Vastgesteld Bestemmingsplannen "Bedrijventerrein Vèèneslat en Misterweg" en "Parapluplan geluidzone Vèèneslat Zuid"

Logo Winterswijk

Plan vastgesteld

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van de gemeente Winterswijk in de vergadering van 26 april 2018 het bestemmingsplan "Parapluplan geluidzone Vèèneslat Zuid" heeft vastgesteld en het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Vèèneslat en Misterweg" gewijzigd heeft vastgesteld.

 

De volgende wijzigingen zijn, in afwijking van het ontwerp, ten aanzien van het bestemmingsplan “Bedrijventerrein Vèèneslat en Misterweg” aangebracht:

 

Verbeelding:

 

1. Bocholtsestraat 83 c: belemmeringenstrook bij de dubbelbestemming “Leiding – gas” op het perceel verkleinen van 5 naar 4 m.

2. Bocholtsestraat 83 c: een aparte bestemming Gasdrukmeet- en regelstation worden opgenomen.

3. Bocholtsestraat 83 c: op de verbeelding zal een zone van 15 m om het gasdruk- en regelstation worden opgenomen.

4. Nabij rotonde Rondweg/ Wooldseweg: aanduiding “nutsvoorziening” aan bestaande nutsvoorziening toegevoegd.

5. Van Leeuwenhoekweg 1: Milieucategorie 3.1 gewijzigd in 3.2

6. Plandeel, kadastraal bekend: Winterswijk, sectie E, nummer 10065: milieucategorie 4.1 toegevoegd.

7. Plandeel, kadastraal bekend: Winterswijk, sectie E, nummer 10064: gedeeltelijk bouwhoogte verhoogd naar 15 m.

8. De abusievelijk dubbel aangegeven milieucategorie 3.2 tegenover Industrieweg 20: verwijderd.

 

Regels:

 

1. Artikel 1.11 Begrip “Bedrijfswoning” wordt gewijzigd in:

Eén woning in of bij een gebouw of op of bij een terrein, die hoort bij en functioneel gebonden is aan een bedrijf, instelling of voorziening in dat gebouw of op dat terrein.

2. Artikel 1 Begrip toegevoegd: 1.12 Beperkt kwetsbaar object

Een object waarvoor ingevolge het Besluit externe veiligheid inrichtingen een richtwaarde voor het risico c.q. een risicoafstand is bepaald, waarmee rekening moet worden gehouden.

3. Artikel 1 Begrip toegevoegd: 1.43 Kwetsbaar object

Een object waarvoor ingevolge het Besluit externe veiligheid inrichtingen een grenswaarde voor het risico c.q. een risicoafstand is bepaald, die in acht moet worden genomen.

4. Artikel 1 Begrip toegevoegd: 1.53 Silo

Een bouwwerk, geen gebouw zijnde, ten behoeve van opslagdoeleinden.

5. Artikel 1.28 Begrip Detailhandel aangepast:

Het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en leveren van goederen aan personen die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.

6. Hoofdstuk 2: enkelbestemming 'Bedrijventerrein - Gasdrukmeet- en regelstation' toegevoegd (artikel 4)

7. Artikel 3.2.6 lid d: max bouwhoogte gewijzigd van 3 naar 6 m:

De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan 6 meter.

8. Artikel 9.1, lid g: functieaanduiding ‘nutsvoorziening’ toegevoegd in bestemming Verkeer

9. Hoofdstuk 3: gebiedsaanduiding 'veiligheidszone - gasdrukmeet- en regelstation' toegevoegd (artikel 23.1)

10. Artikel 3.5.2. Zonebeheer- en geluidverdeelplan. Aanpassing bijlage: “Zonebeheerplan Industrieterrein Vèèneslat-zuid d.d. 20 september 2017”:

a. Het verouderde “Zonebeheer en geluidverdeelplan Industrieterrein Vèèneslat Winterswijk (Sound force one)” is abusievelijk helemaal ingevoegd terwijl enkel naar “Bijlage 2: Verdeling geluidsruimte Vèèneslat” uit dit rapport wordt verwezen. Daarom is dit verouderde rapport, met uitzondering van genoemde bijlage 2, verwijderd.

b. Extra stap in stroomschema ingevoegd t.b.v. grote bedrijven:

- Pagina 11: stap 4 ingevoegd

- Pagina 17 tekst stap 4

- Pagina 18 stroomschema i.v.m. stap 4 aangepast.

c. I.v.m. extra stap 4: Bijlage 3 ingevoegd.

