Besluit van 18 mei 2018 houdende wijziging van het Besluit van 27 april 2012, houdende de vaststelling van de toelagen voor de voorzitter en de leden van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (Stcrt. 2012, 10245) in verband met de invoering van indexering van de toelagen voor de voorzitter en de leden van het College van Beroep voor het hoger onderwijs

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 mei 2018, nr. 1357544, directie Organisatie en Bedrijfsvoering, in overeenstemming met Onze Minister van Financiën;

Gelet op artikel 7.65, vijfde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

In het Besluit van 27 april 2012, houdende de vaststelling van de toelagen voor de voorzitter en de leden van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (Stcrt. 2012, 10245), wordt na artikel 1 een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a

  • 1. De in artikel 1 genoemde bedragen worden verhoogd telkens als en voor hetzelfde percentage waarmede de salarisbedragen van bijlage A van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 worden verhoogd.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde verhoging vindt plaats ingaande de maand januari volgend op het kalenderjaar waarin de salarisbedragen van bijlage A van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 zijn aangepast.

  • 3. Voor de toepassing van het eerste en tweede lid wordt na inwerkingtreding van de Wet Normalisering rechtspositie ambtenaren uitgegaan van aanpassing van de salarisbedragen in de sector Rijk op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst geldend voor de sector Rijk.

ARTIKEL II.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt voor de op de datum van inwerkingtreding fungerende voorzitter en fungerende leden terug tot hun moment van aantreden doch niet verder dan tot en met 1 januari 2011.

Onze Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is belast met de uitvoering van dit besluit, waarvan mededeling zal worden gedaan in de Staatscourant en waarvan afschrift zal worden gezonden aan Onze Minister van Financiën.

Wassenaar, 18 mei 2018

Willem-Alexander

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Er is een College van Beroep voor het hoger onderwijs samengesteld uit een voorzitter en leden welke een rol van geschillenbeslechting vervullen binnen het hoger onderwijs en daarvoor een honorarium ontvangen op de voet van het Besluit van 27 april 2012, houdende de vaststelling van de toelagen voor de voorzitter en de leden van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (Stcrt. 2012, 10245).

De toelagen van dit besluit golden op basis van terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2011 en sedert 2011 heeft er geen verhoging van de vastgestelde toelagen plaats gevonden. Ten einde te voorzien in indexering is aansluiting gezocht bij de salarisverhoging binnen de sector Rijk.

Tot aan de normalisering van de rechtspositie van de ambtenaren is deze gebaseerd op het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en nadien op een (nieuwe) collectieve arbeidsovereenkomst.

Ten einde de uitvoeringslast van indexering met terugwerkende kracht te kunnen beperken is er voor gekozen om gewezen voorzitters en gewezen leden hier niet in te hoeven betrekken.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven