Registratieregels UWV 2016

De Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op artikelen 30a, tweede lid en 30b Wet SUWI;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepalingen

UWV:

Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, genoemd in hoofdstuk 5 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

Wet SUWI:

Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen

CV:

Curriculum Vitae

Artikel 2. Registratie van werkzoekenden

  • 1. Registratie als werkzoekende op grond van artikel 30b Wet SUWI gebeurt:

    • a. Door middel van het activeren van het CV via de website van UWV.

    • b. Door middel van het aanvragen van een uitkering op grond van de Werkloosheidswet, Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

    • c. Indien de werkzoekende geen uitkering zoals genoemd in onderdeel b ontvangt en zijn CV op werk.nl niet activeert, door middel van het melden op de dichtstbijzijnde vestiging van UWV.

  • 2. De werkzoekende ontvangt een bewijs van registratie als bedoeld in artikel 30b, tweede lid, Wet SUWI:

    • a. Via de website van UWV.

    • b. Voor de werkzoekende zoals bedoelt in artikel 2, eerste lid, onder c van deze Registratieregels, door het vorenbedoelde bewijs in persoon op te halen op een vestiging van UWV.

  • 3. De ingangsdatum van registratie is de datum waarop de werkzoekende:

    • a. Het CV heeft geactiveerd.

    • b. De uitkering zoals bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder b van deze Registratieregels, heeft aangevraagd.

    • c. De uitkering ontvangt.

    • d. De datum waarop de registratie op de vestiging heeft plaatsgevonden.

Artikel 3. Geldigheidsduur van registratie

De geldigheidsduur van de registratie als werkzoekende is:

  • a. Voor een werkzoekende die een uitkering op grond van de Werkloosheidswet, Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Ioaz ontvangt, gedurende de duur van zijn uitkering.

  • b. Voor de werkzoekende die geen uitkering als bedoeld in sub a ontvangt, voor de duur dat het CV is geactiveerd.

  • c. Voor de werkzoekende zoals bedoelt in artikel 2, eerste lid, onder c van deze Registratieregels, gedurende 3 maanden.

Artikel 4. Verlenging van registratie

De werkzoekende als bedoelt in artikel 2, eerste lid, onder c van deze Registratieregels verlengt zijn registratie door tijdig een verzoek om verlenging van de registratie als werkzoekende schriftelijk in te dienen bij een vestiging van UWV. Het verzoek is tijdig ingediend indien het verzoek vóór de datum waarop de registratie als werkzoekende zijn geldigheid verliest, per post is bezorgd bij UWV, mits het niet later dan een week na afloop van deze datum is ontvangen.

Artikel 5. Beëindiging registratie als werkzoekende

De registratie als werkzoekende eindigt:

  • a. Als de uitkering van de werkzoekende stopt.

  • b. Als het CV niet langer geactiveerd is.

  • c. Als de registratie door de werkzoekende als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder c van deze Registratieregels niet tijdig is verlengd.

Artikel 6. Registratie van vacatures door UWV

  • 1. UWV honoreert in beginsel ieder verzoek van een werkgever om een vacature te registreren.

  • 2. Een verzoek om een vacature te registreren, bevat ten minste de volgende gegevens:

    • a. naam en adresgegevens van de werkgever;

    • b. vacaturegegevens: functiebenaming, urenomvang, aard van het dienstverband, plaats van werkzaamheden, ingangsdatum vacature;

    • c. contactpersoon en telefoonnummer;

    • d. sollicitatiewijze.

Artikel 7. Verwijdering van registratie van een vacature

  • 1. UWV weigert dan wel verwijdert een vacature indien blijkt dat er een gerede kans is dat vervulling van de vacature de positie van de werkzoekende kan schaden.

  • 2. Van het bedoelde in het eerste lid is in ieder geval sprake als blijkt dat werkgever:

    • a. vacature-eisen stelt die als discriminatoir zijn aan te merken;

    • b. handelt in strijd met enig wettelijk voorschrift;

    • c. misleidende of onjuiste informatie in of over de vacature heeft verstrekt;

    • d. aanstootgevend taalgebruik hanteert in de vacaturetekst.

Artikel 8. Beëindiging van de registratie van een vacature

  • 1. De registratie van een vacature wordt beëindigd op de datum die met de werkgever is overeengekomen, tenzij de werkgever een verzoek tot verlenging heeft gedaan.

  • 2. De registratie van een vacature kan worden beëindigd op verzoek van de werkgever tegen een door hem aan te geven datum. Bij gebreke van een duidelijk kenbare datum geldt als datum beëindiging de datum waarop het verzoek door UWV wordt verwerkt.

  • 3. Een verzoek om beëindiging als bedoeld in het tweede lid, is vormvrij.

Artikel 9. Intrekking, citeertitel en inwerkingtreding

  • 1. De Registratieregels UWV worden ingetrokken.

  • 2. Deze regeling wordt aangehaald als: Registratieregels UWV 2016.

  • 3. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juni 2016.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 14 mei 2018

A. Paling voorzitter Raad van Bestuur

TOELICHTING

Op grond van de Wet SUWI behoort het tot de taken van UWV om werkzoekenden als zodanig te registreren, vacatures in te nemen en zo mogelijk beide partijen met elkaar in contact te brengen.

Met de Registratieregels UWV heeft UWV vastgelegd op welke manier het bewijs van registratie als bedoeld in artikel 30b Wet SUWI wordt verleend, wat de geldigheidsduur is van de registratie en hoe deze verlengd kan worden. Verder is in de regeling aangegeven welke gegevens een werkgever moet aanleveren wanneer hij een vacature bij UWV wil laten registreren. Voor zover nodig, volgt hierna een toelichting per artikel.

