Start m.e.r.- procedure gebiedsontwikkeling Grebbedijk, Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Logo Gelderland

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken mede namens de dagelijkse besturen van provincie Utrecht, Waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Wageningen bekend dat gestart wordt met de m.e.r.-procedure voor de gebiedsontwikkeling Grebbedijk. Hiervoor is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld.

Inleiding

De Grebbedijk voldoet niet aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid, waardoor de dijk dient te worden versterkt. De dijkversterking is voor de gemeenten Rhenen en Wageningen, de provincies Utrecht en Gelderland, het Waterschap Vallei en Veluwe, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer aanleiding om nader te onderzoeken of de verbetering van de Grebbedijk de veiligheid van het achterland kan waarborgen en ook kansen biedt voor andere ruimtelijke opgaven en ambities. Samen met omwonenden, gebruikers en partners in het gebied is verkend of toekomstige veiligheidsmaatregelen kunnen samengaan met de verbetering van ruimtelijke kwaliteit, natuur, recreatie, cultuurhistorie, infrastructuur en economie. Vanuit deze verkenning zijn zes mogelijke oplossingsrichtingen ontwikkeld. Doel van de oplossingsrichtingen is het gehele speelveld van wensen en kansen in beeld te brengen zodat niets over het hoofd wordt gezien. De volgende stap is het samenstellen van kansrijke alternatieven uit deze verschillende oplossingsrichtingen. Bij de selectie van kansrijke alternatieven wordt gekeken naar de haalbaarheid (maakbaar, financierbaar en vergunbaar) van de verschillende bouwstenen uit de oplossingsrichtingen. Op basis van de effectbeoordeling van deze alternatieven wordt vervolgens een voorkeursalternatief (VKA) geselecteerd.

 

M.e.r . procedure

Om de gebiedsontwikkeling Grebbedijk planologisch en juridisch mogelijk te maken, moeten Waterschap Vallei en Veluwe, provincies Gelderland en Utrecht en/of gemeente Wageningen formele besluiten nemen. Welke besluiten dat precies zijn, hangt af van het voorkeursalternatief dat aan het einde van de verkenningsfase wordt gekozen.

De Grebbedijk is een primaire kering. Als een waterkering wordt gewijzigd, moet volgens de Waterwet een projectplan worden opgesteld door de beheerder van de waterkering. In dit geval Waterschap Vallei en Veluwe. Bij primaire waterkeringen wordt dit volgens een gecoördineerde projectplanprocedure uitgevoerd, waarvoor de provincie bevoegd gezag is (provincie Utrecht en Gelderland). Het mogelijk maken van eventuele ruimtelijke ambities gebeurt door het opnemen van deze ontwikkelingen in een bestemmingsplan (Gemeente Wageningen). Indien er met de gebiedsontwikkeling enkel provinciale belangen gediend worden kan de provincie ook een inpassingsplan (provinciaal bestemmingsplan) opstellen. Hoewel nu nog niet duidelijk is of en welke gebiedsambities in de besluiten worden opgenomen, zijn de mogelijke m.e.r.-plichtige gebiedsambities wel allemaal in deze NRD meegenomen.

Voordat het VKA kan worden gekozen, onderzoeken wij welke milieueffecten de drie kansrijke alternatieven en het VKA hebben. Dit gebeurt in een milieueffectrapportage (MER). De MER wordt gekoppeld aan het te nemen besluit. Deze verplichting volgt uit de Wet milieubeheer en de Wet natuurbescherming. De MER komt in twee delen tot stand. In het eerste deel van het MER worden de milieueffecten van de drie kansrijke alternatieven en het VKA inzichtelijk gemaakt ter ondersteuning van de keuze van het VKA. In het tweede deel van het MER worden de milieueffecten van het VKA verder inzichtelijk gemaakt ten behoeve van het te nemen besluit over de dijkversterking en mogelijke gebiedsontwikkelingen.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De notitie markeert de start van de gehele m.e.r.-procedure. Hij beschrijft de achtergrond, het doel en de aanpak van het proces dat uiteindelijk moet leiden tot een besluit over de gebiedsontwikkeling Grebbedijk. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn welke alternatieven worden onderzocht en hoe de gevolgen van deze alternatieven worden onderzocht.

Raadpleging

De wettelijke adviseurs en bestuursorganen die bij de besluitvorming over het bestemmingsplan en projectplan Waterwet betrokken zijn, worden in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen.

Inspraak N otitie Reikwijdte en Detailniveau

Naast de raadpleging van de wettelijke adviseurs en bestuursorganen, wordt een ieder de gelegenheid geboden in te spreken over de kennisgeving en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau gebiedsontwikkeling Grebbedijk.

Wij vragen nadrukkelijk ‘een ieder’ om een reactie over de reikwijdte (het ‘wat’) en het detailniveau (het ‘hoe’) te sturen naar de provincie Gelderland. Dat kan van 3 mei 2018 tot en met 13 juni 2018. De Notitie en Reikwijdte en Detailniveau ligt ter inzage bij:

  • Provincie Gelderland, Markt 11 te Arnhem.

  • Provincie Utrecht, Archimedeslaan 6 Utrecht

  • Gemeente Wageningen, Markt 22 Wageningen

  • Gemeente Rhenen, Nieuwe Veenendaalseweg 75 Rhenen

  • Waterschap Vallei en Veluwe, Steenbokstraat 10 Apeldoorn

  • Projectbureau Grebbedijk, Grebbedijk 57 op afspraak (zie www.grebbedijk.com)

Verder is de notitie beschikbaar op www.grebbedijk.com

Op dinsdag 5 juni 2018 tussen 16.00 uur en 20.00 uur kunt u terecht op het projectkantoor aan de Grebbedijk 57 voor nadere toelichting op de NRD en ondersteuning bij het formuleren van een eventuele inspraakreactie.

U kunt uw reactie per brief richten aan Gedeputeerde Staten van Gelderland, t.a.v. Programmering, Postbus 9090, 6800 GX, Arnhem of per e-mail aan post@gelderland.nl, beiden onder vermelding van ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Gebiedsontwikkeling Grebbedijk’, zaaknummer 2018-006048.

Voor nadere informatie kunt u bellen met het Provincieloket, telefoon (026) 359 99 99.

Vervolg

Binnengekomen reacties en de adviezen worden gebruikt bij het bepalen van de verdere aanpak van de verkenning.

Arnhem, zaaknummer 2018-006048

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven