Onherroepelijk bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein en windturbinepark Groote Haar'

Logo Gorinchem

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken bekend, dat op woensdag 25 april 2018 onherroepelijk zijn geworden:

  • 1.

    het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein en windturbinepark Groote Haar’, NL.IMRO.0512.BP2016164-4001;

  • 2.

    het besluit om t.b.v. het onder 1 genoemde bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen;

  • 3.

    het beeldkwaliteitsplan ‘Bedrijventerrein Groote Haar’.

 

Gebiedsontwikkeling ‘Groote Haar’

De gebiedsontwikkeling bestaat uit realisatie van het regionale bedrijventerrein ‘Groote Haar’, met een bruto omvang van circa 62,5 ha en ongeveer 37 ha netto uitgeefbaar terrein. Het windturbinepark met maximaal 2 windturbines maakt onderdeel uit van het bedrijventerrein. Voor het ontsluiten van het bedrijventerrein worden ter hoogte van de verzorgingsplaats Scheiwijk nieuwe op- en afritten op de A27 gerealiseerd. Tussen de aansluiting op de A27 en het bedrijventerrein wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd, die de aansluiting en het bedrijventerrein direct met elkaar verbindt.

 

De gebiedsontwikkeling is gelegen op het grondgebied van zowel de gemeente Giessenlanden als Gorinchem. Het bedrijventerrein met een deel van de verbindingsweg ligt op het grondgebied van Gorinchem. Het grootste deel van de verbindingsweg en de aansluiting op de A27 liggen op het grondgebied van Giessenlanden. Om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken, zijn de volgende plannen door de gemeenteraden van Gorinchem en Giessenlanden op respectievelijk 20 april 2017 en 11 mei 2017 (gewijzigd) vastgesteld:

  • 1.

    Het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein en windturbinepark ‘Groote Haar’’: Voor het bedrijventerrein ‘Groote Haar’, het windturbinepark in de noordrand van het bedrijventerrein en het zuidelijk deel van de verbindingsweg op het grondgebied van Gorinchem.

  • 2.

    Het beeldkwaliteitsplan ‘Bedrijventerrein Groote Haar’: Voor het bedrijventerrein ‘Groote Haar’.

  • 3.

    Het bestemmingsplan ‘Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar’: Voor de aansluiting op de A27 en het noordelijk deel van de verbindingsweg, dat op het grondgebied van Giessenlanden ligt. Dit bestemmingsplan is door de gemeente Giessenlanden vastgesteld.

 

Tegen beide bestemmingsplannen is beroep ingesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 25 april 2018 uitspraak gedaan, inhoudende het niet ontvankelijk verklaren van één beroepschrift en de overige ingediende beroepschriften ongegrond te verklaren. Door deze uitspraak hebben de bestemmingsplannen een onherroepelijke status gekregen.

 

Begrenzing en ligging plangebied

Het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein en windturbinepark Groote Haar’ wordt globaal begrensd door:

  • 1.

    noordzijde: agrarische percelen en ter plaatse van de verbindingsweg de gemeentegrens met Giessenlanden;

  • 2.

    oostzijde: in het noordelijke deel van het plangebied de Hoogbloklandseweg en meer zuidelijk de Ravensloot;

  • 3.

    zuidzijde: de Haarweg;

  • 4.

    westzijde: de grens van het Tracébesluit A27 Houten - Hooipolder. 

Inhoud

Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van en het stellen van randvoorwaarden voor het bedrijventerrein ‘Groote Haar’, het windturbinepark en het zuidelijke deel van de verbindingsweg, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Gorinchem.

 

De gemeenteraad heeft bij het vaststellen van het bestemmingsplan expliciet besloten om voor dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen. Het kostenverhaal is namelijk via de grondexploitatie voor Groote Haar voldoende verzekerd.

 

Het beeldkwaliteitsplan bevat actuele kwalitatieve stedenbouwkundige richtlijnen waaraan de bebouwing op en inrichting van het bedrijventerrein ‘Groote Haar’ moet voldoen, om het gewenste streefbeeld te kunnen bereiken.

 

Ter inzage

Het onherroepelijk bestemmingsplan wordt verbeeld op een landelijke voorziening. Op de website www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen, onder de koppen ‘Onherroepelijk’ en ‘Onherroepelijk bestemmingsplan Bedrijventerrein en windturbinepark Groote Haar’ staat een link naar deze landelijke voorziening.

 

Afschriften van het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan en het beeldkwaliteitsplan zijn op te vragen bij de heer A. Rietveld van de afdeling Welzijn, Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling. Zijn telefoonnummer s 0183-65 93 17. E-mailen kan naar a.rietveld@gorinchem.nl.

 

Geen beroep

Tegen het bestemmingsplan en het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan kan geen beroep meer worden ingesteld. Het beeldkwaliteitsplan wordt aangemerkt als een beleidsregel. Op grond van artikel 8:2 Algemene wet bestuursrecht is het niet mogelijk hiertegen bezwaar en/of beroep in te dienen.

 

Gorinchem 5 juni 2018

Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling gemeente Gorinchem,

Namens deze:

A. Rietveld

Naar boven