Bekendmaking Inpassingsplan Railterminal Gelderland (voornemen start procedure en uitkomst milieueffectbeoordeling)

Logo Gelderland

Gedeputeerde Staten van Gelderland willen een inpassingsplan opstellen voor een railterminal, een ontsluitingsweg en een groenzone met grondwal in de gemeente Overbetuwe. Op de railterminal kunnen containers worden overgeladen van vrachtwagen naar trein (en andersom).

De beoogde locatie ligt aan de noordkant van de Betuweroute, nabij Valburg/Elst en buurtschappen Eimeren en Reeth. De bekendmaking van het voornemen om een inpassingplan op te stellen is wettelijk voorgeschreven.

Geen milieueffectrapport (MER)

Gedeputeerde Staten hebben ook beoordeeld of er een milieueffectrapport (MER) moet worden opgesteld voor de railterminal. Zij concluderen op basis van deze beoordeling dat er geen grote nadelige effecten voor het milieu zijn. Er wordt daarom geen milieueffectrapport opgesteld. Ook de bekendmaking van deze beoordeling is een wettelijk vereiste. Deze beoordelingsnotitie is te downloaden via de website www.gelderland.nl/railterminal-gelderland en ligt vanaf 3 mei 2018 zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Overbetuwe en Nijmegen en het Huis der Provincie in Arnhem. Deze beoordelingsnotitie vormt een onderdeel van het op te stellen inpassingsplan. Op dit moment kunnen er nog geen reacties (zienswijzen) worden ingediend.

Ontwerp-inpassingsplan

Eerst wordt een ontwerp-inpassingsplan opgesteld. Het besluit over het ontwerp-inpassingsplan wordt te zijner tijd, na de komende zomer, ook gepubliceerd in de huis-aan-huis bladen en op www.gelderland.nl. Het ontwerp-inpassingsplan, inclusief de beoordelingsnotitie, ligt daarna zes weken ter inzage. Tijdens deze periode kan iedereen een reactie (zienswijze) indienen. In de publicatie staat wanneer, waarop en hoe u kunt reageren.

Versterking economie door logistieke corridor

Provincie Gelderland wil een aantrekkelijke logistieke corridor realiseren. Door het goed benutten van de Betuweroute, de Waal en de A15 is dit mogelijk. Een railterminal past goed in dit plaatje. Het gebied wordt een interessante vestigingslocatie en de ontwikkelingen versterken de (inter)nationale én regionale economie. De Gelderse corridor is een belangrijke schakel in de internationale corridor die loopt van Rotterdam door Gelderland naar Genua. De Railterminal Gelderland levert bovendien een bijdrage aan de Gelderse Klimaatdoelen. Door een verschuiving van transport van weg naar spoor is er minder CO2-uitstoot.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven