Ontwerpbestemmingsplan, milieueffectrapportage, besluit hogere grenswaarden en aanvulling op de welstandsnota in verband met herontwikkeling Bedrijventerrein Puttershoek

Logo Binnenmaas

Ontwerpbestemmingsplan Het college van Binnenmaas maakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Puttershoek” (NL.IMRO.0585.BPBTPuttershoek-ON01) ter inzage wordt gelegd. Suiker Unie en de gemeente Binnenmaas willen het terrein van de suikerfabriek aan de Oude Maas in Puttershoek herontwikkelen waardoor de bedrijvigheid verder van het dorp komt te liggen. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling van 33 hectare bedrijventerrein in de hogere milieucategorie mogelijk. Daarnaast wordt er een zonneweide van 19 hectare gerealiseerd en wordt het mogelijk gemaakt om de bestaande insteekhaven uit te breiden.

Milieueffectrapportage Ten behoeve van het bestemmingsplan is een milieueffectrapport (MER) opgesteld op basis van de op 10 april 2018 vastgestelde Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het MER beschrijft de te verwachten gevolgen voor het milieu. Het MER maakt onderdeel uit van het ontwerpbestemmingsplan en is als bijlage bij de stukken gevoegd. Over het MER zal de commissie MER nog een advies uitbrengen.

Ontwerp-besluiten hogere grenswaardenHet huidige bedrijventerrein is een gezoneerd industrieterrein op grond van de Wet Geluidhinder. In het nieuwe bestemmingsplan wordt opnieuw een geluidszone opgenomen en deze is beduidend kleiner dan de nu nog aanwezige zone die over een groot deel van het dorp Puttershoek ligt. Voor een aantal woningen wordt opnieuw een hogere grenswaarde vastgesteld. Deze is lager dan de huidige geldende grenswaarden. Omdat de nieuwe zone kleiner wordt, moet voor het bedrijf aan de Oosthavenzijde 5 te Puttershoek een afzonderlijke zone worden vastgesteld. Ook hierbij worden voor een aantal woningen hogere grenswaarden vastgesteld. Deze komen overeen met de huidige waarden.

De ontwikkeling heeft gevolgen voor de verkeersbelasting op de Polderweg. Er is sprake van een reconstructie in de zin van artikel 100 van de Wet Geluidhinder. Uit het onderzoek blijkt dat er voor de woningen Polderweg 3 en 10 hogere waarden moeten worden vastgesteld van respectievelijk 54 en 53 dB.

Het ontwerpbesluit voor het vaststellen van hogere grenswaarden ten gevolge van de nieuwe geluidszones van het industrieterrein Puttershoek en Oosthavenzijde 5 te Puttershoek en de toekomstige geluidsbelasting ten gevolge van de Polderweg wordt op grond van de artikelen 40,44, 100, 100a en 110a en c Wet Geluidhinder ter inzage gelegd.

Beeldregieplan en WelstandTen behoeve van de ontwikkeling is een beeldregieplan opgesteld. Hierin zijn ook welstandscriteria opgenomen die als aanvulling op de Welstandsnota zullen worden vastgesteld. Het ontwerp-Beeldregieplan “Bedrijventerrein Puttershoek” wordt op grond van de artikelen 12 lid 4 en 12a Woningwet ter inzage gelegd.

Ter inzage Het ontwerpbestemmingsplan, het milieueffectrapport, het ontwerp-beeldregieplan en  het ontwerpbesluit hogere grenswaarden liggen vanaf 11 juni zes weken ter inzage. Deze stukken kunt u op afspraak inzien bij de balie Omgevingszaken in het gemeentehuis. Ook zijn de stukken raadpleegbaar via www.binnenmaas.nl onder “Actueel/Bekendmakingen” en “besluiten/digitale publicatie”. Het ontwerpbestemmingsplan (met het MER) is ook te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl onder imrocode NL.IMRO.0585.BPBTPuttershoek-ON01.

Zienswijzen en inspraakreactieTijdens de periode dat de stukken ter inzage liggen, kan een ieder, bij voorkeur schriftelijk, reageren op de plannen. Uw zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan kan worden gericht aan de gemeenteraad van Binnenmaas, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam. Uw zienswijze tegen het ontwerpbesluit hogere grenswaarde en uw inspraakreactie op het ontwerp beeldregieplan kunnen worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders  van Binnenmaas, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer 14 078. Het indienen van zienswijzen of bezwaar tegen het MER is niet mogelijk.

Inloopavond Op 20 juni aanstaande vindt er een inloopbijeenkomst plaats in het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam. U bent tussen 18:30 uur en 20:30 uur welkom om langs te komen. De bijeenkomst is bedoeld om eventuele

Maasdam, 8 juni 2018

burgemeester en wethouders , gemeente Binnenmaas

Namens deze:

A. Borgdorff

Naar boven