Kennisgeving Netversterking Marnezijl – Oudehaske, Rijkswaterstaat

Van vrijdag 19 januari 2018 tot en met donderdag 1 maart 2018 liggen het ontwerpinpassingsplan, het besluit over het m.e.r. en de ontwerpbesluiten ter inzage voor het project Netversterking Marnezijl – Oudehaske. Iedereen kan op het ontwerpinpassingsplan en de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT is de initiatiefnemer voor de aanleg van de ondergrondse hoogspanningsverbinding 110 kV tussen Marnezijl (ten westen van Bolsward) en Oudehaske (ten westen van Heerenveen).

Liander en TenneT zijn gezamenlijk de initiatiefnemers voor de uitbreiding van het hoogspanningsstation Oudehaske 110 kV/220 kV.

Waarom is dit project nodig?

Om klaar te zijn voor de toekomst met meer energie uit schone energiebronnen, is het noodzakelijk dat we ons elektriciteitsnet continu verbeteren. Het huidige hoogspanningsnet in Friesland wordt op dit moment maximaal belast. Dit levert risico’s op bij het transport van elektriciteit. Om de leveringszekerheid nu en in de toekomst te kunnen garanderen is een netversterking van Marnezijl naar Oudehaske nodig.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt er samen met bedrijven, gemeenten en provincies aan bij dat dit op een betrouwbare, betaalbare en veilige manier gebeurt.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het project ondergrondse netversterking 110 kV van Marnezijl naar Oudehaske en uitbreiding van station Oudehaske 110 kV/220 kV is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat de aanpassing van het tracé wordt vastgelegd in een inpassingsplan. De ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpinpassingsplan, het besluit over het m.e.r. en de ontwerpbesluiten, en onderliggende stukken van 19 januari 2018 tot en met 1 maart 2018 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locatie:

  • Gemeenteloket Súdwest Fryslân, Marktstraat 15 te Sneek.

Inloopbijeenkomst

U bent welkom bij de inloopbijeenkomst die de Minister van Economische Zaken en Klimaat samen met de initiatiefnemers en andere betrokkenen organiseert. Die bijeenkomst vindt plaats opwoensdag 24 januari 2018 en wordt gehouden in Hotel van der Valk (in Seal Twa), burgemeester Rasterhofflaan 1 in Sneek.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De informatiebijeenkomst is van 19.00 uur tot 21.00 uur. Bij de inloopbijeenkomst vindt u informatie over het project en over de procedure. Er zijn deskundige medewerkers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpinpassingsplan en/of de ontwerpbesluiten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerpinpassingsplan, de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 19 januari 2018 tot en met 1 maart 2018. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Netversterking Marnezijl – Oudehaske’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Netversterking Marnezijl – Oudehaske.

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomst een notulist aanwezig. U kunt ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten.

Het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Alleen als u nu een zienswijze indient, kunt u later beroep aantekenen tegen het definitieve inpassingsplan en/of de definitieve besluiten.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de besluitvorming van het project Netversterking Marnezijl – Oudehaske vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Informatie over het project zelf kunt u vinden op de Tennet-website onder Netversterking regio Fryslân voor duurzame energie.

Naar boven