Vestiging voorkeursrecht Kloosterakker

Logo Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken het volgende bekend.

Op 15 mei 2018 hebben wij besloten op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gronden voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn. Het gaat om gronden gelegen in het gebied globaal omsloten door de Hoofdvaartsweg, Kloosterveen I, de Domeinweg en de Norgervaart. Het betreft de eerste fase van de uitbreiding van Kloosterveen: Kloosterakker. Het besluit treedt in werking op 17 mei 2018. De aanwijzing is gebaseerd op de Structuurvisie Kloosterveen 2017-2035.

Gevolgen

De aanwijzing houdt in dat de betreffende eigenaren en rechthebbenden wanneer zij hun grond of recht willen vervreemden, dit eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. In de Wvg is een beperkt aantal uitzonderingen opgenomen. Alle eigenaren en rechthebbenden ontvangen per aangetekende brief persoonlijk bericht van de aanwijzing. Het aangewezen perceel is nader aangewezen op de kadastrale kaart en de perceelslijst.

Binnen drie maanden moet de gemeenteraad een besluit nemen op ons voorstel over te gaan tot definitieve aanwijzing van de gronden. Indien de raad vóór 15 augustus 2018 een besluit tot aanwijzing neemt, geldt het voorkeursrecht voor drie jaren. Indien voor het einde van de drie jaar een bestemmingsplan voor de betreffende gronden is vastgesteld, blijft het voorkeursrecht nog tien jaar op de betreffende percelen van toepassing.

Ter inzage

Ons besluit ligt, samen met het voorstel aan de raad en bijbehorende kadastrale kaart en perceelslijst met daarop de aangewezen percelen en de eigenaren ter inzage in het gemeentehuis van 17 mei 2018 tot en met 27 juni 2018. De stukken zijn in te zien tijdens de gebruikelijke openingstijden van het gemeentehuis.

Zienswijzen

Binnen drie maanden na het besluit van het college van burgemeester en wethouders dient de gemeenteraad de aanwijzing te bevestigen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden worden belanghebbenden op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht in de gelegenheid gesteld om uiterlijk op 13 juni 2018 een zienswijze in te dienen ten aanzien van het raadsvoorstel.

Zienswijzen kunnen schriftelijk of mondeling worden ingediend. Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze schriftelijk. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient uiterlijk een week voor het einde van de zienswijze termijn een afspraak worden gemaakt met mevrouw A. Oost of de heer P.R. van Oostrum, via telefoonnummer 14 0592. Het is niet mogelijk uw zienswijze via e-mail kenbaar te maken. De zienswijze moet worden gericht aan de raad van de gemeente Assen, Postbus 30018, 9400 RA Assen.

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken na de datum van bekendmaking van de aanwijzing in de Staatscourant, dus met ingang van 17 mei 2018 tot en met 27 juni 2018, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 30018, 9400 RA Assen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste het volgende bevatten:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht;

- de reden(en) waarom u bezwaar maakt.

Indien de aanwijzing van het college vervalt vanwege de inwerkingtreding van een aanwijzing door de raad, wordt het bezwaar mede geacht te zijn gericht tegen het raadsbesluit.

Als belanghebbenden een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen zij ook een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord Nederland, sector bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw A. Oost of de heer P.R. van Oostrum via telefoonnummer 14 0529

 

Naar boven