Kennisgeving/bekendmaking besluiten Netversterking Marnezijl – Oudehaske, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 8 juni 2018 tot en met vrijdag 20 juli 2018 liggen het inpassingsplan, het besluit over de m.e.r. en 10 overige besluiten ter inzage voor het project Netversterking Marnezijl – Oudehaske. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen beroep instellen.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT is de initiatiefnemer voor de aanleg van de ondergrondse hoogspanningsverbinding 110 kV tussen Marnezijl (ten westen van Bolsward) en Oudehaske (ten westen van Heerenveen). Liander en TenneT zijn gezamenlijk de initiatiefnemers voor de uitbreiding van het hoog­spanningstation Oudehaske 110 kV/220 kV.

Waarom is dit project nodig?

Om klaar te zijn voor de toekomst met meer energie uit schone energiebronnen, is het noodzakelijk dat we ons elektriciteitsnet continu verbeteren. Het huidige hoogspanningsnet in Friesland is daarvoor niet toereikend. Om de leveringszekerheid nu en in de toekomst te kunnen garanderen is een netversterking van Marnezijl naar Oudehaske nodig.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt er samen met bedrijven, gemeenten en provincies aan bij dat dit op een betrouwbare, betaalbare en veilige manier gebeurt.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het project ondergrondse netversterking 110 kV van Marnezijl naar Oudehaske en uitbreiding van station Oudehaske 110 kV/220 kV is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de aanpassing van het tracé wordt vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

De ontwerpen hebben van 19 januari 2018 tot en met 1 maart 2018 ter inzage gelegen. Er is gedurende deze termijn 1 zienswijze ingediend. Rekening houdend met de ingebrachte zienswijze is het inpassingsplan vastgesteld.

De besluiten worden op donderdag 7 juni 2018 door de Minister van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. De besluiten worden bekendgemaakt door aankondiging in de Staatscourant en in regionale huis-aan-huisbladen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de besluiten en andere onderliggende stukken van vrijdag 8 juni 2018 tot en met vrijdag 20 juli 2018 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locatie:

  • Gemeenteloket Sûdwest Fryslân, Marktstraat 15 te Sneek.

Hoe kunt u beroep indienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit kunnen tegen dat besluit beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start de dag nadat de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 9 juni 2018 tot en met vrijdag 20 juli 2018. Ook een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan beroep instellen.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

We verzoeken u vriendelijk om een kopie van het beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

T.a.v. directie WJZ (D-passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is, wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de besluitvorming van het project Netversterking Marnezijl – Oudehaske vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen?

Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten: 070 379 89 79.

Naar boven