Regeling van de Staatssecretaris van Financiën, de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 februari 2018, nr. 2018 - 0000016308, houdende wijziging van de Klachtenregeling bijzondere opsporingsdiensten

De Staatssecretaris van Financiën, de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 14 van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten;

Besluiten:

De Klachtenregeling bijzondere opsporingsdiensten wordt als volgt gewijzigd:

ARTIKEL I

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. Er is een Klachtencommissie bijzondere opsporingsdiensten, die is belast met de behandeling van klachten en met de advisering over de afhandeling daarvan, over gedragingen van opsporingsambtenaren, werkzaam bij:

    • a. de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, ressorterend onder de Minister van Financiën, bedoeld in artikel 2, onder a, van de wet;

    • b. de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport, ressorterend onder de Minister van Infrastructuur en Water, bedoeld in artikel 2, onder b, van de wet;

    • c. de divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, ressorterend onder de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bedoeld in artikel 2, onder c, van de wet;

    • d. de directie Opsporing van de Inspectie SZW, ressorterend onder de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bedoeld in artikel 2, onder d, van de wet.

  • 2. Afdeling 9.3 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing.

  • 3. De klachtencommissie bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en twee onafhankelijke leden. Zij worden benoemd en kunnen worden herbenoemd door de Minister van Financiën, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De benoeming geldt, behoudens tussentijds ontslag, voor een periode van vijf jaar.

  • 4. De voorzitter en de leden van de klachtencommissie ontvangen een vergoeding volgens het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies of een vaste beloning.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 februari 2018

De Staatssecretaris van Financien, M. Snel

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling wijzigt de Klachtenregeling bijzondere opsporingsdiensten in verband met de departementale herindeling en de naamswijziging van een tweetal betrokken ministeries als gevolg van de meest recente kabinetsformatie, de naamswijziging van de onder het Ministerie van Financiën ressorterende bijzondere opsporingsdienst, alsmede de wijziging van tot benoeming bevoegde bewindspersonen.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Als gevolg van een naamswijziging van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Besluit van 26 oktober 2017, nr. 2017001802 Stcrt. 62720)) wordt de verantwoordelijke Minister voor de bijzondere opsporingsdienst Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport nu aangeduid als de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Als gevolg van een departementale herindeling (Besluit van 26 oktober 2017, nr. 2017001804 Stcrt. 62723)) is de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit belast met de behartiging van de aangelegenheden op de terreinen van landbouw, visserij, natuur, voedselkwaliteit en regionale economische ontwikkeling voor zover deze voor 26 oktober 2017 waren opgedragen aan de Minister van Economische Zaken.

De bijzondere opsporingsdienst Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die eerst onder de Minister van Economische Zaken ressorteerde, valt daarmee nu onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De naam van de onder het Ministerie van Financiën ressorterende bijzondere opsporingsdienst is gewijzigd in die zin, dat deze nu alleen de naam Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) draagt, zonder de vroegere toevoeging ‘Economische controledienst’.

Artikel II

De regeling werkt terug tot en met 1 januari 2018.

De Staatssecretaris van Financien, M. Snel

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark

Naar boven