Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat van 4 juni 2018, nr. WJZ/18092236, tot wijziging van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2018 in verband met openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten en twee submodules van de subsidiemodule Vroegefasefinanciering van de Regeling nationale EZ-subsidies

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 16 van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De tabel van artikel 1 van de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2018 wordt als volgt gewijzigd:

1. Boven de eerste rij van titel 3.8 wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.7: Eurostarsprojecten

3.7.2

   

15-06-2018 t/m 26-06-2018

€ 9.500.000

2. Na de rij van titel 3.16, artikel 3.16.11a, wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.16: Vroegefasefinanciering

3.16.11a

Haalbaarheidsstudie TO2-innovatieve starter

 

26-06-2018 t/m 2-10-2018

€ 370.000

3. Na de rij van titel 3.16, artikel 3.16.12, wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.16: Vroegefasefinanciering

3.16.12

Academische innovatieve starter, hbo-innovatieve starter en TO2-innovatieve starter

 

26-06-2018 t/m 2-10-2018

€ 2.400.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 4 juni 2018

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

TOELICHTING

1. Aanleiding

Deze wijzigingsregeling voorziet in de openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten en twee submodules van de subsidiemodule Vroegefasefinanciering van de Regeling nationale EZ-subsidies (hierna: RNES).

2. Eurostars

De subsidiemodule Eurostarsprojecten is opgenomen in titel 3.7 van de RNES. Eurostars is een programma dat mogelijk wordt gemaakt door het Eureka-netwerk. Eureka is een intergouvernementeel initiatief van 44 landen en de Europese Unie. De belangrijkste ambitie is het bevorderen van productiviteit en concurrentiekracht van de industrie door grensoverschrijdende technologische R&D-samenwerking en innovatie. Eurostars is een internationaal programma dat zich richt op het ondersteunen van internationale R&D-samenwerkingsprojecten door vooral het MKB. Eurostars is een generiek instrument dat open staat voor R&D-samenwerkingsprojecten uit alle sectoren. Doordat de subsidiemodule van titel 3.7 van de RNES met deze wijzigingsregeling wordt opengesteld, wordt het mogelijk gemaakt dat Nederlandse partijen kunnen deelnemen aan de Eurostarsprojecten in de tweede helft van het jaar 2018. De subsidiemodule Eurostarsprojecten wordt opengesteld van 15 juni 2018 tot en met 26 juni 2018. Het subsidieplafond is vastgesteld op 9,5 miljoen euro.

3. Vroegefasefinanciering

Met de subsidiemodule Vroegefasefinanciering (hierna: VFF), die is opgenomen in titel 3.16 van de RNES, kunnen ondernemers een risicodragende geldlening afsluiten om de stap van onderzoek (of idee of concept) naar een commercieel product (of proces of dienst) dat geschikt is voor de markt, te onderzoeken. De VFF kent een aantal submodules. Voor de submodules Haalbaarheidsstudie TO2-innovatieve starter en Academische innovatieve starter, hbo-innovatieve starter en TO2-innovatieve starter heeft al van 1 januari tot en met 6 maart 2018 een openstelling plaatsgevonden. Deze submodules worden opnieuw opengesteld van 26 juni tot en met 2 oktober 2018. Het subsidieplafond wordt voor de submodules Haalbaarheidsstudie TO2-innovatieve starter en Academische innovatieve starter, hbo-innovatieve starter en TO2-innovatieve starter wederom vastgesteld op 370 duizend euro respectievelijk 2,4 miljoen euro.

4. Staatssteun

De subsidie voor Eurostarsprojecten wordt gerechtvaardigd door artikel 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening. De subsidiemodule VFF bevat staatssteun die wordt gerechtvaardigd door de artikelen 22 en 25 van de algemene groepsvrijstellingsverordening. De gestelde eisen in titels 3.7 en 3.16 van de RNES, alsook de algemene eisen uit het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies zorgen ervoor dat de subsidie verleend wordt in overeenstemming met de eisen uit voormelde artikelen uit de algemene groepsvrijstellingsverordening en eisen met betrekking tot transparantie, stimulerend effect en cumulatie. Ook blijven voormelde subsidiemodules binnen de daarvoor geldende drempels voor aanmelding van de steun en maximum steunintensiteiten. Omdat beide subsidiemodules ongewijzigd worden opengesteld, verandert er niks in de steunintensiteit.

De openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten en de submodules van de VFF zullen separaat ter kennisneming aan de Europese Commissie worden gemeld, conform artikel 11, onder a, van de algemene groepsvrijstellingsverordening. Indien een subsidie die op grond van deze subsidiemodules wordt verleend, staatssteun bevat die door de algemene groepsvrijstellingsverordening wordt gerechtvaardigd, maakt de minister op grond van artikel 1.8 van de RNES binnen zes maanden na de datum van subsidieverlening de volgende gegevens bekend:

  • a. de gegevens, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdelen a en b, van de algemene groepsvrijstellingsverordening (beknopte informatie over de subsidieregeling), en

  • b. de gegevens, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel c, van de algemene groepsvrijstellingsverordening, voor zover de individuele steun meer bedraagt dan € 500.000 (beknopte informatie over het project).

5. Regeldruk

De openstelling van de subsidiemodule Eurostarsprojecten en de submodules van de VFF leidt niet tot wijziging van informatieverplichtingen en daarom ook niet tot een toe- of afname van de regeldruk bij de gebruikers van deze subsidiemodules.

6. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag volgend op de datum waarop de regeling in de Staatscourant wordt geplaatst. Met de datum van inwerkingtreding wordt afgeweken van de systematiek van de vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van een kwartaal in werking treden en twee maanden voordien bekend worden gemaakt. Dat kan in dit geval worden gerechtvaardigd, omdat de doelgroep van de subsidiemodules Eurostarsprojecten en VFF gebaat is bij spoedige inwerkingtreding.

De datum van inwerkingtreding zorgt ervoor dat de subsidiemodule Eurostarsprojecten op 15 juni 2018 opengesteld kan worden. Hierdoor sluit het begin van de openstellingsperiode aan op de afronding en publicatie op 15 juni 2018 van de beoordeling en rangschikking van de internationale Eurostarsprojecten door een internationale jury. De Nederlandse organisaties die deelnemen aan projecten die door deze jury positief zijn beoordeeld, zouden via de subsidiemodule Eurostarsprojecten voor nationale subsidie in aanmerking kunnen komen. Om ervoor te zorgen dat voormelde projecten spoedig van start kunnen gaan, kunnen de subsidieaanvragen direct op 15 juni 2018 worden ingediend. Vasthouden aan de systematiek van de vaste verandermomenten zou hebben betekend dat subsidieaanvragen pas zouden kunnen worden ingediend vanaf het eerstvolgende vaste verandermoment van 1 oktober 2018.

Ook voor de subsidiemodule VFF geldt dat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding en niet bij inwerkingtreding op 1 oktober 2018. De gebruikers van de VFF krijgen nu vanaf 26 juni tot en met 2 oktober 2018 de mogelijkheid om nogmaals een geldlening aan te vragen voor de projecten die vallen onder zowel de submodule Haalbaarheidsstudie TO2-innovatieve starter als submodule Academische innovatieve starter, hbo-innovatieve starter en TO2-innovatieve starter.

Omdat de subsidiemodule Eurostarsprojecten en de subdmodules van de subsidiemodule VFF ongewijzigd worden opengesteld, zal de doelgroep ook voldoende tijd hebben om subsidieaanvragen voor te bereiden en in te dienen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, M.C.G. Keijzer

Naar boven