Artikel 2, eerste lid onder a

Om het CV via de website van UWV te kunnen activeren, moet de werkzoekende wel in het bezit zijn van een geldig en geactiveerd DigiD.

Artikel 2, eerste lid onder b

Om een uitkering zoals genoemd in artikel 2, eerste lid, onder b te kunnen aanvragen, moet de werkzoekende wel in het bezit zijn van een geldig en geactiveerd DigiD.

Indien de werkzoekende de uitkering aanvraagt via de site van UWV dan wordt de werkzoekende na het verzenden van de aanvraag automatisch geregistreerd. Indien dit niet als zodanig gebeurd dan wordt de werkzoekende op een later tijdstip alsnog automatisch geregistreerd als werkzoekende door vergelijking van databestanden van de uitkerende instantie en UWV. De ingangsdatum die hier bedoeld wordt, is het moment waarop bij UWV bekend is dat de werkzoekende een uitkering ontvangt.

Artikel 2, eerste lid onder c

Als de werkzoekende zich op een vestiging van UWV meldt, moet de werkzoekende zich wel kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Bij het bezoek aan de vestiging vindt identificatie plaats door middel van een paspoort, ID-kaart of verblijfsvergunning.

Artikel 4

Omdat de registratie van werkzoekenden met een uitkering of geactiveerd CV automatisch doorloopt gedurende de lengte van de uitkering en de activatie van het CV, hoeven deze werkzoekenden hun registratie niet te verlengen. Alleen de werkzoekenden zonder uitkering en zonder geactiveerd CV, moeten hun registratie zelf actief verlengen.

Artikel 5

De registratie als werkzoekende wordt automatisch beëindigd als de uitkering van de werkzoekende stopt of als de werkzoekende zijn CV niet langer geactiveerd heeft.

Voor de werkzoekende met een bewijs van registratie zonder uitkering en zonder een geactiveerd CV, wordt de registratie beëindigd als deze niet tijdig is verlengd door de werkzoekende. UWV herinnert deze werkzoekenden er niet aan dat een bewijs van registratie binnen afzienbare termijn wordt beëindigd. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de werkzoekende om een verzoek om verlenging dan ook tijdig in te dienen. Een verzoek dat na de beëindiging wordt ontvangen, zal dan ook tot gevolg hebben dat de betrokkene zich opnieuw als werkzoekende moet registreren.

Artikel 7

Op grond van artikel 30b Wet SUWI heeft iedere werkgever het recht zijn vacatures bij UWV te laten registreren. Een verzoek om een vacature te registreren, kan op verschillende manieren worden gedaan. Een werkgever kan zijn vacature melden bij een vestiging, maar hij kan zijn vacature ook rechtstreeks en zonder directe bemoeienis van UWV plaatsen op de website werk.nl.

In deze laatste situatie is de mogelijkheid voor UWV om de vacature vooraf te toetsen beperkter dan in de eerstgenoemde. In beide situaties bestaat echter de behoefte om in voorkomende gevallen in te kunnen grijpen als UWV constateert dat de positie van de werkzoekende in geding komt. Hoewel zo goed als mogelijk wordt geprobeerd misstanden te voorkomen, biedt de registratie van een vacature dan ook geen garantie dat deze niet kunnen ontstaan of bestaan.

UWV honoreert zodoende een verzoek om een vacature te registreren altijd, tenzij blijkt dat er een gerede kans is dat vervulling van de vacature de positie van de werkzoekende kan schaden. Dit is bewust ruim geformuleerd, omdat een limitatieve opsomming niet is te geven.

In ieder geval zal UWV een vacature weigeren of verwijderen als blijkt dat de eisen die werkgever stelt in strijd zijn met gelijke behandelingswetgeving. Het maken van direct of indirect onderscheid tussen werkzoekenden door werkgevers, wordt door UWV niet geaccepteerd, tenzij dit gebaseerd is op een wettelijk toegestaan onderscheid. Verder zal een vacature worden geweigerd of verwijderd als strijd met andere wettelijke voorschriften wordt geconstateerd. Hierbij kan worden gedacht aan een werkgever die minder dan het wettelijk minimumloon betaalt of zodanig in strijd met de arbo normen handelt dat de gezondheid van zijn werknemers in gevaar komt.

Ook piramidebedrijven gebruiken de website om werkzoekenden te benaderen. Veelal anders dan in de vacaturetekst voorgespiegeld, vragen dergelijke bedrijven een financiële investering van de werkzoekende. Vanwege de hoeveelheid klachten van werkzoekenden over dergelijke vacatures is deze weigeringsgrond (art. 7, tweede lid onder c) in het artikel opgenomen.

Artikel 8

Met de werkgever die een vacature heeft die hij bij UWV laat registreren, worden afspraken gemaakt over de periode waarbinnen UWV zal bemiddelen. Na afloop van deze periode wordt de aldus geregistreerde vacature verwijderd, tenzij werkgever aangeeft dat de eerder overeengekomen termijn kan worden verlengd. Ook is het natuurlijk mogelijk dat een werkgever al vóór afloop van de overeengekomen termijn zijn geregistreerde vacature wil laten verwijderen. Het spreekt voor zich dat aan een dergelijk verzoek gehoor wordt gegeven.

A. Paling voorzitter Raad van Bestuur

Naar boven