Gemeentelijke coördinatieregeling - Vastgesteld bestemmingsplan Rimpeler en Besluit hogere grenswaarden Rimpeler, Putten

Logo Putten

Burgemeester en wethouders van Putten maken bekend, dat op grond van de gemeentelijke coördinatieregeling (artikel 3.8 en artikel 3.32 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) de volgende besluiten gelijktijdig ter inzage worden gelegd:

  • -

    Bestemmingsplan Rimpeler;

    op 8 maart 2018 gewijzigd vastgesteld door de gemeenteraad, en;

  • -

    Besluit hogere grenswaarden Rimpeler;

    op 6 februari 2018 vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

Terinzagelegging en digitale raadpleegbaarheid

Het bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarde liggen vanaf 14 mei 2018 tot 26 juni 2018 ter inzage. Het bestemmingsplan is digitaal in te zien via de website www.ruimtelijkeplannen.nl, met het kenmerk NL.IMRO.0273.BPBKRimpeler-VA01. Het besluit hogere grenswaarde is via de gemeentelijke website te raadplegen. Daarnaast kunt u het bestemmingsplan en het besluit hogere grenswaarde op het gemeentehuis inzien op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur. Ook kunnen de stukken op afspraak, telefoonnummer (0341) 359 731, buiten de hiervoor genoemde uren worden ingezien bij de receptie van het gemeentehuis. Voor het beantwoorden van eventuele vragen kan een afspraak worden gemaakt via ditzelfde telefoonnummer.

Coördinatieregeling

Met de coördinatieregeling is het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk en gelijktijdig worden doorlopen. De bovengenoemde besluiten worden als gevolg hiervan gecoördineerd behandeld en ter inzage gelegd. De gemeenteraad is het bevoegde gezag voor het vaststellen van het bestemmingsplan en het college van burgemeester en wethouders is het bevoegd gezag voor de besluitvorming hogere grenswaarde geluid.

Toelichting bestemmingsplan

Het bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, regels en een verbeelding (kaart). In de toelichting wordt onder andere een beschrijving van de beoogde plannen voor het gebied gegeven en vindt u de beleidsmatige onderbouwing voor de plannen. In de regels staan bepalingen die zich richten op de gebruiks- en de bouwmogelijkheden in het gebied. De regels zijn via bestemmingsvlakken vastgelegd op de verbeelding.

Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Rimpeler mogelijk. In het bestemmingsplan is de stedenbouwkundige opzet op hoofdlijnen vastgelegd. In de nieuwe woonwijk komen ongeveer 340 nieuwe woningen.

Wijzigingen bij vaststelling

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad ingestemd met enkele wijzigingen als gevolg van ingediende zienswijzen en ambtshalve voorgestelde aanpassingen. Deze wijzigingen zijn verwerkt in het bestemmingsplan. Een overzicht van de juridisch bindende wijzigingen (aanpassingen voor de regels en verbeelding) ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan is opgenomen in de bij het raadsbesluit behorende bijlage ‘Zienswijzennota bestemmingsplan Rimpeler + ambtelijke wijzigingen’. Dit document ligt ook ter inzage bij de vastgestelde stukken.

Bij de vaststelling is door de gemeenteraad met algemene stemmen de motie ‘Elke woning telt’ aangenomen. Ter uitvoering van deze motie is in het vastgestelde bestemmingsplan, haaks op de Stationsstraat een groenstrook opgenomen, op de grens van het bestemmingsplangebied en het perceel Stationsstraat 123.

Toelichting hogere grenswaarde geluid

Uit akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidbelasting veroorzaakt door het wegverkeer van de Henslare en de spoorweg (Amersfoort-Zwolle) de voorkeursgrenswaarde van respectievelijk 48 decibel en 55 decibel op een deel van het plangebied Rimpeler overschrijdt. Het is redelijkerwijs niet mogelijk om maatregelen te treffen zodat wel wordt voldaan aan deze voorkeursgrenswaarden.

Omdat de inrichting van het gebied Rimpeler nog niet definitief is uitgewerkt, is het op dit moment niet mogelijk om voor een concreet aantal woningen de hogere grenswaarde vast te leggen. Het besluit richt zich dan ook op een percentage van 10% van het aantal (340) te ontwikkelen woningen in Rimpeler. Voor deze woningen geldt dat de hoogste geluidsbelasting als gevolg van het wegverkeer op de Henslare 53 decibel mag bedragen en de hoogste geluidsbelasting als gevolg van het spoorweglawaai 58 decibel mag bedragen.

Beroep instellen

Op grond van de artikelen 3.30 en 8.3 van de Wet ruimtelijke ordening worden de besluiten als één besluit aangemerkt. Belanghebbenden kunnen van 15 mei 2018 tot 27 juni 2018 beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Er kan alleen beroep worden ingesteld door een belanghebbende:

  • -

    die tijdig een zienswijze bij de gemeente naar voren heeft gebracht, of;

  • -

    aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij zijn zienswijze niet naar voren heeft gebracht.

Voor zover de gemeenteraad bij de vaststelling wijzigingen heeft aangebracht in het bestemmingsplan kan iedere belanghebbende tegen deze aangebrachte wijzigingen binnen de beroepstermijn eveneens beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De besluiten treden in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het is ook mogelijk om digitaal beroep in te stellen bij de Raad van State en/of een voorlopige voorziening te vragen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor het behandelen van een beroep en/of verzoek om voorlopige voorziening wordt een griffierecht geheven.

Crisis- en herstelwet

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan Rimpeler heeft de gemeenteraad besloten dat op het bestemmingsplan de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven