Intrekking Beleidsregels inzake de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels, Autoriteit Consument en Markt

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUIT:

Artikel 1

De Beleidsregels inzake de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels worden ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit met de toelichting zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 mei 2018

De Autoriteit Consument en Markt, Overeenkomstig het door het bestuur op 17 mei 2018 genomen besluit, F.J.H. Don bestuurslid

TOELICHTING

In dit besluit worden de Beleidsregels inzake de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels ingetrokken. In de beleidsregels is de bevoegdheid van de ACM uitgewerkt om geschillen te beslechten op grond van de Telecommunicatiewet (Tw) ten aanzien van de gedoogplicht bij de aanleg van kabels (artikel 5.3 Tw), de kosten die verband houden met het nemen van maatregelen ten aanzien van kabels (artikel 5.8 Tw) en het medegebruik van voorzieningen (artikel 5.12 Tw).

De intrekking van de beleidsregels ten aanzien van de artikelen 5.3 en 5.12 Tw houdt verband met de implementatie van richtlijn 2014/61/EU van het Europese parlement en de Raad van 15 mei 2014 inzake maatregelen ter verlaging van de kosten van de aanleg van elektronische communicatienetwerken met hoge snelheid (PbEU 2014, L 155) (hierna: richtlijn breedband). Deze richtlijn is onder meer geïmplementeerd door wijziging van hoofdstuk 5 en invoering van een nieuw hoofdstuk 5a in de Tw via de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (Wibon). Deze wet en de daarop gebaseerde uitvoeringsregelgeving is op 31 maart 2018 in werking getreden.

De intrekking van de beleidsregels ten aanzien van artikel 5.8 hangt samen met de inwerkingtreding van de Wet versterking telecommunicatiebeleid per 1 juli 2016.

Beleidsregels artikel 5.3 Tw

In verband met de implementatie van de richtlijn breedband is artikel 5.3 van de Tw aangepast. Door deze wijziging zijn de beleidsregels van de ACM over deze geschilbeslechting niet meer juist en worden ook gelet op het gering aantal geschilverzoeken ingetrokken. De ACM zal eerst ervaring opdoen met toepassing van het gewijzigde artikel 5.3 Tw en bezien of vaststelling van beleidsregels op dit vlak nodig is.

De intrekking van deze beleidsregels laat uiteraard onverlet dat de aanbieder alsmede de rechthebbende of de beheerder op basis van artikel 5.3 Tw een geschil bij de ACM kan indienen. Het aanvraagformulier op de website van de ACM voor het indienen van een geschil op grond van artikel 5.3 Tw zal in lijn worden gebracht met de wijzingen van de Tw vanwege de implementatie van de richtlijn breedband.

Beleidsregels artikel 5.12 Tw

Verplichtingen voor het medegebruik van voorzieningen, die waren geregeld in de artikelen 5.12 Tw (medegebruik van de voorzieningen van elektronische telecommunicatienetwerken) en 3.24 Tw (medegebruik antenne-opstelpuntenantenne en antenne-inrichtingen), staan nu in verband met de implementatie van de richtlijn breedband in één regime in het nieuwe hoofdstuk 5a Tw (artikel 5a.3).

De ACM heeft de afgelopen jaren geen geschilverzoeken als bedoeld in 5.12 Tw (oud) en handhavingsverzoeken hiervoor ontvangen. Verder komen de voorschriften voor verzoeken om medegebruik in het nieuwe hoofdstuk 5a niet helemaal overeen met hetgeen was geregeld voor medegebruik als bedoeld in 5.12 Tw (oud), zodat de beleidsregels die hierover waren vastgesteld niet in stand kunnen blijven. De ACM trekt daarom de beleidsregels op dit punt in. Voor geschillen over medegebruik op grond van artikel 3.24 Tw (oud) heeft de ACM geen beleidsregels vastgesteld.

De ACM zal eerst ervaring opdoen met toepassing van het nieuwe hoofdstuk 5a van de Tw. Op grond daarvan zal de ACM bezien of vaststelling van beleidsregels op dit vlak nodig is.

Ook hier geldt dat de intrekking van deze beleidsregels onverlet laat dat de aanbieder of een netwerkexploitant op basis van artikel 5a.3 een geschil bij de ACM kan indienen. Zij kunnen hiervoor gebruik maken van het aanvraagformulier voor de beslechting van een geschil op grond van artikel 12.2 Tw.

Naar boven