Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 mei 2018, nr. 2018-0000084347, tot aanpassing van de Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 augustus 2016, 2016-0000171123, tot aanwijzing van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen als nationaal coördinatiebureau als bedoeld in artikel 9 van de EURES-verordening en aanwijzing van vertegenwoordigers van het nationale coördinatiebureau

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 9, eerste lid, artikel 11, en artikel 14 van Verordening (EU) 2016/589 van het Europees Parlement en de Raad van 13 april 2016 inzake een Europees netwerk van diensten voor arbeidsvoorziening (EURES), de toegang van werknemers tot mobiliteitsdiensten en de verdere integratie van de arbeidsmarkten en tot wijziging van Verordeningen (EU) nr. 492/2011 en (EU) nr. 1296/2013;

Besluit:

ARTIKEL I

aanpassing van de Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 augustus 2016, 2016-0000171123, tot aanwijzing van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen als nationaal coördinatiebureau als bedoeld in artikel 9 van de EURES- verordening en aanwijzing van vertegenwoordigers van het nationale coördinatiebureau wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1’ geplaatst.

2. Er worden drie leden toegevoegd, luidende:

  • 2. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen draagt zorg voor de totstandkoming en het bijhouden van een systeem om organisaties als EURES-lid of -partner toe te laten als bedoeld in artikel 11 van de verordening.

  • 3. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen verzamelt en analyseert informatie over arbeidstekorten en -overschotten en over EURES activiteiten op nationaal niveau en in grensoverschrijdend verband als bedoeld in artikel 30, eerste lid, van de verordening en houdt rekening met deze informatie in het jaarlijkse nationale werkprogramma ten behoeve van EURES.

  • 4. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen beschikt over procedures ter verzameling van gegevens over de activiteitengebieden van EURES op nationaal niveau als bedoeld in artikel 32, eerste lid, van de verordening.

B

In artikel 3 wordt ‘mevrouw Jeanette van Yperen (Manager NCO)’ vervangen door: mevrouw Irma Vijverberg (Manager NCO).

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en artikel I, onderdeel A, werkt terug tot en met 1 mei 2017 en artikel I, onderdeel B, werkt terug tot en met 1 maart 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 25 mei 2018

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Verordening (EU) 2016/589 inzake een Europees netwerk van diensten voor arbeidsvoorziening (EURES)1 is een herziening van de eerdere EURES verordening No 492/2011 en het Uitvoeringsbesluit 2012/733/EU. Dit regelgevend kader heeft als doel de arbeidsmobiliteit binnen de EU te bevorderen. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) is aangewezen als het nationale coördinatiebureau. Tevens is een coördinatiegroep ingesteld die coördinerend optreedt voor wat betreft de activiteiten en het functioneren van het EURES-netwerk, en die dienst doet als platform voor de uitwisseling van informatie en het delen van beste praktijken. De coördinatiegroep bestaat uit vertegenwoordigers van het Europees coördinatiebureau en van de nationale coördinatiebureaus. Mevrouw Irma Vijverberg, werkzaam bij het UWV, heeft met ingang van 1 maart 2017 mevrouw Jeanette van Yperen als Manager Nationaal Coördinatiebureau (NCO) vervangen en wordt met ingang van die datum aangewezen als vertegenwoordiger van het nationale coördinatiebureau in de coördinatiegroep, naast Harry van den Berg, werkzaam bij het UWV als Business Adviseur NCO. Daartoe wordt artikel 3 van uitvoeringsregeling met terugwerkende kracht tot die datum aangepast.

De Regeling ter uitvoering van de EURES-verordening van 22 augustus 2016, waarin UWV als nationaal coördinatiebureau is aangewezen wordt aangevuld met de taken genoemd in de verordening, die UWV in dat kader met ingang van 1 mei 2017 vervult. Dit is in de regeling opgenomen om daarmee kenbaar te maken dat UWV met die taken is belast.

Artikel 11 van de verordening bevat de verplichting om een toelatingssysteem in te richten voor de uitbreiding van het EURES-netwerk. Het EURES-netwerk onder de verordening bestaat uit EURES-Leden en -Partners. Leden zijn de partijen die alle EURES-diensten aanbieden en Partners zijn partijen die minimaal één EURES-dienst aanbieden. EURES-Leden en -Partners moeten aan verschillende voorwaarden voldoen zoals het leveren van vacatures, cv’s, informatie en het bijdragen aan de Europese planning, verantwoording en evaluatie cyclus. Het UWV is verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het toelatingssysteem, waaronder wordt verstaan: het opstellen van nationale toelatingscriteria en een toelatingsprocedure (artikel 11, eerste en tweede lid) alsmede het toelaten, uitzetten en weigeren van leden en partners (artikel 11, vijfde en zevende lid). Onder de verantwoordelijkheid van het UWV valt ook het creëren van de technische voorzieningen voor het leveren van informatie via de UWV systemen aan het EURES-portaal.

Daarnaast bevat artikel 30, eerste lid, van de verordening de verplichting om informatie te verzamelen over de nationale arbeidsmarkt en nationale en grensoverschrijdende EURES-activiteiten. Uitwisseling van informatie is van groot belang voor het functioneren van het EURES-netwerk. Het UWV verzamelt deze informatie en deelt deze binnen het EURES-netwerk. Daarnaast betrekt het UWV deze informatie ook in het jaarlijkse EURES-werkprogramma.

Het UWV stelt een procedure op voor de verzameling en analyse van data over nationale EURES-activiteiten als genoemd in artikel 32, eerste lid, van de verordening.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees


X Noot
1

Verordening (EU) 2016/589 van het Europees Parlement en de Raad van 13 april 2016 inzake een Europees netwerk van diensten voor arbeidsvoorziening (EURES), de toegang van werknemers tot mobiliteitsdiensten en de verdere integratie van de arbeidsmarkten en tot wijziging van Verordeningen (EU) nr. 492/2011 en (EU) nr. 1296/2013.

Naar boven