Verkeersbesluit opheffen voorrangsregeling wegversmalling Mijnsherenweg

Logo Aalsmeer

Realisatie en Beheer, verkeer en vervoer, 2018

Zaaknummer: Z-2018/ 002733 Documentnummer: D-2018/ 014187

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer besluiten om de voorrangsregeling bij de wegversmalling in de Mijnsherenweg op het gedeelte ten oosten van de kruising met de Zwanebloemweg ter hoogte van de adressen Mijnsherenweg 38 en 40 op te heffen. Zij doen dat door de borden F5 en F6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 te verwijderen. Voor de verwijdering van deze borden is een verkeersbesluit voorgeschreven. De wegversmalling wordt vervangen door een verkeersdrempel. De voorrangsregeling is hierdoor overbodig geworden.

Het besluit is gebaseerd op:

  • -

    De Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • -

    het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • -

    het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

De Mijnsherenweg is een 50 km/uurweg. Ten oosten van de kruising met de Zwanebloemweg ligt ter hoogte van de adressen Mijnsherenweg 38 en 40 een wegversmalling met een voorrangregeling. Deze maatregel beoogt de snelheid van het autoverkeer te verlagen. De maatregel werkt alleen als bestuurders afremmen om in overeenstemming met de geldende voorrangsregeling voorrang te verlenen aan tegemoetkomend autoverkeer. De praktijk is regelmatig dat automobilisten hun snelheid juist verhogen om nog net voor de tegenligger de wegversmalling te passeren. Het effect is hierdoor tegengesteld. Dit gedrag lokt verkeersgevaarlijke situaties uit en door dit gedrag ervaren automobilisten de maatregel als onveilig. Automobilisten letten bovendien minder op de directe omgeving omdat zij alle aandacht moeten richten op het slalommen. Het afremmen van de snelheid wordt ook bereikt met een 50 km/uurdrempel. Met de aanleg van de drempel kunnen auto’s elkaar ter plekke passeren. De voorrangsregeling heeft hierdoor geen functie meer en kan worden opgeheven.

Het besluit strekt conform art. 2 WVW1994 tot:

  • -

    Het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b);

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

Over het besluit heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurs van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, die namens de korpschef optreden (art. 24 BABW). De maatregel is besproken met Connexxion en de Dorpsraad Kudelstaart.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (art. 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Burgemeester en wethouders van Aalsmeer hebben deze bevoegdheid bij besluit van 30 juli 2013 gemandateerd aan burgemeester en wethouders van Amstelveen. Voor Amstelveen is een mandaatbesluit van toepassing.

De weg ligt binnen de bebouwde kom en is in beheer bij de gemeente Aalsmeer.

Inzage

Dit besluit ligt gedurende een periode van zes weken ter inzage bij de Afdeling Publiekszaken van de Gemeente Aalsmeer, Raadhuisplein 1 te Aalsmeer.

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en wethouders van Aalsmeer, t.a.v. de Bezwaarschriftencommissie, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.aalsmeer.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. De mogelijkheid bestaat om – zodra het bezwaarschrift is ingediend – tevens een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Er moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Ondertekening

Aalsmeer, 16 januari 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer,

namens dezen,

mr. ir. S.J. van Viegen

teamleider verkeer en vervoer

Dit verkeersbesluit is openbaar gemaakt op 18 januari 2018

Naar boven