Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 9 mei 2018, 2018-0000076870, tot wijziging van de Regeling SUWI in verband met de Regeling doorbelasting kosten gegevensverstrekking uitvoerders private aanvullingendoorberekening van kosten van gegevensverstrekking aan uitvoerders van private aanvullingsregelingen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 5.12, derde lid, en 5.15, vijfde lid, van het Besluit SUWI;

Besluit:

ARTIKEL I

Na paragraaf 3.1a van de Regeling SUWI wordt een nieuwe paragraaf ingevoegd in hoofdstuk 3, luidende:

§ 3.1b. Gegevensverstrekking aan uitvoerders van private aanvullingsregelingen

Artikel 3.3a. Kosten gegevensverstrekking door het UWV

Indien het UWV gegevens verstrekt aan derden als bedoeld in artikel 73, tweede lid, van de Wet SUWI, brengt het UWV deze derden ter zake van deze gegevenslevering kosten in rekening volgens door het UWV vastgestelde en voor aanvang van het kalenderjaar gepubliceerde tarieven. Het UWV kan bij de vaststelling van tarieven rekening houden met kosten voor ontwikkeling van systemen voor de verstrekking van gegevens, kosten voor aansluiting van ontvangers van de gegevens op systemen van het UWV en kosten per verstrekking.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 9 mei 2018

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

TOELICHTING

Op grond van artikel 73, tweede lid, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI) is het UWV bevoegd op verzoek aan risicofondsen of andere uitvoerders van collectieve voorzieningen voor werknemers of ambtenaren, alle gegevens en inlichtingen te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van die collectieve voorziening, voor zover die taak vergelijkbaar is met een wettelijke taak van het UWV of de SVB. Een voorbeeld van een taak waarvoor gegevens kunnen worden verstrekt betreft de private aanvulling op de wettelijke WW- en WGA-uitkeringen. Op grond van het vijfde lid van artikel 73 wordt bij of krachtens algemene maatregel van bestuur bepaald welke gegevens op grond van het eerste tot en met vierde lid worden verstrekt, en kunnen regels worden gesteld voor de wijze waarop de gegevensverstrekking plaatsvindt en voor de kosten die daarvoor in rekening kunnen worden gebracht. Dit is uitgewerkt in de artikelen 5.12 en 5.15 van het Besluit SUWI. In artikel 5.12 betreft het gegevens van werknemers en uitkeringsgerechtigden die in verband met de premie- en loonbelastingheffing in de polisadministratie worden verwerkt. In artikel 5.15 zijn nadere gegevens gespecificeerd die het UWV kan verstrekken, die het UWV verwerkt voor de verstrekking van de WW, ZW en WIA uitkeringen, te weten persoonsgegevens, gegevens over de uitkeringsverhouding en over opleiding en werkervaring.

Met deze wijziging worden in de Regeling SUWI regels opgenomen over het in rekening brengen van kosten van deze gegevensverstrekking. Aanleiding voor het treffen van deze regeling is de private aanvulling op de wettelijke WW- en WGA-uitkeringen door private uitvoerders, ter compensatie van de verkorting van de maximale duur van de WW-uitkering en de wijziging in de opbouw van de duur van het recht op WW-uitkering alsmede van de loongerelateerde WGA-uitkering.

Uitgangspunt is dat het UWV de werkelijke kosten in rekening brengt bij ontvangers van de gegevens. Het UWV berekent alleen de kosten die moeten worden gemaakt voor de verstrekking van de benodigde gegevens, maar rekent niet de kosten mee die al gemaakt zijn voor de reguliere uitvoering. De door te berekenen kosten kunnen ontstaan door de voorbereiding, ontwikkeling en bouw of aanpassing van systemen voor de gegevensverstrekking, en de invoering en aanpassing van werkprocessen binnen het UWV. Daarnaast kunnen kosten worden veroorzaakt door de aansluiting en het aangesloten houden van ontvangers op een systeem voor gegevensverstrekking en het doorlopend onderhouden en verbeteren van systemen en processen. Tot slot betreft het de kosten van levering van gegevens aan de ontvangers.

Het UWV stelt de tarieven vast op basis van geraamde of gerealiseerde bedragen van ontwikkeling en onderhoud van systemen en processen en ingeschatte verwerkingstijden, mede op basis van inschatting door uitvoeringsdeskundigen binnen het UWV.

UWV publiceert de vastgestelde tarieven voor aanvang van het kalenderjaar waarvoor de tarieven gelden.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2018.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W. Koolmees

Naar boven