Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de Minister van Justitie en Veiligheid van 29 mei 2018, nummer 2264102, houdende wijziging van de Subsidieregeling AMIF en ISF 2014–2020

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op de artikelen 48s en 48t van de Wet Justitie-subsidies;

Besluiten:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling AMIF en ISF 2014–2020 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘de Minister van Veiligheid en Justitie’ vervangen door ‘de Minister van Justitie en Veiligheid’.

B

In artikel 3 eerste lid, wordt ‘de Directie Regie Vreemdelingenketen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie’ vervangen door ‘de Directie Regie Migratieketen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid’.

C

Aan bijlage C, artikel C7, wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. In afwijking van artikel 13, onderdeel f, zijn binnenlandse reiskosten voor projecten die zich richten op de activiteit, bedoeld in artikel C5, eerste lid, onder h, subsidiabel.

D

Bijlage D, artikel D1, komt te luiden:

De subsidie wordt aangevraagd door het landelijk politiekorps, bedoeld in artikel 25, eerste lid, van de Politiewet 2012, het directoraat-generaal Rechtshandhaving en Rechtspleging of het directoraat-generaal Politie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

E

In bijlage D, artikel D2, wordt ‘29 december 2017, 17.00 uur’ vervangen door ‘31 december 2018, 17.00 uur’.

F

Bijlage D, artikel D5, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel a, wordt ‘de duur van het project maximaal 60 maanden is’ vervangen door ‘het project tot maximaal 31 december 2021 duurt’.

2. Onder vernummering van het derde tot het tweede lid vervalt het tweede lid.

G

In bijlage E, artikel E2, wordt ‘12 mei 2015, 09.00 uur, tot en met 29 december 2017, 17.00 uur’ vervangen door ‘4 juni 2018, 09.00 uur, tot en met 31 december 2018, 17.00 uur’.

H

Bijlage E, artikel E5, komt te luiden:

Een project is gericht op het implementeren van het Europees opleidingsprogramma voor Rechtshandhaving in het politieonderwijs in Nederland.

I

Bijlage E, artikel E6, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘de duur van het project maximaal 60 maanden is’ vervangen door ‘het project tot maximaal 31 december 2021 duurt’.

2. Het derde lid vervalt.

J

Bijlage H, artikel H1, komt te luiden:

De subsidie wordt aangevraagd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de Koninklijke Marechaussee (Defensie).

K

In bijlage H, artikel H2, wordt ’31 december 2018, 17.00 uur’ vervangen door ‘31 december 2019, 17.00 uur’.

L

Bijlage H, artikel H5, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder verlettering van onderdeel d tot onderdeel c vervalt onderdeel c.

2. Onder verlettering van de onderdelen f tot en met h tot de onderdelen d tot en met f vervalt onderdeel e.

M

Bijlage H, artikel H6, wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Een project duurt tot maximaal 31 december 2021, met uitzondering van een project dat ziet op artikel H5, onderdeel f, dat tot maximaal 31 december 2022 duurt.

2. Onder vernummering van het derde lid tot het tweede lid vervalt het tweede lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 mei 2018

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van de Subsidieregeling AMIF en ISF 2014–2020 bevat onder andere aanpassingen van de subsidieregels met betrekking tot projecten op het gebied van het Europees opleidingsprogramma voor Rechtshandhaving en management van de externe EU-grenzen. Dit zijn wijzigingen met betrekking tot het ISF (Fonds voor interne veiligheid (instrument voor financiële steun voor politiële samenwerking, voorkoming en bestrijding van criminaliteit, en crisisbeheersing en instrument voor financiële steun voor de buitengrenzen en visa)) die worden onderbouwd door aanpassingen in het Nationaal Programma. Hiervoor is vanuit de Europese Commissie additioneel budget beschikbaar gesteld en in het Nationaal Programma op projectniveau vastgelegd. Hieraan is direct gekoppeld wie het betreffende project kan gaan uitvoeren. Het daadwerkelijk subsidiabel maken van het project gebeurt door middel van aanpassing van onderhavige regelgeving.

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdelen A en B (artikelen 1 en 3)

Deze wijzigingen betreffen een aantal naamswijzigingen.

Onderdeel C (Bijlage C, artikel C7, vierde lid)

De activiteit in artikel C5, eerste lid, onderdeel h, ziet op de inzet van transportmiddelen voor het versterken van de logistiek van het terugkeerproces. Deze activiteit kon niet volledig worden gesubsidieerd omdat binnenlandse reiskosten niet in aanmerking komen voor subsidie. Door deze wijziging komen de binnenlandse reiskosten met betrekking tot deze subsidiabele activiteiten wel voor subsidie in aanmerking. Het is daarvoor uiteraard wel noodzakelijk dat een wijziging van de subsidie wordt aangevraagd en bij beschikking wordt goedgekeurd.

Onderdeel D tot en met F (Bijlage D, artikelen D1, D2 en D5)

Door deze wijzigingen wordt het mogelijk dat ook de politie subsidieaanvragen kan indienen gericht op de ontwikkeling van financieel rechercheren of op de operationele toepassing ervan (ISF) en dat het beschikbare subsidieplafond zo goed mogelijk kan worden benut.

Onderdelen G tot en met I (Bijlage E, artikelen E2, E5 en E6, eerste en derde lid)

Het was al mogelijk dat subsidies gericht op het implementeren van het Europees opleidingsprogramma voor Rechtshandhaving in het politieonderwijs in Nederland (ISF) konden worden aangevraagd. Door deze wijzigingen is de omschrijving van de subsidiabele activiteit geactualiseerd, het tijdvak om een subsidieaanvraag in te dienen verruimd en als gevolg daarvan is ook de maximale duur van een project aangepast. Dit maakt voorts dat het beschikbare subsidieplafond zo goed mogelijk kan worden benut.

Onderdelen J tot en met M (Bijlage H, artikelen H1, H2, H5 en H6, eerste en tweede lid)

Deze aanpassingen maken mogelijk dat het Ministerie van Justitie en Veiligheid een subsidieaanvraag kan indienen in verband met de subsidiabele activiteit genoemd in artikel H5, onderdeel f (nieuw) in het kader van het ISF. Deze activiteit ziet op investeringen en activiteiten in verband met het voorbereiden, ontwikkelen en onderhouden van de nationale systemen ten behoeve van de uitvoering van slimme grenzen. Het ministerie zal hiervoor een programma inrichten. Mede vanwege dit programma is het aanvraagtijdvak verruimd en de maximale duur van een project aangepast.

Artikel II

De invoeringstermijn bedraagt minder dan twee maanden en de inwerkingtreding valt niet op een vast verandermoment. Daarmee wijkt de inwerkingtreding af van het systeem van vaste verandermomenten. Deze regeling betreft een aantal gunstige aanpassingen, waarvoor afwijking is toegestaan, omdat de betreffende doelgroep daarbij gebaat is.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, M.G.J. Harbers

Naar boven