Gemeente Aalsmeer – Vaststelling bestemmingsplan ‘Herziening Hornmeer – VVA terrein’

Logo Aalsmeer

Z-2017/019074

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer maken bekend dat met ingang van 8 juni 2018 tot en met 20 juli 2018 het bestemmingsplan ‘Herziening Hornmeer – VVA terrein’ inclusief de bijlagen ter inzage ligt. De gemeenteraad van Aalsmeer heeft het bestemmingsplan op 31 mei 2018 ongewijzigd vastgesteld.

Inhoud bestemmingsplan

Het voormalige VVA terrein is gelegen tussen Dreef, Zwarteweg en N196. Het noordelijke, langs de Zwarteweg gelegen, deel van dit terrein vormt het plangebied van dit bestemmingsplan. Ter hoogte van het kruispunt van de Zwarteweg met de Burgemeester Kasteleinweg wordt het thans bestaande woongebied doorbroken door de voormalige N201. De sportterreinen langs de Zwarteweg vormen een strategische schakel om deze versnippering te doorbreken. Herontwikkeling van de rand van dit terrein maakt het mogelijk een hoogwaardige verbinding te maken tussen de dorpshelften aan weerszijden van de Burgemeester Kasteleinweg. Een doorgaande woonbebouwing langs de Zwarteweg is hiervoor noodzakelijk. Het bestemmingsplan voorziet in de bouw van maximaal 56 gestapelde sociale huurwoningen en maximaal 24 grondgebonden sociale koopwoningen. Voor het creëren van een aantrekkelijke woon- en leefomgeving wordt ingezet op behoud van ruimte en groen. Uitgangspunt is “wonen in een park”.

Wijziging Gebiedsvisie Aalsmeer 2020

Hoewel de woningbouwontwikkeling op het VVA terrein in overeenstemming is met de algemene uitgangspunten van de gebiedsvisie, is het niet in overeenstemming met de aan deze gronden toegekende functie van “(sport) park”. De gebiedsvisie heeft de status van een structuurvisie en het daarin vervatte beleid is daarom bindend voor de gemeente. De gemeenteraad heeft de gebiedsvisie aangepast overeenkomstig de inhoud van het bestemmingsplan.

Besluit hogere grenswaarden

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer maken tevens bekend dat zij in samenhang met het bestemmingsplan een besluit tot vaststelling van hogere grenswaarden voor de ten hoogst toelaatbare geluidbelasting op de gevels van bepaalde woningen hebben genomen op 17 april 2018.

Het plangebied ligt binnen de geluidzones van de Burgemeester Kasteleinweg, Zwarteweg, Dreef en de Hortensialaan. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat de geluidbelasting ten gevolge van de Burgemeester Kasteleinweg, Zwarteweg en Dreef hoger is dan de voorkeurswaarde van 48 dB, maar lager is dan de maximale ontheffingswaarde van 63 dB. De geluidbelasting ten gevolge van de Hortensialaan is lager dan de voorkeurswaarde van 48 dB.

Aan de noordzijde van het plangebied is een brandweerkazerne aanwezig. Het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau ten gevolge van de brandweerkazerne inclusief sirene is in bepaalde perioden hoger dan de geldende grenswaarden uit het Activiteitenbesluit. Zonder het geluid van de sirene blijft het geluidniveau ten gevolge van de kazerne ruim onder de geldende normen. Een besluit om, via artikel 2.22 van het Activiteitenbesluit maatwerkvoorschriften te stellen met betrekking tot het treffen van technische en organisatorische maatregelen voor het uitrukken van motorvoertuigen bij ongevallenbestrijding en brandbestrijding, is genomen op 25 januari 2018.

De nieuw te bouwen woningen moeten in ieder geval een zodanige geluidisolatie bevatten dat een acceptabel binnenniveau van 33 dB wordt bereikt.

Beeldkwaliteitsplan

Ten slotte maken burgemeester en wethouders bekend dat de gemeenteraad het Beeldkwaliteitsplan VVA terrein hebben vastgesteld op 31 mei 2018 (zie bijlage 1 bij de toelichting op het bestemmingsplan). Dit plan doet onder andere uitspraken over de verschijningsvorm, kleurstellingen en materialisering van de woningen binnen het bestemmingsplan.

Terinzagelegging

De stukken zijn in te zien op de volgende wijzen:

in digitale vorm via de website www.ruimtelijkeplannen.nl onder planidentificatiecode: NL.IMRO.0358.08D-VG01 en

via de gemeentelijke viewer RO-publiceer https://0358.ropubliceer.nl/?__redirected=true;

in papieren vorm bij de balie van de receptie in het gemeentehuis van Aalsmeer, Raadhuisplein 1. De openingstijden van deze balie zijn: maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur (vrije inloop). Op woensdag is de balie open van 8.30 uur tot 20.00 uur;

in papieren vorm bij de Balie Bouwen en Vergunningen in het raadhuis van Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel 1; aanmelden via centrale balie (openingstijden balie: maandag tot en met woensdag 8.30–15.30 uur, donderdag 8.30-16.30 uur, vrijdag 8.30-12.30 uur).

Beroep

Het instellen van beroep tegen de besluiten om het bestemmingsplan vast te stellen en hogere grenswaarden op grond van de Wet geluidhinder vast te stellen is mogelijk van 9 juni 2018 t/m 20 juli 2018. Belanghebbenden die tegen de ontwerpbesluiten tijdig zienswijzen hebben ingediend of belanghebbenden die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest eerder zienswijzen in te dienen, kunnen beroep instellen tegen de besluiten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Het indienen van beroep schorst de gevolgen van het besluit niet. Indien beroep wordt ingesteld, kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Inwerkingtreding

Het besluit tot het vaststellen van het bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Het beeldkwaliteitsplan ‘VVA terrein’ en de wijziging van de gebiedsvisie treden in werking op de eerste dag na bekendmaking van deze besluiten. Tegen deze besluiten staat geen mogelijkheid van bezwaar of beroep open.

Naar boven