaarsindeling, etikettering en verpakking van stoffen vastgelegd.

Op het terrein van Major Hazard Control (MHC) heeft de afdeling IKC de regiefunctie op de kennis. In verband daarmee wordt in artikel 16 geregeld dat de desbetreffende specialisten toezichtswerkzaamheden met betrekking tot het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (BRZO) kunnen uitvoeren.

Verder zijn in artikel 16 enkele redactionele correcties aangebracht.

In verband met een nieuw systeem van boeken en declareren van buitenlandse dienstreizen, wordt in artikel 18 voor vakgroephoofden, afdelingshoofden, teammanagers en teamleiders de bevoegdheid geregeld om boekingen voor buitenlandse dienstreizen en daarmee verband houdende kosten te accorderen.

Bij het indienen van de reisaanvraag ziet het systeem TEM toe op juiste indiening. Bevoegd gezag dient akkoord te geven via TEM voor het boeken van de reisaanvraag.

TEM gebruikt de Reisregeling buitenland eveneens voor de declaraties. Een medewerker kan niets declareren dat niet mag, een controller bij TEM 3W ziet hierop toe. Er kunnen uitzonderingen optreden: de controller keurt een declaratie af, de declarant gaat in beroep en bevoegd gezag (de direct leidinggevende) neemt een beslissing, eventueel bijgestaan door advies van de arbeidsvoorwaarde deskundige van OBP.

Bevoegd gezag geeft voor gewone declaraties geen akkoord via TEM

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, namens deze, C. Postma directeur Mensen & Middelen

Naar boven