Volmachtbesluit notariaat Rijksvastgoedbedrijf 2018

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

gelet op afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUIT

vast te stellen het navolgende volmachtbesluit:

Artikel 1

Aan de directeur-generaal, de directeuren, de afdelingshoofden en de sectiehoofden van het Rijksvastgoedbedrijf wordt volmacht verleend voor het verlenen van volmacht aan medewerkers van notariskantoren voor het passeren van notariële akten ten aanzien van aangelegenheden die behoren tot het eigen werkterrein en voor zover het gaat om het zakenrechtelijk bevestigen van reeds aangegane verplichtingen.

Artikel 2

De volmacht wordt verleend bij schriftelijk besluit, in overeenstemming met de hiërarchisch naasthogere functionaris.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Volmachtbesluit notariaat Rijksvastgoedbedrijf 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

Algemeen

Dit besluit regelt de bevoegdheid van de directeur-generaal, de directeuren, de afdelingshoofden en de sectiehoofden van het Rijksvastgoedbedrijf om volmacht te verlenen aan medewerkers van notariskantoren voor het namens de Staat der Nederlanden verrichten van rechtshandelingen, bestaande uit het passeren van notariële akten.

Ter waarborging van de onafhankelijke positie van de notaris dient de volmacht te worden verleend aan medewerkers van het desbetreffende notariskantoor en niet aan de notaris zelf.

Het gaat hier uitsluitend om rechtshandelingen waarmee reeds aangegane verplichtingen zakenrechtelijk worden bevestigd. Aan de zakenrechtelijke bevestiging bij de notaris moet een rechtsgeldig ondertekende overeenkomst ten grondslag liggen. Dit wil zeggen: een overeenkomst die is ondertekend door een op grond van de vigerende mandaatbesluiten bevoegde functionaris. Alleen dan kan gesproken worden van het bij de notaris zakenrechtelijk bevestigen van een reeds aangegane verplichting.

Het verlenen van volmacht aan medewerkers van notariskantoren moet ook steeds geschieden door de functionaris tot wiens werkterrein de betreffende aangelegenheid behoort. De in artikel 6, eerste lid van het mandaatbesluit van het Rijksvastgoedbedrijf opgenomen grensbedragen zijn hierop, op grond van artikel 6, derde lid, onder d. van het mandaatbesluit van het Rijksvastgoedbedrijf, niet van toepassing.

Overigens is de bevoegdheid voor de betreffende functionarissen zelf om de Staat te vertegenwoordigen bij het zakenrechtelijke bevestigen bij de notaris van een rechtsgeldig ondertekende overeenkomst geregeld in het mandaatbesluit van BZK (voor de directeur-generaal en de directeuren) en in het mandaatbesluit van het Rijksvastgoedbedrijf (voor de afdelingshoofden en de sectiehoofden). De bevoegdheid om de volmacht door te geven aan niet onder hen ressorterende functionarissen was tot dusver niet geregeld.

De behoefte om deze bevoegdheid nu wel te regelen komt voort uit het toegenomen aantal rechtshandelingen waarvoor de notaris moet worden ingeschakeld en uit de inefficiëntie van het inzetten van functionarissen van het Rijksvastgoedbedrijf om de Staat te vertegenwoordigen bij het passeren van aktes, mede als gevolg van de landelijke spreiding en het afgenomen aantal regiokantoren.

Daarbij stond het voormalige Besluit privaatrechtelijke rechtshandelingen 1996 het verlenen van volmacht aan niet onder de ministers ressorterende natuurlijke personen en rechtspersonen alleen toe indien daartoe dwingende redenen bestonden. De Regeling financieel beheer van het Rijk, waarin de volmachtverlening thans is geregeld, geeft een ruimere bevoegdheid om volmacht te verlenen aan niet onder de ministers ressorterende personen.

Artikelsgewijs

Artikel 2

In geval bijvoorbeeld een sectiehoofd de volmacht verstrekt, dient deze volmacht blijk te geven van de instemming van de naasthogere functionaris, in dit geval het betreffende afdelingshoofd.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

Naar boven