Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Defensie van 30 april 2018, nr. 2018-0000200047 tot intrekking van de Tijdelijke regeling onafhankelijke toetsing bijzondere bevoegdheden Wiv 2002 jegens advocaten en journalisten

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Defensie;

BESLUITEN:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling onafhankelijke toetsing bijzondere bevoegdheden Wiv 2002 jegens advocaten en journalisten wordt ingetrokken.

ARTIKEL II

De Tijdelijke regeling onafhankelijke toetsing bijzondere bevoegdheden Wiv 2002 jegens advocaten en journalisten blijft van toepassing op toestemmingen die zijn verleend voorafgaande aan het tijdstip van inwerkingtreding van artikel 30 van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag nadat deze in de Staatscourant bekend is gemaakt en werkt terug tot en met 1 mei 2018.

Deze regeling zal met de nota van toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

NOTA VAN TOELICHTING

De Tijdelijke regeling onafhankelijke toetsing bijzondere bevoegdheden Wiv 2002 jegens advocaten en journalisten heeft, zoals uit de citeertitel blijkt, een tijdelijk karakter. Bij de invoering van deze regeling is aangegeven dat deze regeling zal worden ingetrokken zodra is voorzien in een definitieve voorziening. Deze definitieve voorziening is neergelegd in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017). In artikel 30 van deze wet is een voorziening opgenomen voor de uitoefening van een bijzondere bevoegdheid als bedoeld in paragraaf 3.2.5 van die wet jegens journalisten en advocaten. Met de volledige inwerkingtreding van de Wiv 2017 zal de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002) worden ingetrokken. De onderhavige ministeriële regeling, die een tijdelijke voorziening bood in aanvulling op de Wiv 2002, dient daarom eveneens met ingang van de dag van inwerkingtreding van de Wiv 2017 te worden ingetrokken.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

Naar boven