Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het aanwijzen van een verplicht twee richtingen fietspad aan Het Bijvank

Logo Enschede

 

Datum : 17 januari 2018

Ons kenmerk : V-2018-0223 1800004679

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

 

Overwegende:

 

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

- het beschermen van de weggebruikers en passagiers

is het gewenst om door het plaatsen van de verkeersborden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990, inclusief onderbord OB505, het wegvak tussen de kruispunten van Het Bijvank/Pollenbrink en Het Bijvank/Piksenbrink te Enschede aan te wijzen als verplicht fietspad in twee richtingen.

 

Overwegingen

Het woongebied ten noorden van Het Bijvank wordt geherstructureerd. Naast nieuwe woningen wordt de openbare ruimte ook heringericht. Nabij de aan Het Bijvank gelegen basisscholen wordt een buurtpark gerealiseerd. Dit park sluit niet alleen ruimtelijk aan op het schoolplein, maar ook thematisch. Voor een veilig en prettig speelklimaat is het weren van gemotoriseerd verkeer op dit wegvak voor het schoolplein een belangrijke voorwaarde.

 

Het gebied ten noorden van de school, inclusief de rijbaan, wordt volledig heringericht tot (speel)park. Ter hoogte van de huidige rijbaan wordt een fietspad aangelegd voor de bereikbaarheid van de scholen, ondernemers en de woningen. Hierdoor blijft ook de oost-westroute voor het langzaam verkeer door de wijk in stand.

 

Voor het gemotoriseerde verkeer wordt Het Bijvank vanaf de Piksenbrink in westelijke richting doorgetrokken en aangesloten op de Geessinkweg. Voor de oostelijk gelegen woningen wijzigt in zoverre niets, aangezien de verkeersontsluiting nu ook geen ontsluiting in westelijke richting heeft. In de wijk blijven bypasses in stand, zodat gemotoriseerd verkeer nog in oost/west richting kan blijven rijden. Hulpverlenende diensten kunnen gebruik blijven maken van het verplichte fietspad, doordat er uitneembare palen (met brandweerslot) worden geplaatst.

 

De vervallen parkeerplaatsen ten noorden van de school worden elders in de wijk herplaatst.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 9 januari 2018 een positief advies uit.

 

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om door het plaatsen van de verkeersborden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990, inclusief onderbord OB505, het wegvak tussen de kruispunten van Het Bijvank/Pollenbrink en Het Bijvank/Piksenbrink te Enschede aan te wijzen als verplicht fietspad in twee richtingen.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede en moet de volgende elementen bevatten:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een omschrijving van het besluit waar het bezwaar tegen is gericht;

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

- kopie van dit besluit

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Aldus vastgesteld op 17 januari 2018

 

 

 

 

 

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

W.B. Vochteloo,

hoofd afdeling Bestemmen & Vergunningen

Bijlage:

- Situatietekening

In afschrift aan

- mayk.thijssen@politie.nl

- m.kamphuis@brandweertwente.nl

- Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Beheer, J. Luten

Naar boven