11. Lijst van bedrijvenactiviteiten: categorie 5 toegevoegd.

 

Ligging

De begrenzing van het bestemmingsplangebied aan de noordzijde volgt goeddeels de Venemansweg, de Koningsweg en de Parallelweg. De grens aan de oostzijde loopt langs de Wooldseweg en een deel van de spoorlijn. De zuidzijde wordt begrensd door de Greversweg en de Eekelerweg en aan de westzijde van het plangebied loopt de Misterweg.

De geluidzone ligt aan de noordzijde voor een groot deel ter hoogte van de Koningsweg en aan de zuidzijde ligt de zone goeddeels op het nabijgelegen buitengebied, om de industrieterreinen Vèèneslat Noord en Zuid heen.

 

Doel

De geldende bestemmingsplannen voor de bedrijventerreinen Vèèneslat Noord en Zuid en de Misterweg zijn nagenoeg allemaal ouder dan 10 jaar. Het is in verband met de plicht om bestemmingsplannen tijdig te actualiseren noodzakelijk om voor het gehele gebied een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.

Het bestemmingsplan heeft een consoliderend karakter waarbij voornamelijk bestemd is overeenkomstig het voorgaande bestemmingsplan en het feitelijk legaal gebruik.

Bovendien is het wenselijk om voor bedrijven in het bestemmingsplan, in het belang van een attractief vestigingsklimaat, optimale voorwaarden te scheppen.

Nieuw in het plan is de toevoeging van cultuurhistorische waarden voor een aantal percelen.

 

Het paraplubestemmingsplan regelt enkel het aspect geluidszone. De huidige geluidszone wordt geactualiseerd; de ligging ervan blijft ongewijzigd.

 

Nieuwbouw bedrijfswoningen

In het nieuwe bestemmingsplan zijn alleen de bestaande bedrijfswoningen nog rechtstreeks toegestaan en zal de mogelijkheid voor nieuwe bedrijfswoningen worden uitgesloten omdat in het kader van het volkshuisvestingbeleid nieuwe bedrijfswoningen niet gewenst zijn. Bovendien kunnen bedrijfswoningen een nadelig effect hebben op uitbreidingsmogelijkheden van bedrijven.

Diegenen die vóór 7 juli 2015 eigenaar/gebruiker waren van één of meerdere percelen binnen het plangebied van de voorgaande bestemmingsplannen “Industrieterrein” en “Industrieterrein 1e en 2e herziening” wordt evenwel tijdelijk de mogelijkheid geboden om een nieuwe bedrijfswoning te realiseren. Een nieuwe bedrijfswoning is slechts toegestaan op die gronden waar bij recht deze mogelijkheid bestond in één van genoemde voorgaande bestemmingsplannen en pas nadat het college van burgemeester en wethouders hiervoor een omgevingsvergunning heeft verleend waarbij van de bestemming wordt afgeweken. Een aanvraag voor deze omgevingsvergunning dient vóór 1 augustus 2018 te zijn ingediend.

 

Waar ter inzage 

De vastgestelde bestemmingsplannen liggen vanaf woensdag 9 mei 2018 zes weken ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. De bestemmingsplannen zijn ook via het webadres www.ruimtelijkeplannen.nl in te zien, via de identificatiecodes:

1. NL.IMRO.0294.BP1112BTHERZBEDR-VA01 (bestemmingsplan “Bedrijventerrein Vèèneslat en Misterweg”)

2. NL.IMRO.0294.PP1709SGGZVEENSLTZ.VA01 (bestemmingsplan “Parapluplan geluidzone Vèèneslat Zuid”)

 

Beroep

Gedurende de beroepstermijn van donderdag 10 mei 2018 tot en met woensdag 20 juni 2018 kan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit. Ten aanzien van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp kan door een ieder beroep worden ingesteld. Voor het overige kan beroep worden ingesteld door:

  • 1.

    Belanghebbenden die tegen het ontwerpbestemmingsplan een zienswijze hebben ingediend bij de gemeenteraad;

  • 2.

    Belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om een zienswijze in te dienen;

Ingeval van onverwijlde spoed kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter. Zowel het beroepschrift als het verzoek om voorlopige voorziening kunt u sturen naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE Den Haag.

 

Inwerkingtreding

Het vaststellingsbesluit treedt in werking op donderdag 21 juni 2018. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State wordt ingediend, treedt dit besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

 

Naar boven