Besluit van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 26 april 2018, nr. WJZ/18027101, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Nationaal Coördinator Groningen in verband met de instelling van de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Nationaal Coördinator Groningen wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt:

1. In onderdeel d wordt ‘de ministers van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Infrastructuur en Milieu, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Veiligheid en Justitie en de Minister voor Wonen en Rijksdienst’ vervangen door ‘de ministers van Economische Zaken en Klimaat, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Infrastructuur en Waterstaat, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie en Veiligheid’.

2. Onderdeel g vervalt, onder verlettering van onderdeel h tot onderdeel g.

3. In onderdeel g (nieuw) vervalt de zinsnede ‘en het voorkomen en afhandelen van schade als gevolg van aardbevingen’.

B

Artikel 2 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het tweede en vierde lid wordt ‘de Minister van Economische Zaken’ telkens vervangen door ‘de Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

2. In het derde lid vervalt ‘, waarbij de Nationaal Coördinator Groningen de Dialoogtafel betrekt’.

C

In artikel 3, eerste lid, wordt ‘de Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘de Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 april 2018

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

TOELICHTING

Op 19 maart 2018 is het Besluit mijnbouwschade Groningen (hierna: Besluit) in werking getreden. Sinds deze datum behandelt de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen (hierna: TCMG) aanvragen tot vergoeding van schade als gevolg van de gaswinning in Groningen. De komst van de TCMG geeft aanleiding tot het bijstellen van het Instellingsbesluit van de Nationaal Coördinator Groningen (hierna: NCG). De betrokkenheid van de NCG bij de afhandeling van schademeldingen wordt beëindigd. De NCG zal alleen nog een bemiddelende rol vervullen bij de afhandeling van een beperkt aantal complexe schadegevallen. Zodra deze gevallen zijn opgelost zal ook deze taak worden beëindigd.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat is (systeem)verantwoordelijk voor voorzieningen en maatregelen voor het voorkomen en afhandelen van schade als gevolg van aardbevingen. Indien hiervoor onderzoeken gedaan moeten worden zullen deze door de Minister van Economische Zaken en Klimaat of de TCMG worden gestart. Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om verwijzingen naar ministers te actualiseren naar aanleiding van de nieuwe portefeuilleverdeling en naamswijzigingen van de ministeries in het regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Tevens wordt de verwijzing naar de Dialoogtafel geschrapt aangezien deze overlegstructuur verouderd is.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven